Veteriner hekimlere saldırı: Stajyer öğrenci kalp krizi geçirdi

Veteriner hekimlere saldırı: Stajyer öğrenci kalp krizi geçirdi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne (OMÜ) bağlı Hayvan Hastanesi'nde 2 veteriner hekim ve 3 stajyer öğrenciye yapılan saldırı Veteriner Fakültesi Dekanlığı tarafından kınandı.

 

Olay, 5 Ekim’de OMÜ Hayvan Hastanesi'nde meydana geldi. Müzik okulu işlettikleri öğrenilen Z.H. ve kız arkadaşı A.K. iddiaya göre, kanlı ishal şikayetiyle Agapi isimli ‘Fino’ cinsi köpeklerini Hayvan Hastanesi'ne götürerek veteriner hekimlerden tedavi etmesini istedi.

 Tedaviye alınan köpek kurtarılamayınca Z.H. ve A.K., sorumlu tuttukları veteriner hekim Can Nacar ve Çağlar Serçe ile 3 stajyer öğrenciyi darbetti. Stajyer öğrencilerden biri geçirdiği kalp krizi sonucu sağlık ekiplerince hastaneye götürüldü. İki veteriner hekim ve iki öğrenci ise darp raporu alarak polise şikayette bulundu.

 İfadeye çağırılan Z.H. ve A.K., emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

"Saldırıyı şiddetle kınıyoruz"

OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanlığı resmi internet sitesinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Hastanesi acil nöbetinde görevli veteriner hekimlerimiz ve öğrencilerimiz 05.10.2023 tarihinde hasta sahipleri tarafından saldırıya uğrayarak darp edilmişlerdir. Saldırıyı şiddetle kınıyoruz ve yargıya intikal etmiş olayın takipçisi olduğumuzu beyan ediyoruz. Bölgemizde binlerce hastaya 7/24 hizmet eren hayvan hastanemizde, hayatı paylaştığımız canlara fedakarca sağlık hizmeti sunan çalışanlarımıza hak ettikleri değerin verilmesini istiyoruz” denildi.

Kalp krizi geçiren genç kızın bugün taburcu edildiği öğrenildi. 

'Konunun takipçisi olacağız'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde yaşanan olayla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Elif Köse Avan, "Bu konudan dolayı mağdur olan arkadaşlarımıza 'geçmiş olsun' demek istiyorum. Veteriner hekimlerin şiddete uğraması ile ilgili olarak uzun zamandır büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Son olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde asistan arkadaşlarımızın müdahalesi esnasında nöbette olan intörn hekim meslektaş arkadaşlarımıza böyle bir saldırı gerçekleşti. Biz bu durumda hayvan sahibi olan insanların veya evcil hayvanı olan insanların nasıl bir psikolojide olduklarını anlayabiliyoruz. Hayvanlarını evlatları gibi gördükleri için, ister istemez bizler de bağ kurabiliyoruz hastalarımızla. Ama bir dereceye kadar yetebiliriz, bir dereceye kadar bilim de yeterli kalabiliyor. Bu müdahale esnasında veteriner hekim arkadaşlarımıza bir saldırı gerçekleşti. Bu konuyla ilgili olarak tüm savcılık birimlerine dekanlığımız, başhekimliğimiz ve öğrencilerimiz tarafından gerekli suç duyurularında bulunuldu. Konseyimiz ve 56 oda başkanı ile birlikte bu konunun takipçisi olacağız" dedi.

'Mesleğe yeni atılacaklar için bir travma'

Veteriner hekimlerin, sağlıkta şiddet kapsamında olmadıklarını söyleyen Avan, "Bu tarz konuların olması bizi çok üzüyor. Son zamanlarda mesleğimize karşı bu tarz saldırılarla karşılaşıyoruz. Bunun en önemli nedeni de sağlıkta şiddet kapsamına alınmamamızdır. Sağlık çalışanı, sağlık personeli görünmememizden kaynaklanıyor. Onun haricinde de tıp fakültelerinde okuyan, diş hekimliğinde okuyan meslektaşlarımız intörn hekimlere gece nöbetleri esnasında sağlık sigortası, gerekli maaşlar ve özlük hakları verilirken; bizim meslektaşlarımıza ne yazık ki bu özlük hakları verilmiyor. Biz bu konudan çok muzdaripiz. Köye giden hekimlerimiz var ve silah bulundurma ruhsatı dahi alamıyoruz. Bu da bizim için çok büyük bir sıkıntı. Bizim de sağlıkta şiddet kapsamına alınmamız için gerekli çalışmaların yapılması için yetkililere sesleniyoruz. Umarım bundan sonra böyle durumlarla karşılaşmayız. Çünkü mesleğe yeni adım atacak arkadaşlarımız için de travmaya neden olabiliyor. Bizler de gece telefon geldiğinde hastaya müdahale etmek için gelmeye korkar hale geldik. Bu nedenle gerekli yasaların çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.(D HA)