CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya; Vatandaşın, siyasi iktidardan talimat alan bir yargı sistemine güveninin kalmadığını belirten Yılmazkaya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a; “Adalet Bakanlığı olarak yargının kamuoyu nezdindeki güvenini yerine getirmek, daha adil, daha bağımsız bir yargılama ve kovuşturma sürecini hayata geçirmek adına ne gibi adımlar atmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.
Son yıllarda ülkemizde yaşanan siyasi baskılar yüzünden hukukun üstünlüğünden iyice uzaklaşıldığı, hukuka olan güvenin tarihin en düşük seviyesine geldiğini vurgulayan Yılmazkaya, Tutuklamaların; cezaya ve erken infaza, göz altıların ise gözdağına dönüştüğünü belirtti.
İktidarın İstediği Yönde Karar Vermeyen Hakim ve Savcıların Hepsi Sürgün Edildi!
“İfade hürriyetinin yargı eli kullanılarak kısıtlandığı bir süreci yaşıyoruz” diyen Yılmazkaya, “Kanunlar çerçevesinde hür iradeleriyle verdikleri karalardan dolayı iktidarın siyasi baskıları yüzünden sürgün edilen onlarca hakim ve savcı örneği bulunmakta. Hak ihlallerine, özgürlüklerin ihlaline ‘dur’ demesi gereken yargı, ülkemizde hak ihlallerinin yaratılmasında siyasi iktidar tarafında araç haline getirildi. O yüzden, Türkiye’de hukuk sistemi karanlık günlerini yaşamaktadır” dedi.
Ülkede yaşanan hak ihlalleri ve yargı üzerindeki baskıları Adalet Bakanına sorana Yılmazkaya TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“Maalesef yirmi bir yıllık iktidarınız döneminde yargıyı öyle bir hâle getirdiniz ki ülkenin hâkim ve savcıları iktidarın baskısı yüzünden verecekleri kararlardan çekinir hâle geldi. Hükûmetin yarattığı bu baskı ve kendilerine yapılacak anlamsız suçlamalardan dolayı hâkim ve savcılar kanunlar çerçevesinde karar vermekten korkar hâle geldi.
Verecekleri kararlar neticesinde başka yerlere sürülmekten korkan ya da anlamsız ithamlara maruz kalan yargı mensupları ne yapacağını şaşırmış durumda. Yargının bağımsızlığının kalmadığı bu düzende toplumdaki insanların da adalete güveni kalmamıştır. Yargılama makamındaki hâkimlerin ve savcıların bağımsız olması, görev yaparken hiçbir etki ve baskı altında kalmaması ve hiçbir kişi veya merciden emir almaması; kısaca, özgür olması, mutlaka hukuka bağlı olması gerekir ki olması gereken budur. Adalet Bakanlığı olarak yargının kamuoyu nezdindeki güvenini yerine getirmek, daha adil, daha bağımsız bir yargılama ve kovuşturma sürecini hayata geçirmek adına ne gibi adımlar atmayı düşünüyorsunuz?” dedi.