UFUK SEZER İLE YAKALADIĞIM SANAT

Meltem'den Röportajlar...

SANAT 9.09.2024 11:24:00 0
UFUK SEZER İLE YAKALADIĞIM SANAT

 

Evet efendim, daha önce geçirdiğimiz keyifli sohbetimiz Ufuk Sezer ile yeni eseri    ‘‘Yakaladığım Sanat’’ hakkında konuştuk.

 

  • Öncelikle röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Ufuk Sezer kimdir? Kısaca anlatır mısınız?
  • Merhaba, ben Ufuk Sezer.İzmir’de yaşıyorum.Uzun yıllardır organizasyon ve insan kaynakları sektöründe birçok yurt içi ve yurt dışı ağırlıklı işlerde etkinlikler yönetiyorum. Koordinatörlük,supervisor’lık ve çevirmenlik yapıyorum. Ayrıca özel bir dil okulunda İspanyolca öğretmenliği de yapmaktayım. Sanata ise içten dokunuşum çocukluğumdan bu yana bitmek bilmeyen bir heyecandır. Yazdığım ve çizdiğim her şey mutluluğumun ifadesidir diyebilirim.

 

 

- Bu serüven yolculuğunuz ne zaman başladı?

  • Bu keyifli yolculuk ilkokul yıllarında başladı. Öncesinde edebiyata olan ilgimle kompozisyon yazmaya yöneldim. Küçük yaştayken hissettiğim duygular ansızın şiire dönüştü.Sonrasında aldığım eğitimlerle resme ilgi duydum. Resmin renkli dünyası beni kalbimden yakaladı. Çizdikçe yada yazdıkça ‘‘sanat’’ dediğim içimdeki eylemler yıllar geçtikçe adımlarını arttırdı ve yazdığım kitaplar doğru zamanda birer birer ömrüme sıralandı.
  • İş hayatınız çok yoğun. İspanyolca dersleri, kongreler, toplantılar edebiyata ve sanata düşkünlüğünüz şiir yazmaya nasıl zaman ayırıyorsunuz?
  • Kazandığım tecrübelerle plan ve programlama yapma da artık zorlanmıyorum. Hatta etkinlikler adı altında sevdiğim arkadaşlarım ve dostlarıma yardımcı olduğum, özel günlerinde fikirlerimi sunduğum çok zaman olmuştur. Şiir yazmak, yeri-zamanı olmayan bir yerde sadece hissettiklerimi uyum içinde kâğıda dökme sanatıdır. Yaşanmışlıklar edebiyatla karıştığında satırlar kendiliğinden oluşur ve imgeler yıllara dönüşür. Yaptığınız her şeyi kalben yaptığınızda eziyet değil o size mutluluk getirir. Ben öyle yapmaya, kelimeleri dolu dolu yaşamayı tercih ediyorum.

- Eserleriniz ‘‘Hayatın Tonu’’, ‘‘Dudaklarında Mevsimler’’ ve yeni eseriniz ‘‘Yakaladığım Sanat’’ hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

  • ‘‘Hayatın Tonu’’ ilk şiir kitabımdır ve bu sanat yolculuğuna beni çağıran en kıymetli kitabımdır. En az 10 yıllık emeğin zorlanarak seçtiğim şiirlerin derlemesidir.Yeri apayrıdır.‘‘Dudaklarında Mevsimler’’ise edebi ve duygu bakımından zengin bir o kadar da derinliği vardır. Okundukça insanı keyifli bir girdaba sürükler.

‘‘Yakaladığım Sanat’’ ise; dolu dolu geçen beşinci sanat yılımın simgesidir. Aynı zamanda editörlüğünü üstlendiğim bir şiir kitabımdır. Bana farklı tecrübeleri arasında biriken uykusuz gecelerimi anlatır. Eklenen şiir alıntılarıyla kitap bambaşka bir ifade özgürlüğüne ulaşmıştır. Yeni bir umudun çırpınışlarıdır.

- Yeni çıkan eserinizin adı ‘‘Yakaladığım Sanat’’ nasıl oluştu? Bir hikayesi var mı, anlatır mısınız?

