Yeni Doğan Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Defa Life Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Aksoy yenidoğan bakımı hakkında bilgilendirme yazısı yayınladı.

SAĞLIK 19.08.2024 09:52:00 0
Yeni Doğan Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Yenidoğan Bebek Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir bebeğin yaşamının ilk dört haftası yenidoğan dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde birçok karmaşık fizyolojik değişiklik meydana gelir ve bebek farklı uyaranlarla etkileşime girer. Bu sebeple yeni doğmuş bir bebeğin bakımı büyük bir sorumluluktur. Bebeğinizi nasıl tutacağınız, bezini nasıl değiştireceğiniz ve onu nasıl rahatlatacağınız gibi bebek bakımının temelleri hakkında bilgi sahibi olmak hem sizin hem de bebeğinizin konforu için oldukça önemlidir.

Emzirme Düzeni
Yenidoğan emzirme süreci sadece beslenme amaçlı değildir, aynı zamanda bebeğinize rahatlık ve güven de verebilir. Açlık belirtileri göstermeye başladığında bebeğinizi beslemeniz önerilir. Bu, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu şeyi almasını sağlar. Aynı zamanda iyi bir süt kaynağı oluşturmanıza da yardımcı olur. Bebeğiniz emzirmeye başladıkça, memede çok fazla zaman geçirmek isteyecektir. Buna 'duyarlı emzirme' denir ve normaldir.

İlk günlerde günde 10 ila 12 besleme (24 saat) yaygındır. Bebeğinizin midesi büyüdükçe ve her emzirmede daha fazla süt aldığından bu sayı günde 8 veya daha fazla emzirmeye kadar düşebilir. Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaç duyduğu süt miktarını memeden alma konusunda daha iyi olacaktır. Bu, emzirmelerin biraz daha kısalabileceği ve bebeğinizin daha çabuk alışabileceği anlamına gelir.

Bebek Banyosu
Yeni doğan bebeğinizin temiz kalması için haftada 2-3 kez banyo yapması yeterlidir. Ancak bebeğiniz banyoyu gerçekten seviyorsa günde bir kez banyo yapabilir. Bundan daha fazla banyo yapmak bebeğinizin cildini kurutabilir. Bunun yanı sıra bebeğinizi yıkayacağınız suyu bileğinizle veya dirseğinizle kontrol ederek ılık olmasını sağlayabilirsiniz.

Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir. Bebeğinizin kuru veya hassas cildi varsa bu özellikle önemlidir.Bebeğinizi acıktığında veya beslenmeden hemen sonra yıkamaktan kaçınmak en iyisidir. Banyo yapmak bebeğinizi rahatlatıyorsa, onu akşamları uykuya yatırmanın bir yolu olarak kullanabilirsiniz.