YAZ SICAKLARINA KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ

Defa Life Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Esra Akkuş, ''Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için…''

SAĞLIK 14.07.2023 17:02:00 0
YAZ SICAKLARINA KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ

 

Defa Life Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Esra Akkuş, Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şeklinin daha uygun olduğunu söyledi.

Yaz aylarında artan sıcaklıklar hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde oldukça etkili. Hava sıcaklıklarındaki yükseliş ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte; yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenir. Bu nedenle sıcak havalarda daha sağlıklı beslenmek ve sıvı kaybını aza indirmeniz önem taşır.
Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybedersiniz. Bu kayıp, elektrolit kaybı ile beraber tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve bayılma hissine neden olabilir. Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. İdrarınızın rengi açık ise sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir.
Sıvı takviyesi önemli Günlük sıvı ihtiyacı her bir kalorinin metabolize olması için 1 ml dir yani kadınların ortalama 2000 kalorilik ihtiyaç için 2000 ml ( 2 litre), erkeklerin ise 2500 ml ( 2,5 litre) ihtiyacı vardır ancak egzersiz yapıldığında ise her yarım saat için 1-2 bardak daha eklemek gerekir. 3 litre maksimum ihtiyaç denilebilir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için…
Sıcak Yaz Günlerinde Ne Yemeli?
Sıcak havalarda vücudun sıvı ihtiyacı arttığından su oranı yüksek ve ferahlatıcı özelliği olan besinleri tüketmek hem su kaybını önleyerek vücut sağlığının korunmasını sağlar hem de serinletici etki gösterir.Yaz meyveleri ve yaz sebzeleri yüksek oranda su içerdiğinden son derece sağlıklıdır.
Yaz mevsimini taçlandıran karpuz, çilek, erik, kiraz, vişne, kavun, üzüm gibi meyveler susuzluğu giderdiği için bol miktarda tüketilir fakat meyve tüketiminde bazı noktaları göz ardı etmemek gerekir. Meyvenin suyu yerine kendisinin tüketilmesi daha faydalıdır. Porsiyon ölçülerine dikkat edilmesi de çok önemlidir. İnce bir dilim karpuz, 10 orta boy erik, 10-12 orta boy çilek, 15 adet üzüm veya 10-12 kiraz bir porsiyon meyve ölçüsüdür. Günlük sağlıklı diyetlerde 2-3 porsiyona kadar bu ölçüyü çıkarmak mümkündür.
Yaz sebzeleri için Salatalık, acur, kelek gibi bol lifli ve su içeriği yüksek olan sebzeler oldukça ferahlatıcıdır. Ayran, yoğurt, kefir, cacık ve soğuk çorbalar da serinletici etki göstererek yaz sıcaklarının daha kolay atlatılmasını sağlar. Salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri, yulaf lapası, katı meyve presinde sıkılarak hazırlanan sebze suları, detoks içecekleri; dereotu, reyhan, nane, fesleğen, kuzu kulağı, roka, tere gibi yeşil otlar ve Hindistan cevizi sütü gibi doğal sıvılar hem besleyici ve serinletici özellikleri hem de tok tutan lifli yapılarıyla yaz mevsimini sağlıklı ve fit bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Yazın bu besinlerden uzak durun
Yaz aylarında krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçının. Yemeklerde bitkisel sıvı yağları kullanın. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayın. Kızartılan yiyeceklerin sindirimi zordur. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilir, kendinize ara öğünler oluşturarak ana öğünlerdeki kalori alımını azaltabilirsiniz. Böylece kilo kontrolünü de sağlamış olursunuz.