Therapedia Duyu Bütünleme,Osteopati Merkezi Fizyoterapisti Ebru ASLAN BAHADIR; Otizm Spektrum Bozukluğunda Duyu Bütünleme Terapisi hakkında bilgilendirdi.
Bireyin vücudunu ve çevresini fark etmesi, çevreyle doğru etkileşime geçebilmesi, en basit günlük yaşam aktivitelerinden, en üst akademik becerilere kadar tüm hayatımızı şekillendirmemizi sağlayan her şeyin temeli için sağlıklı bir duyu bütünleme gerekir. Nasıl ki yemek yiyorsak doymak için, oksijen alıyorsak yaşamak için , duyularımızın da sağlıklı çalışması gerekir beyin aktivitelerini yerine getirebilmek için. Eğer bu duyusal sistemlerin gelişiminde bir aksaklık yaşanırsa çeşitli problemler ortaya çıkar. Otizm spektrum bozukluğu DSM5 ‘e göre tanımlanırken, göz teması kuramama, asosyal gelişim, tekrarlayacı ( stereotip ) hareketler, takıntılı davranış vb bakılırken aynı zamanda bu çocuklarda denge sisteminde hassasiyet , sese karşı hassasiyet , kokuya karşı hassasiyet, tada karşı hassasiyet, ışığa karşı hassasiyet ya da dokunmaya karşı aşırı hassas çocuklar olarak belirtiliyor.
Vücut farkındalığı ve denge sistemlerindeki problemlerden dolayı sürekli koşma, zıplama, hareket etme ihtiyacı hissederler. Başkalarının rahatsız olmadığı belki de farkında dahi olmadığı seslerden aşırı rahatsız olurlar. Duyusal sistemlerde hassasiyeti olan bir çocuğun vücudunu ve çevresini doğru olarak algılaması ve buna uygun hareket etmesini bekleyemeyiz.
Vücudunu ve çevresini fark etmemesine sebep olan duyu bütünleme problemleri bireyin çevresi ile uyumunu azaltmakta yerinde davranışlar sergilemesine engel olmaktadır. Bireyin hayata olan adaptasyonunu azaltmakta, günlük yaşam aktivitelerinde, öz bakım becerilerinde başkalarına bağımlı olmasına sebep olmakta ve akademik beceri seviyesine ya hiç çıkamamasına ya da zorluk yaşanmasına sebep oluyor .
Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocukların geriye dönük 18 ay öncesi videoları izlendiğinde görülmüştür ki çocukların 95 inde anormal duyusal paternler , duyusal kaçışlar ya da duyusal arayışlar var. Dolayısıyla duyusal problemlere erken dönemde tanı kriteri olabileceği bulunmuştur. Erken dönemde fark edilen duyusal hassasiyetler tedavi programına alınırsa belki de çocuğun sağlıklı gelişim seviyesine çıkması sağlanabilir. Erken dönemde özel eğitim desteğiyle birlikte duyu bütünleme tedavisinin alınması çocuğun öğrenme kapasitesini artırır,vücudunun ve çevresinin farkındalığını artırır ve bu sayede çocuğun sosyalleşmesini destekler.