TÜİK verilerine göre 20 yılda 56 bin kişi yaşamına son verdi. Her yıl ortalama 3 bin kişi yaşamını sonlandırırken, günlük ortalama 8 kişi hayatına son veriyor. Günümüzde intihar oranlarının en sık görüldüğü yaş grubu 15 ila 34 yaşlar arasıdır.
Kendilerini yetersiz, eksik, çaresiz, değersiz, umutsuz veya karamsar hisseden bireylerin uykularının, yaşam biçiminin, beslenme alışkanlıklarının ve sosyal çevreleriyle ilişkilerinin bozulduğunu belirten kişilerin bir psikolog ya da psikiyatrdan yardım alması şarttır.
İntihar sebepleri?
İntihara sebep olan davranışlar arasında; stresörler, intiharı tetikleyen olgular ve intihara yatkınlık gibi ögeler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ruhsal rahatsızlıkları mevcut insanlarda intihar riski artmaktadır. Depresyon ve bipolar bozukluk intiharların yüzde atmışıyla ilişkilendirilmiştir.
İntihara sebep olan diğer etki faktörleri ise; alkol ve madde bağımlılığı, fiziksel hastalıklar, medeni hal, yaş ve cinsiyet, aile geçimsizliği, işsizlik, iş ve okul yaşamındaki rekabet ortamı, Yalnız yaşayan kişilerde, sınırda kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu, şizofrenidir.
Çocuk ve ergenlerde intihar
15-24 yaş arasındaki ergen ve genç yetişkinlerde intihar sık görülmektedir.
Ebeveynlerini kaybetme, kötü muameleye maruz kalma, cinsel istismar, depresyon, antisosyal davranış, aile içi şiddet,ergen intiharlarında anne babanın beklentilerini karşılayamama, romantik bir ilişkinin yıkılması, ebeveyn ayrılığı önemli intihar nedenleri arasında olup, ergen kendilik değerlerini yitirdiğinde intihar kaçınılmazdır.
Ergenin duygudurumunda ve davranışlarında belirgin bir değişiklik olası bir intihar girişiminin habercisi olabilir. Kişisel bakımına önem vermemeye başlayan, içine kapanan, daha önce sergilemediği tarzda itkisel ve umursamaz davranan bir ergen kendine zarar verebilir. Ölüm ya da intiharla ilgili yazı, şiir ve şarkı sözleri her zaman ciddiye alınmalıdır. Derslere olan ani ilgi yitimi ve notlarında ani bir düşüş uyarıcı işaretlerden sayılabilir.
İntiharın Önüne Nasıl Geçeriz?
İntihar sürecinde kişinin intihar etmeye yönelik sözel ve davranışsal sinyallerinin doğru bir şekilde anlamlandırılması sonucunda uygun önlemler alınarak, kişinin “intihar fikri” aşamasında bu düşüncelerinin eyleme dönüşmesinin önüne geçilebilinir.
İntihar eğilimi olan kişiyi fark edersek ruh sağlığı uzmanına gitmesi yönünde destek olabiliriz. Antidepresan, duygudurum dengeleyici ilaçlar ve intihara yönelik bilişsel davranışçı terapi yararlıdır. Bilişsel davranışçı terapinin daha sonraki intihar girişimlerini önlemede oldukça yararlı olduğu saptanmıştır.