Van Bil Koleji Öğretmenleri Açlık Zammına Karşı Hak Arayışında

Van Bil Koleji Öğretmenleri Açlık Zammına Karşı Hak Arayışında

Van Bil Koleji Öğretmenleri yapılan 2.000 TL'lik zamdan sonra maaşlarının asgari ücrete gerilemesine karşı Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı ile birlikte mücadele başlattı.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış sonrası 2024 yılı için asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendi. Yapılan zammın ardından Özel Van Bil Anadolu ve Fen Lisesi ve Van Bil Koleji’nde öğretmenlere 2.000 TL’lik komik bir “zam” yapıldı.

Maaşları asgari ücrete gerileyen, ücrete tabi olmayan ek mesailerinden ve yapılan mobbinglerden bunalan Van Bil Koleji öğretmenleri yapılan zammı kabul etmediklerini söyleyerek Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı’na ulaşıp hakları olan ücreti almak için mücadele edeceklerini duyurdu.

Hafta sonları çalışmak zorunda bırakılan, öğretmenlik dışında bakıcılık yapmak durumunda kalan ve ulaşımlarını dahi kendileri sağlayan Van Bil Okulları’nda çalışan öğretmenler sorularımızı yanıtlayarak yaşadıkları hak gasplarından, ücrete tabi olmayan ek mesailerinden, asgari ücrete gerileyen ve pek çok sorundan daha bahsetti.

“Cumartesi dahil olmak üzere haftanın 6 günü çalışıyoruz”

Van Bil kolejindeki öğretmenlerin ortalama şartlarından bahseder misiniz?

Van Bil Okulları’nda görev yapan öğretmen “Çalıştığımız okulda standart bir ücret politikası olmamakla birlikte her bir branşın anlaşma şartları farklılık gösteriyor. Bizler anlaşırken asgari ücretin üzerinde bir tutarla anlaştık fakat Ocak ayında yapılan asgari ücret zammından sonra maaşlarımız asgari ücretin altında kaldı. Okul yönetimi de tüm çalışanların maaşına 2000 TL gibi komik bir artışta bulundu. Okula kendi imkânlarımız ile gidiyoruz. Cumartesi dâhil olmak üzere haftanın 6 günü çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Okulda öğretmenlikten ziyade çoğu durumda bakıcı olarak çalışıyoruz”

Van Bil Okulları bünyesinde görev yapan bir diğer öğretmen ise “Bizim okul mesaimiz devlet okullarında olduğu gibi olmuyor maalesef. Biz, sekiz-beş mesaisi ile çalışıyoruz. Okulda öğretmenlikten ziyade çoğu durumda bakıcı olarak çalışıyoruz diyebilirim. Haftalık en düşük 25 saat derse giriyoruz ve bu durum bize en düşük tanımlı olan ders saati. Herhangi bir durumdan dolayı iş arkadaşımızın mesaiye gelemediği durumlarda biz derse girmek zorunda kalıyoruz fakat girdiğimiz fazla derslerin asla ek ders ücretini alamıyoruz. Gün içinde yoğun bir mesaiyle çalışıp, işi aynı zamanda eve de taşımak zorunda kalıyoruz. Mesai sonrası da mesaimiz devam ediyor yani. Veli aramaları, okul toplantıları derken net bir mesai tanımımız yok.” dedi.

 

Van Bil Okulları bünyesinde görev yapan öğretmenlerle konuşurken yaşadıkları en büyük sorunları sorduğumuz öğretmenlerden aldığımız cevap emeklerinin karşılıklarını alamadıkları oldu.

“…En büyük sorun emeğimizin karşılığını alamamamız”

Van Bil kolejinde çalışan öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorunlar nelerdir?

Çalışma saatlerinin yoğunluğuna rağmen aldıkları düşük ücretlere dikkat çeken Van Bil Okulları öğretmeni “Biz öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorun emeğimizin karşılığını alamamamız ve bunu talep ederken de suç işliyormuşuz muamelesine maruz bırakılmamız. Açlık sınırında verilen maaşları kabul etmediğimiz için “kurumun da bütçesi sınırlı, koşullar size uymuyorsa bırakıp gitmekte özgürsünüz” deniliyor. Özel okul ücretlerine devasa zamlar yapılırken biz öğretmenler kamuda çalışan öğretmenlerin aldığı maaşların yarısından daha az maaşlara çalışıyoruz. Üstelik çalışma sürelerimiz kamuya göre çok daha fazla.” dedi.