  • ‘‘Yakaladığım Sanat’’aslında üç kitabın birleşimi gibi bir ifadesi vardır.Beşinci sanat yılı ve üzerinde çalıştığım üç yıldan sonra adı üstünde bir şeyler yakaladığımın göstergesidir.Editörlüğü de ekleyerek bu mutluluğumu artık okuyucularıma bırakıyorum. Keyifli ve heyecanı bol olan kısmıysa bana kalanıdır.

 

 

- ‘‘Yakaladığım Sanat’’ eseri nelerden beslendi, nelerden ilham aldı?

  • Sanat benim içimde durmasını hiç istemediğim bir yolculuktur. Gözlemlediğim bütün duygular içsel dünyamda birbirine tutunarak şiir haline gelmiştir. Kapıyı yoklayan merakın adı  da ilhamdır. Doğru zamanı bekler ve evren onu her zaman destekler. Edebiyatı anımsatır diyebilirim.

- ‘‘Yakaladığım Sanat’’ eserinin görsel tasarımı hakkında bilgi verir misin?

  • Her iki kitabımdaki kıymetli görsel tasarımcımla bir gönül birliği yaparak, edebi ve sanat kısmı yoğunlukta bir tasarım gerçekleştirdik.Üzerinde tonlarda dahil olmak üzere çok fazla kafa patlattığımız bir kitaptır. Her iki kitaba yakın ve bir o kadar da uzak olmalıydı. İki ayrı kapakmış gibi düşündük. Ön kapaktaki mavili kısım huzuru ve üçüncü kitaba koyamadığımız güzel duyguları ifade ederken, arka kapak tamamen benim ve tasarımcımın hayal gücüdür. Tonların uyumu edebiyatla buluştuğu için tüm emek veren ellere bu vesileyle sonsuz teşekkür ediyorum.

- Kara kalem çizimleriniz ve şiirleriniz arasındaki fark nedir?

  • Kara kalem çizimlerim tamamen odaklandığım resmin, tonlamayla yapmış olduğum çalışmalarımdır. Şiir ise; apayrı duyguların tadına doyamadığım edebi bir şölenin yansımasıdır. Her ikisinin bittikten sonra ki hissi beni çok mutlu ediyor ve ürettiğim satırlar yada çizimler dokunduğum kâğıtlarla sanata dönüşüyor.

 

 

- Pek çok sanat dalında etkinliklere katılıyorsunuz ve çok kitap okuyorsunuz, en çok hangi tiyatro oyunu ve en son okuduğunuz kitaplardan hangisini beğendiniz?

  • Fırsat buldukça tiyatro,sergi ve konserlere gitmeye çalışıyorum.İzmir’de etkinlikler genel olarak bitmiyor. Uzun zamandır etkisinde kaldığım ‘‘Herkes Kocama Benziyor’’ ve ‘‘Yedi Kocalı Hürmüz’’ oyunları aklıma ilk gelenler arasındadır. Biri toplumsal bir yarayı anlatırken, diğeriyle keyifli dakikalara şahitlik ediyorsunuz. En son Dr. Jivago ile Rus Edebiyatının derinliğini hissedebilirsiniz. PauloCoelho hayranı olarak Simyacıyı da ekleyebilirim.Yakında  başlayacağım Pierre Franckh ‘ın ‘‘Rezonans Kanunu’’ kitabı bu listeye de sıralanabilir.

-Edebiyat ve sanat değerleri hakkında neler söylemek istersiniz?

  • Edebiyat içimizdeki efsunlu satırları gün yüzüne çıkmasına sebep oluyor. Okudukça yada yazdıkça bu macerayı derinden yakalıyorsunuz. Sanatta kaybolduğumuz duyguların yaşadıklarımızla birleşerek bizlere en açık şekilde anlatma şeklidir. Toplumu en çok sanatsal faaliyetler besler ve büyütür. Hissettiğimiz yıllar gibi rengârenk örür duvarlarını diyebilirim.

-Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

  • Bu keyifli röportajı bana sunma imkanı sağladığınız için emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Sanat bize seslendikçe ruhlarımızdaki ağaçlarda yemyeşil olup duruyor. Kelimeler capcanlı kalıyor. Yazdığım ve çizdiğim eylemler sanatla birleşince farklı kapılar ansızın açılıyor. Son olarak yeni kitabıma dokunan tüm ellere, biriken emeklere sonsuz teşekkürler. İyi ki sanat var…

Anahtar Kelimeler: SEZER YAKALADIĞIM SANAT