Defa Life Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Kliniği Hekimleri Uz.Dr.Şenel Bolat ve Uz.Dr. İmam Göksu, doğal gıda maddelerinde çok az miktarda bulunan vitaminlerin organik bileşenler olduğunu farklı vitaminlerin vücutta farklı roller oynadığını ve bir kişinin sağlıklı kalabilmesi için her vitaminden farklı bir miktarı vücudunda bulundurması gerektiğini söylediler.
Vitaminlerin sağlıklı bir vücut için gerekli olduğunu ancak fazlasının vücutta birçok zarara yol açabileceğini belirten uzmanlar vitaminlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İç Hastalıkları Uz.Dr.Şenel Bolat, “Yeterli ve dengeli bir beslenme ile vücudun vitamin ihtiyacı çoğunlukla karşılanabilir. Ancak gebelik ve yaşlılık gibi bazı fizyolojik durumlarda, bazı çevresel faktörlerle, bazı hastalıklar veya ilaç tedavisi durumlarında vitamin ihtiyacı artabilir. Bu durumlarda vitamin takviyesi elzemdir” dedi.
İç Hastalıkları Uz.Dr. İmam Göksu, “Bazı vitaminler vücut içerisinde sentezlenebilse de büyük çoğunluğunu dışardan besinler yoluyla almamız gerekmektedir. Vitaminlerin büyük kısmı bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Günümüzde dünyadaki nüfus artışı ve ekonomik koşullar nedeniyle hızlı ve ucuz besin üretme gerekliliği ortaya çıkmış, bu da besin kalitesi ve içeriğinde eksilmelere neden olmuştur. Bunun sonucu olarak da insanlarda vitamin desteği alma eğilimi ortaya çıkmıştır. Bu şüphesiz ki haklı bir eğilimdir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır; vitamin fazlalığı ve bu fazlalığın verebileceği zararlar. Özellikle yağda çözünen vitaminlerde (A, D, E, K) bu ihtimal artmaktadır” diye konuştu.
Vitaminler, günümüzde tanımlanmış 13 adet vitamin türü vardır. Vitamin terimi mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler olarak tanımlanan diğer üç temel besin grubunu içermez. Çoğu vitamin tek molekülden meydana gelmez, ilgili molekül gruplarından oluşur. Bİlinen vitamin türleri A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E ve K olarak isimlendirilir dedi.