“Ek iş yapmak zorunda kalıyoruz”

Alınan maaşlarla ev kirasını ödemenin zorluğundan dolayı farklı işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını belirten bir diğer öğretmen ise; “Yaşadığımız en büyük sorun tâbi ki emeğimizin karşılığını hiçbir şekilde alamamak oluyor. Bunun yanında asgari ücretin artışına kadar biz elden maaş alıyorduk şimdi ise anca asgari aldığımız için ekstradan muhasebeye uğramak zorunda kalmıyoruz fakat Van’da altı yıldır devam eden Bil Okulları sigortayı her zaman asgari ücret üzerinden yatırıyor. Birçoğumuz ek iş yapmak zorunda kalıyoruz. Kimisi özel ders, kimisi başka bir kurumla ek ders ücreti karşılığında, kimisi ise atölyeler yaparak çalışıyor maalesef bunu tercih etmek zorunda kalma sebebi ise aldığımız ücretin ev kirasını bile ödeyecek durumda olmaması.” ifadelerini kullandı.

 

“Mobbinge uğruyoruz ve hak talebimiz tehditlerle karşılanıyor

Bil Kolejinde yaşadığınız hak mağduriyetlerinden, hakkınız olduğu halde kurum tarafından verilmeyen haklarınız nelerdir?

Van Bil Koleji’nin öğretmenlere servis imkânı sağlamamasından ve Cumartesi günlerinde de çalıştırıldıklarından bahseden öğretmen “Birçok konuda haksızlığa uğruyoruz. Bunların en başında maaşlarımız geliyor. Birçoğumuz asgari ücrete denk ya da çok az üstünde maaş alıyoruz. Okulun sağladığı herhangi bir servis imkânı yok. Bu sebeple maaşımızın ayda en az 1.000 lirasını ulaşıma harcıyoruz. Sigortalarımız asgari ücret üzerinden yatırılıyor, maaşımızın kalan kısmı elden ödeniyor. Cumartesi günleri çalışmamıza rağmen ek ders ücreti almıyoruz. Üstüne bir de mobbinge uğruyoruz ve hak talebimiz tehditlerle karşılanıyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere verilen ödeneğin dahi okul tarafından taksitle ödendiğini ya da ödenirken lütufmuşçasına verildiğini söyleyen başka bir öğretmen ise “Hakkımız olduğu halde alamadığımız haklarımız; ek ders, ek mesai, nöbet ücreti, hafta sonları çalışma ücretleri. Hakkımız olan, yıllık milli eğitimin bize hak görüldüğü eğitim ödeneğini (1.387,37 TL) verirken bile ya taksitle ya da bir nimetmiş gibi veriyorlar.” diye konuştu.

“Hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz”

PE üzerinden çıkan haberlerle birlikte bu sürece başladınız. Süreç içerisinde neler yapmayı, nasıl bir yol izlemeyi planlıyorsunuz?

Hak arama mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen öğretmenler şunları söyledi; “Daha insanca koşullarda çalışmak için öğretmen arkadaşlarımız ile bir araya geldik. Bundan sonraki süreçte de kararlarımızı ortak bir şekilde alıp hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“Patronların Ensesindeyiz ile başlattığımız bu sürece başlama sebebimiz, yıllık enflasyon ile diplerde olan maaşlarımıza yapılan iki bin liralık zammın bize reva görülüp ve bu süreçte bize hiçbir şekilde bir açıklama yapılmayıp yatan maaşımızla öğrenip görmüş olduğumuz muamele oldu. Bu süreçte Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaştık ve ilk adımımızı attık. Bu süreçte hiçbir şekilde pes etmeyip elimizden gelen her şeyin fazlasını yapmaya hazırız.”

“Öğretmenler korkmasın artık yalnız değiliz”

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Öğretmenlere mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Van Bil Okulları öğretmenleri “Öğretmenler korkmasın artık yalnız değiliz. Bu aşağılamayı, kötü çalışma koşullarını kabul etmek zorunda değiliz. Tüm öğretmenlere çağrımız bize ulaşsınlar ve mücadelemizi büyütelim.” şeklinde konuştu.(Kaynak:zemingazete.com)