Solunum Derneği TÜSAD, ek ödemelerde yaşanan sıkıntılar, hizmet puanlarının düşürülmesi ile artan mağduriyetin mesleğin geleceğini etkileyecek boyuta ulaştığına dikkat çekti.
Solunum Derneği TÜSAD, ek ödemelerde yaşanan sıkıntılar, hizmet puanlarının düşürülmesi ile artan mağduriyetin mesleğin geleceğini etkileyecek boyuta ulaştığına dikkat çekti. TÜSAD MYK, “Sağlık çalışanlarının canları pahasına çalıştığı COVID-19 sürecinde bunların yaşanması büyük bir talihsizlik. Genç hekimler, asistanlar artık göğüs uzmanı olmak istemiyor” değerlendirmesi yaptı.
Pandemi sürecinde en çok çalışan ve yorulan kesimlerin başında gelen göğüs hastalıkları uzmanları, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, özlük haklarında acilen düzenleme yapılmasını istedi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), sağlık çalışanlarının bir yandan pandemi baskısı altında ezilirken diğer yandan ekonomik zorluk yaşadığını dile getirdi. Böyle bir dönemde performans puanlamasında değişikliğe gidilmesini “talihsizlik” olarak nitelendiren TÜSAD, “Acilen bir ek bütçe oluşturulmalı, geçmiş mağduriyetler de göz önünde bulundurularak canlarını hiçe sayarak mücadele eden sağlık çalışanlarına hakları ödenmelidir” çağrısı yaptı. TÜSAD Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ayrıca, gelecekte büyük problem oluşturacak bir gelişmeye dikkat çekerek, genç hekimlerin artık göğüs uzmanı olmak istemediklerini belirtti.
BU YIL HİÇ EK ÖDEME YAPILMADI
Bir basın açıklaması yaparak yaşanan sıkıntıları aktaran TÜSAD, öncelikle hem vaka hem de can kaybı sayısındaki dramatik artıştan duyulan endişeyi dile getirdi. TÜSAD, sağlık çalışanlarının yaşamının “tehlike altında olduğunu bilerek” mücadeleye devam ettiklerini vurguladı. Pandemi sürecinde COVID-19 ile enfekte olan sağlık çalışanı oranının yüzde 60’lara ulaştığını, 400’e yakın sağlıkçının da hayatını kaybettiğini hatırlatan TÜSAD, bir de böyle bir dönemde ekonomik anlamda ciddi mağduriyetler yaşandığına dikkat çekti. “COVID-19’a karşı hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden görev yapan sağlıkçıların büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle görev yapıyor” diyen TÜSAD, açıklamasında şöyle dedi: “Pandeminin başından beri sadece belli dönemlerde verilen ek ödeme, 2021 yılının başından itibaren ödenmiyor. ‘Sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı’ şeklindeki söylemler gerçeği yansıtmıyor.”
GÖGÜS HASTALIKLARI DAHA DA MAĞDUR
Salgın koşullarında el üstünde tutulması gereken sağlık çalışanlarının yalnızlığa itildiği, ekonomik sorunlar ile baş etmeye çalışan, özlük hakları korunmayan bir statüye geldiği ifade edilen açıklamada bu durum şöyle aktarıldı: “COVID-19 ile savaşta cephenin en ön saflarında yer alan ve dolayısıyla da en çok risk altında olan grupların başında gelen göğüs hastalıkları uzmanlarının ekonomik mağduriyetleri daha da arttı. Göğüs hastalıkları uzman ve asistanları pandemi sürecinde hem yüksek oranda hastalandı hem de kayıplar verdi. Durum böyleyken 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli olan ‘Tıbbi İşlemler Yönergesi’ ile puanı kaldırılan ve azaltılan işlemler, göğüs hastalıkları uzmanlarının performans toplamında ciddi bir azalmaya neden oldu. Başlıca işlemlerimiz arasında yer alan solunum fonksiyon testi puanı sıfıra indirildi, hasta bakma ve konsültasyon puanlarında da düşüş yaşandı.”
GENÇLERİN TUS TERCİHİ ETKİLENDİ
TÜSAD MYK ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: “Göğüs hastalıkları uzmanları ne yazık ki, COVID-19 sürecinde mesleklerinin belki de en zor günlerini yaşıyor. Bu kadar önemli görevler üstlendiğimiz böyle bir dönemde, göğüs hastalıkları uzmanlarının hizmet puanlarının düşürülmesi yaşanan mağduriyeti daha da artırdı. Üstelik bu sıkıntı ekonomik mağduriyetle de sınırlı kalmadı. Mesleğimizin ve bunun uzantısı olarak hastalarımızın geleceğini de yakından ilgilendiren gelişmeler gözlemliyoruz. Ne yazık ki gençlerimiz TUS’ta (Tıpta Uzmanlık Sınavı) göğüs hastalıkları bölümünü seçmek istemiyor. Asistanlar bu bölümde çalışmayı tercih etmiyor. Bu bizim adımıza olduğu kadar ülke sağlığı açısından da önemli. Bu nedenle bir an önce düzenleme yapılmalı. TÜSAD olarak beklentimiz; pandemi devam ettikçe geçerli olacak bir temel ücret düzenlemesinin yapılmalı. Ayrıca, başta göğüs hastalıkları uzmanları olmak üzere pek çok branş hekiminin yaşadığı ciddi puansal mağduriyetin giderilmesi için yeni bir düzenlemeye gidilmeli.”