Resmi olarak ilk kez Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde tespit edilen corona virüsü o günden bu yana dünyayı tam anlamıyla bir kaosa sürükledi. Sosyal hayattan iş dünyasına kadar pek çok düzeni değiştiren salgın, şimdiye dek 107 milyondan fazla insana bulaşıp 2.3 milyon kişinin de hayatını kaybetmesine yol açtı.
Salgının çıkış noktasıyla ilgili ilk günden itibaren spekülasyonlar ortaya atılırken, virüsün doğal mı yoksa laboratuvar üretimi mi olduğu da çok tartışıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, geç de olsa salgının başlangıcından 1 yıl sonra araştırma yapmak üzere 14 Ocak’ta Wuhan’a gitti.
Virüsün kaynağını bulmak için Çinli yetkililerle iş birliği yapan uzman heyet, yaklaşık 1 aylık sürecin ardından çalışmalarını tamamladı. Bugün basın mensuplarının karşısına geçen DSÖ uzmanları, çalışmanın sonucu hakkında bilgi verdi.
‘BULGULAR RESMİ DEĞİŞTİRMEZ’
Araştırma sürecinde pek çok noktada incelemede bulunan ekip, daha önce kimsenin görmediği veriler elde ettiklerini söylese de kayda değer bir sonuca ulaşamadı. Toplantıda söz alan DSÖ ekibinden Peter Ben Embarek, virüsün ortaya çıktığı düşünülen Wuhan’daki yarasa mağaralarına işaret eden herhangi bir bulgu olmadığını söyledi.
Virüsün kaynağı olarak herhangi bir hayvanı gösteren verilere ulaşamadıklarını belirten Embarek, elde ettikleri yeni bilgilerin salgınla ilgili oluşan resmi büyük oranda değiştiremeyeceğini ifade etti. Virüsün laboratuvardan yayılmış olma ihtimalini de olası görmediklerini vurgulayan Embarek, dondurulmuş gıda zinciri ihtimaliyle ilgili ilerleyen dönemde araştırma yapılabileceğini aktardı.
ÇİNLİ YETKİLİ: YAYILIM YOK
Öte yandan DSÖ ekibinin basın toplantısında yer alan Çin Sağlık Komisyonu’ndan Liang Wannian, corona virüsü salgınına yol açan virüsün 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde keşfedilmeden önce başka yerlerde de görülmüş olabileceğini söyledi. Liang, 2019 yılının sonlarından önce salgının şehirde önemli ölçüde yayılımı olmadığını savundu.(sözcü)