Tarih: 29.01.2020 12:08

Vertigo (Baş Dönmesi)

Facebook Twitter Linked-in

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi (KBB) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç.Yasin SARIKAYA; Baş dönmesi olarak’da bilinen VERTİGO (BAŞ DÖNMESİ) problemi hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.

 

İnsanın etrafındakilerini yada hem kendini hem de etrafındakilerinin döndüğünün hissetmesine neden olan sıklıkla bulantı ve denge kaybının eşlik ettiği bir yanılsama durumudur.Denge organı, iç kulağınızın içinde yerleşmiş olan vestibüler labirent’tir. Başınızın hareketini algılayan ince, kıl benzeri alıcılar (sensör) ve sıvı içeren ilmek şekilli yapılardan oluşmuştur.Dengesizlik hissi ise, kişinin çevresine göre dengesini sağlayamama durumudur.Vertigo ve dizziness, baş ağrısından sonra hekime başvuruda en sık yakınmadır.

 

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi (KBB) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı  Yard. Doç. Yasin SARIKAYA; Pozisyona bağlı baş dönmesi ileri yaş gruplarındaki vertigo olgularının 50’sinden sorumludur.Vertigonun en sık nedeni periferiktir,yani iç kulak ve vestibüler sinire bağlıdır dedi.

 

Nörolojik hastalıklara bağlı vertigoya şu belirtiler eşlik edebilir: > Başağrısı > Konuşma güçlüğü > Çift görme > Kol veya bacakta güçsüzlük > Koordinasyonsuz hareketler > Bilinç kaybı

 

Dahili hastalıklar: Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon,  kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir.

Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.

 

Baş dönmesi ve dengesizlik yakınması ile başvuran hastaları değerlendirirken dikkat edilmesi gerekenler:

 

- Vertigoyu dengesizlikten ayırmak

- Pozisyonel testleri yapmak

- Baş çevirme testi yapmak

- Baş ağrısı olmadan da migrenin vertigoya neden olduğunu bilmek

- Odiyogram istemek ve değerlendirmek

- Hastayı atak sırasında değerlendirmeyi planlamak

- Hastayı düzgün olarak muayene etmeden manyetik rezonans görüntüleme (MRG) istememek.

 

Tedavi

Baş dönmelerinde tedavi nedene yöneliktir. Pozisyonel baş dönmelerinde testler sırasında tespit edilen patolojik durumu düzeltici manevralar ile tedavi mümkündür.

 

Diğer baş dönmesi nedenleri tespit edilirse, ilgili branş hekimlerine yönlendirilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —