Zeytin yaprağı faydaları yeni ortaya çıkan bir bilgi değildir. Zeytin yaprağını medikal anlamda ilk kullananlar Antik Mısırlılardır. Zeytin yaprağı Antik Mısırlılarda göksel bir güç sembolü idi. Aynı zamanda firavunların mumyalanma
Zeytin yaprağı faydaları yeni ortaya çıkan bir bilgi değildir. Zeytin yaprağını medikal anlamda ilk kullananlar Antik Mısırlılardır. Zeytin yaprağı Antik Mısırlılarda göksel bir güç sembolü idi. Aynı zamanda firavunların mumyalanmasında da zeytin yaprağını kullanmışlardır.
Araştırmalarda zeytin ağacı kalıntılarına 9000 yıl önce rastlanılmıştır. Demir devrinde tarımı yapılmaktaydı. 5000 yıl öncesinde tarımının yapıldığına dair kesin deliller bulunmuştur. Mısırlılar dinsel törenlerde bütün vücutlarını saçlar dâhil zeytinyağı ile yağlamışlar. Günümüzde de saç bakımında zeytinyağı önemli bir yer tutar.
Mısırlılar ve Romalılar için kutsal sayılan bir bitki olup din tarihlerinde de yerini almıştır.
Mısırlılar zeytin ağacının tanrısal kökenli olduğu düşünmüşler, özel kanunlarla korumuşlardır. Zeytin ağacı kesenin cezası ise ölümdü. Birçok hastalığın tedavisinde ve tapınaklar önünde yakılarak aydınlatma aracı olarak da kullanmışlar. Romalılar da kutsal sayarlardı. Roma nın kurucusu olan Remus ve Romulus kardeşlerin zeytin ağacının altında Dünyaya geldiğine inanıyorlardı.
Nuh tufanının bittiğini Nuh peygamberin gönderdiği güvercinin ağzında bir zeytin dalı ile dönmesinden anlamışlardı. Davut ve Süleyman peygamberlerin zeytinliklerin bakımı ve korunması için erkek ve kız çocuklarını görevlendirdikleri rivayetler arasındadır. Kuran’da da birçok yerde zeytin den bahsedilmektedir.
Barışın ve bereketin simgesi zeytin ağacının meyvesi, çekirdeği, yağı ve yaprağı antik çağdan bu yana bitkisel şifa kaynağı olarak insanoğlunun hayatında önemli yer almıştır.
Hipokrat ve İbn-i Sina gibi tıbbın kadim hekimlerinin de tedavilerde faydalandığı zeytin yaprağı, şifa kaynağı olarak görülmüş ve tedavilerde uygulanmıştır. Zeytin yaprakları fonksiyonel değere sahip olan biyoaktif bileşenlerin doğal bir kaynağıdır. Zeytin yaprağında bulunan fenol bileşenlerinin pek çoğunun antioksidan, antifungal, antibakteriyel özellikler gibi pek çok biyolojik aktiviteye sahiptir. Zeytin ağacı yan ürünlerinin ekstraktları kozmetik, tıp, ilaç sanayi ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.(gaziantepsabah)