Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi faaliyete geçti

Yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio, TÜBİTAK MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde faaliyetlerine başladı.

DİĞER 27.04.2022 15:47:00 0
Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi faaliyete geçti

Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi 

Doku bankacılığında yurt dışına bağımlılık azalıyor 

Yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio, TÜBİTAK MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde faaliyetlerine başladı. Stembio Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, kök hücre ve doku teknolojileri alanında hizmet verdiklerini söyledi. Özsu, “Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi olma özelliğine sahip Stembio, üstün teknolojiye sahip laboratuvarıyla doku bankacılığında yurt dışına bağımlılığı azaltacak. Çeşitli hücresel ürünlerin üretilmesi ile kanser aşılarından gen tedavi hücresel ürünlerine kadar birçok alanda klinik kullanım ve çalışmalarda üstünlük sağlayacak” dedi. 

Biyoteknoloji merkezi Stembio Kordon Kanı Hücre ve Doku Merkezi, hücresel ve moleküler düzeyde gelişen modern sağlık teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılmasına ve bu alanda yeni bilgilerin üretilip çeşitlendirilmesine destek olmak amacıyla kuruldu. TÜBİTAK MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde faaliyetlerine başlayan Stembio, kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ile bankacılığı alanlarında hizmet verirken, yedi alt bölümde çalışmalar ortaya koyuyor.  

Prof. Dr. Utku Ateş liderliğinde 

Stembio Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, Genel Medikal Direktör Prof. Dr. Utku Ateş liderliğinde alanında yetkin bir kadroya ve ileri teknolojik altyapıya sahip olduklarını söyledi. Özsu, “Stembio, gelişmiş laboratuvarıyla aynı merkezde tüm işlemleri gerçekleştiriyor, tüm faaliyetlerimizi ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygun ve dünya standartlarının gerektirdiği şekilde yürütüyoruz. Avrupa Birliği’nin İyi Üretim Uygulamaları Kalite Güvence Sistemi (Good Manufacturing Practices, GMP) kapsamında verilen cGMP sertifikasına sahibiz. Misyonumuz gereğince bilimsel ve etik değerler çerçevesinden asla ayrılmadan hizmetlerimizi en üst düzeye çıkaracak, ileri teknoloji standartları uygularken sürdürülebilir ve güvenilir süreçler sunacağız” dedi. 

Klinik çalışmalarda üstünlük sağlayacak 

Stembio’nun vizyonu doğrultusunda Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım yaptıklarını ifade eden Özsu, hücresel ve moleküler düzeyde gelişen sağlık teknolojilerini ülkemize kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Özsu, “800 metrekaresi üretim merkezi olmak üzere toplam 2000 metrekare kapalı alanda, tüm süreçlerin özel yazılımlar ile 7/24 izlendiği bir ortamda hizmet veriyoruz. Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi olma özelliğine sahip Stembio, üstün teknolojiye sahip laboratuvarıyla doku bankacılığında yurt dışına bağımlılığı azaltacak. Genetik hastalıklardan kanser türlerinin iyileştirilmesine, gen tedavilerinden hücresel ürünlerin üretilmesine kadar birçok alanda klinik kullanım ve çalışmalarda üstünlük sağlayacak. İlk kordon kanı saklama işlemimizi de gerçekleştirdik. Bilimsel ve etik değerlere bağlı kalarak hizmetlerimizi en üst düzeye çıkarmak için çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

Hekimlere ve hastalara destek   

Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, Türkiye’ye kazandırdıkları gelişmiş laboratuvardan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Meslektaşlarının uyguladıkları tedavilere destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ve TITCK tarafından Ruhsatlandırılan ve faaliyet izni alan ve eşzamalı olarak EATCB (Avrupa Doku ve Hücre Bankalar Birliği) üyesi olan merkezlerinde 40’a yakın çeşitte hücre ve doku ürünü ile hizmet vereceklerini, sağlık alanındaki en güncel hücresel uygulamaları hekimlerle paylaşacak ve hastalara umut ışığı olacaklarını belirten Ateş, sözlerine şöyle devam etti: “Stembio’yu daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yedi alt birim altında yapılandırdık. Bunlar arasında; StembioCell; hücresel tedavi ürünlerinin üretilmesi ve bankacılığı, StemCord; otolog (kişisel) ve allojenik (toplum için bağış) kordon kanı işlenmesi ve bankacılığı, StemTissue; insan kaynaklı doku graftlerinin (allograft) üretimi ve bankacılığı, StemRegen; rejeneratif uygulamalara yönelik hizmet ve cihazların sunulması, StemEst dermokozmetik ve estetik uygulamalara yönelik hizmet ve ürünler, StemAnima hayvanlara yönelik doku ve hücresel tedaviler, StemGen; gen tedavilerinde kullanılan hücresel ürünler yer alıyor.” 

 

STEMBIO 

Yeni nesil biyoteknoloji üssü olarak Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım yapan Stembio, kök hücre ve doku teknolojileri alanında hizmet veriyor. TÜBİTAK MARTEK Ar-Ge ve İnovasyon bölgesinde kurulan Stembio, yeni sağlık teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılması, bu alanda bilgilerin üretilerek yaygınlaştırılması ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulamasına destek olmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Stembio, uygulamalarında ileri kriyoprezervasyon ve kalite kontrol yöntemlerini kullanarak kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ve bankacılığı olmak üzere üç ana kolda çalışmalar yürütüyor.