Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca bütçe görüşmeleri esnasında, Mecliste yaptığı konuşmada, sağlıkta yeni yasal düzenlemeler için hazırlık yaptıklarını ve yakın zamanda Meclis gündemine taşıyacaklarını ifade ederek milletvekillerinden destek istemişti.
Kısa süre içerisinde yapılan düzenlemeler Meclis gündemine yansıdı, seçim gündemi olmasına rağmen milletvekillerinin desteği ile yasalaştı.
Sayın Bakan X sosyal medya platformunu çok etkin kullanıyor. Her türlü faaliyet ve düzenlemeyi bu platform üzerinden takipçileriyle paylaşıyor.
Sayın Bakan, yeni yasal düzenlemeler de yasalaşınca, düzenlemelerin bir özetini ana başlıklar halinde takipçileriyle paylaştı. Kısaca;
Yeni düzenlemeler, diş hekimi muayenehanesinde bir diş hekimi daha çalıştırma hakkı, ebelere normal doğumlarda tıbbi müdahale yetkisi,
Yeni uzmanlık dalı ve yandal uzmanlık hakları ve bazı yandal uzmanlıkların teşviki,
İlaç üretimi, satış süreçleri ve klinik araştırmalarla ilgili düzenleme yapma yetkisi,
Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve diğer üniversiteler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi,
Malpraktis sigortası ve ödemelerine yönelik düzenlemeler,
Sözleşmeli sağlık personeli sayısının artırılmasına yönelik düzenlemeler,
Ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde “Hastane Koordinasyon Kurulu” kurulması.
Bu düzenlemelerden özellikle son madde de belirtilen “Hastane Koordinasyon Kurulu” kurulması, afiliye hastanelerde verimliliğin artırılması potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
Düzenlemenin gerekçesinde Hastane Koordinasyon Kurulunun, Sağlık Bakanlığına bağlı afiliye hastanelerde çalışan üniversite mensubu hekim ve personelin akademik özgürlükleri korunarak “disiplin cezası gerektiren fiilleri tespit etmek ve bildirmek” ve sağlık hizmetlerinin “ düzenli, etkin ve verimli yürütmek”, “hizmet birimleri arasında koordinasyonu sağlamak” ve “kamu hizmetinin akamete uğramadan sürdürülmesi” sağlamak amaçları vurgulanmıştır.
Kanun metninde ise kurulun; hastane başhekimi başkanlığında 3-7 üyeden oluşacağı, çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenleneceği,
Hastane gelişim planlarını onaylama, takip ve koordine etme faaliyetlerini
Ve “sözleşme imzalanan personelin sözleşmede belirtilen yükümlülüklerinin yerine getirilmesini takip ve gerektiğinde sözleşmenin feshine esas olmak üzere ikaz eder ve disiplin cezası verilmesi gereken halleri tespit eder” yazmaktadır.
Gerekçede ifade edilen “akademik özgürlüklerin korunması” ifadesi kurullarda afiliye çalışan personel temsilcilerinin olacağına yorulabilir.
Kurul nasıl işleyeceği, üyelerinin kimlerden oluşacağı yönetmelikteki hükümlerle ortaya çıkacak.
Kurulun görevlerinde belirtilen sözleşmeli personelin “yükümlülüklerini takip, ikaz ve disiplin cezası” ifadeleri bu kurulun bir tür sözleşmeli personel açısından bir ön disiplin kurulu gibi işleyeceğine, sözleşmeli personel ile ilgili sorun ve şikâyetlerin bu kurulun gündemini geleceğine ve personel hakkında alacakları kararın “sözleşmenin feshine” dayanak olacağına işaret etmektedir.
Afiliye hastanelerde çalışan sözleşmeli personel açısından yeni bir durum. Önceki duruma göre yeni işleyişin sözleşme personel ve hastane hizmetlerinde neyi değiştireceği yönetmelik düzenlemesi ve uygulamaya bağlı olacaktır.
Fakat afiliye hastanelerde çalışan üniversite mensubu hekimler ve diğer akademisyenlerden beklenen sağlık hizmeti performansının belirlenmesinde üniversitedeki eğitim, araştırma ve idari görevlerin göz önüne alınması atlanılmamalıdır.