Ebru ASLAN BAHADIR


Prematüre bebeklerin duyusal gelişimi

Prematüre bebeklerin duyusal gelişimi


Therapedia Duyu Bütünleme,Osteopati Merkezi Fizyoterapisti Ebru ASLAN BAHADIR; Prematüre bebeklerin duyusal gelişimi hakkında bilgilendirdi.

 

Prematüre bebek dünya sağlık örgütü’nün (WHO) tanımına göre; 37. Gebelik haftası tamamlanmadan önce canlı doğan bebektir. Tipik gelişimde taktil sistem 6. Haftada vestibuler sistem 9.haftada proprioseptif sistem ise 9. Haftasında ve diğer bütün duyusal sistemlerde erken dönemde gelişmeye başlar ve 38-40 . Haftada duyusal sistem ve diğer bütün fizyolojik sistemlerin gelişmesiyle birlikte doğuma hazır hale gelir ve her şey yolunda gittiyse sağlıklı bir gelişim göstererek dış dünyadaki hayatına uyum sağlar.

 

Erken doğan bebeklerde anne karnındaki gelişim tamamlanmadan yoğun bakım ünitesinde yüksek ışık  ısı gürültüye maruz kalırlar anne karnında annenin hareketleriyle birlikte bir astronot gibi hareket eden bebek doğumdan sonra kuvözde sürekli yatmak zorundadır. Vestibüler sistem dediğimiz denge sisteminde hassasiyetler meydana gelir.

 

Kuvözde saatlik beslenince acıkma hissi gelişmez (interoseptif) dolayısıyla ileride acıktığını doyduğunu hissetmeyen yemekte seçici  vb. durumlar ortaya çıkabilir. Prematüre doğanların 90’nında vestibuler sistem problemleri ileri ki dönemde motor becerilerin yanında duygu ve iletişim problemlerine de yol açabilir. Bu bebekler kolayca huzursuz olabilirler, sık ağlarlar, rahatlatılmaları zordur ve rutinin değiştirilmesi ile ilgili zorluk yaşarlar.

 

Zamanında doğan bebeklerle prematüre bebeklerin gelişimsel sonuçları karşılaştırıldığında prematüre bebeklerin kognitif fonksiyonlar, öğrenme, dil gelişimi, görsel-motor, görsel - uzaysal beceriler, dikkat ve üst düzey yönetimsel fonksiyonlar, duyu bütünleme fonksiyonlarında daha fazla problem yaşadıkları bildirilmiştir. Prematüre bebeklerin; yetersiz nörolojik ve biyolojik sistemlere sahip olması ve yybü’nin çevresel faktörlerin prematüre bebeğin duyusal ihtiyacını karşılamaması gibi nedenlerle duyusal işlemleme problemleri görülebilmektedir. Erken dönemde görülen duyu bütünleme problemleri ileriki dönemde akademik becerilerde ve motor becerilerde  zayıflık, asosyal gelişim psikiyatrik problemler gibi birçok soruna yol açmaktadır.

 

Anne baba ile ten teması, iletişim, geçirilen kaliteli zamanların arttırılması duyu profilinin çıkarılarak uygun yaklaşımların kullanılması genel önerilerdendir daha detaylı bilgi için Therapedia Duyu Bütünleme & Osteopati merkezimize başvurabilirsiniz.