VİRAL HEPATİTLER

VİRAL HEPATİTLER

Defa Life Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Gülden Bilişik,Viral Hepatitler günümüzde halen güncelliğini koruyan infeksiyonlar arasında olduğunu söyledi.

 

Halk arasında sarılık olarak adlandırılan virüslerin neden olduğu karaciğer hastalarının ortak adı olan ‘Viral Hepatitler’ hakkında konuşan Defa Life Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Gülden Bilişik,Viral Hepatitler günümüzde halen güncelliğini koruyan infeksiyonlar arasında olduğunu, coğrafik dağılımları farklılıklar gösterse de kronik v”Viral Hepatitler kronik karaciğer hastalıkları, karaciğer Sirozu ve hepatosellüler  kanserin hala önde gelen yani  etyolojik nedenler arasında dedi.


Viral Hepatitlerin , hepatit virüsleri( A,B,C,D,E,G virüsleri) ya da daha nadir olarak diğer hastalıkların nedeni olan virüslerle (Herpes, EBV ,CMV) meydana geldiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Bilişik,” Bu virüslerden, Hepatit  A ve E esas olarak yiyecek ve içecekler de bulaşır. Duyarlı kişilerde özellikle çocuklarda salgın yapabilmektedir.

*HEPATİTLERİN BELİRTİLERİ NELERDİR? *


Belirtiler hepatit mikrobunun tipinden çok hastalığın seyrine  göre değişiklikler gösterir.  Hepatit bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden ve sarılık  oluşmadan geçirebilir. (asemptomatik =belirtisizlik hepatit ,anikterik=sarılıksız hepatit) Bazı hastalarda ise halsizlik, iştahsızlık ,bulantı,kusma, eklem ağrıları ,kaşıntı, göz aklarında  ve ciltte sararma, ateş gibi belirtilerin tümü ya da bir kısmı görülebilir. Eğer sarılık meydana çıkmamışsa bu belirtiler kolaylıkla başka hastalıklarla karıştırılabilir. 
 

Hepatit tanısı nasıl konulur? 
Muayene bulguları,  sarılık olsa bile tanı için yeterli değildir.  Karaciğer hasararını gösteren ALT , AST gibi testler  ve bilirubin düzeyini bilmek gerekir. Hepatit tanısı konulmasından sonra ikinci aşama sarılığın nedenini belirlemektir. Bir kişinin  hangi tip sarılık geçirdiğinin veya halen taşıyıcı ya da hasta olup olmadığını anlaşılabilmesi için tek yöntem kan tetkik yapılmasıdır.
 

Hepatit etkinin belirlenmesine hangi testler kullanılır?
Sarılıkların  hangisi geçirilirse geçirirsin benzer duygular oluşur ve kesin ayrım yani hangi tip hepatitin geçildiğini ancak kan tetkiki ile anlaşılır. Yapılan kan tetkikler ile o sırada hangi tip sarılığın  geçirildiği kolaylıkla ve genellikle aynı gün içinde saklanabilir. Hepatit etkinliğin saptanmasında ELISA yöntemi denen testi yöntemi kullanılmaktadır.
 

Hepatit nasıl tedavi edilir? 
Aktif olarak sarılık geçiren akut hepatitli kişilere uygulanan özel bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak kronik hepatit olan kişilerde bazı durumlarda farklı ilaçlar kullanılarak tedavi kullanmaktadır. Bu tedavilerde esas amaç sarılık mikrobunun vücuda verdiği hasarın azaltılması, yavaşlatılması ve bazen de tümüyle durdurulmasıdır.

 



Anahtar Kelimeler: VİRAL HEPATİTLER