GAÜN Ortopedik Onkoloji Kliniği olarak, tümör tedavisi gören hastalara randevu veya muayene sırası almadan polikliniğe başvurma imkanı sağladıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Savaş Güner röportajında “Bana göre tümörü olan hastaların ayrı bir yeri olmalı. Tanı ve tedavideki gecikmeler hastalığın gidişatını ve bazen yaşam süresini doğrudan etkiler. Özellikle kötü huylu tümörü olan hastaların ne bedenen ne de ruhen bekleyecek zamanlarının olmadığını düşünüyorum. Tüm bölgenin en donanımlı kliniği olan ortopedi polikliniğimizin aşırı yoğunluğundan sıra alamayan hastalara ulaşmak veya sıra alabilen ancak ağrısından, halsizliğinden sıra beklemeye dahi mecali olmayan hastalarımızın bir an önce tedavilerine başlamak amacıyla bu polikliniğimizi açtık. Açıldığı günden bu yana olumlu geri dönüşler alıyoruz. Tümörlü hastaların bize ve tedaviye ulaşma sürecini oldukça hızlandırdık” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Savaş Güner ile gerçekleştirdiğimiz röportajın geri kalanı sizlerle...
Öncelikli olarak kendinizden bahsedebilir misiniz?
Gaziantep’te 1974 yılında doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Gaziantep’te okuduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldum. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlık eğitimimi 2000-2006 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamam-ladım. Nizip Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra 2009-2019 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Ortopedi kliniğinde öğretim üyesi olarak çalıştım. 2019 yılından bu yana bünyesinde olmaktan gurur duyduğum GAUN Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Profesör Doktor unvanı ile çalışmaya devam ediyorum.
Alanınızda yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?
Ortopedi ve Travmatoloji alanında 100 ün üzerinde ulusal ve uluslararası makaleler, bildiriler, kitap bölümleri yazarlığı, bilimsel dergilerde editörlük ve hakemlikler yaptım. Pek çok profesör atamasında, doçentlik sınavın-da ve doktorların uzmanlık sınavında yer aldım. Kliniğimizde “Ortopedik Onkoloji” yani kemik ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisi ile uğraşıyorum.
Ortopedik Onkoloji nedir?
Ortopedik Onkoloji kemik ve kas-sinir-kiriş gibi yumuşak dokulardan kaynaklanan iyi veya kötü huylu tümörle-rin tedavisi ile uğraşır. Multidisiplinerdir, yani pek çok bölümün tedavi sürecinde yer aldığı bir alandır. Tedavi-de deneyimli bir ekibe ihtiyaç duyulur. Bu ekibin ana iskeletini ortopedik onkolog, radyolog, patolog medikal onkolog, radyasyon onkoloğu ve nükleer tıp uzmanı oluşturur. Ayrıca kalp damar cerrahı ve plastik cerraha da bazı ameliyatlarda ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle onkolojik cerrahi tek başına bir doktorun yapabileceği veya her hastanede yapılabilen bir tedavi değildir. Bu saydığım ekiple onkolojik cerrahi yapılabilir. Ekibin deneyimi tanının doğru konulmasından tedavinin başarı oranına kadar her şeyi etkiler.
GAÜN Tıp Fakültesi Hastanesinde "Ortopedik Onkoloji" hizmetini anlatabilir misiniz?
Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğimizde uzun süreden bu yana "Ortopedik Onkoloji Polikliniği" hizmeti verilmektedir. Hastalarımız polikliniğimize internetten veya telefonla muayene sırası almadan doğrudan başvurabilirler. Polikliniğimiz hafta içi her gün sabah 08:30 dan akşam 16:30 a kadar faaliyet göstermektedir. Ortopedik Onkoloji polikliniğimiz sadece kemik ve yumuşak dokusunda tümörü olan hastalarımızı kabul etmektedir. Kliniğimizde ortopedik tümörlü tüm hastaların tedavisi yapılmaktadır.
Neden "Ortopedik Onkoloji Polikliniği" açma gereksinimi duydunuz?
Bana göre tümörü olan hastaların ayrı bir yeri olmalı. Tanı ve tedavideki gecikmeler hastalığın gidişatını ve bazen yaşam süresini doğrudan etkiler. Özellikle kötü huylu tümörü olan hastaların ne bedenen ne de ruhen bekleyecek zamanlarının olmadığını düşünüyorum. Tüm bölgenin en donanımlı kliniği olan ortopedi polikliniğimizin aşırı yoğunluğundan sıra alama-yan hastalara ulaşmak veya sıra alabilen ancak ağrısından, halsizliğinden sıra beklemeye dahi mecali olmayan hastaları-mızın bir an önce tedavilerine başlamak amacıyla bu polikliniğimizi açtık. Açıldığı günden beri olumlu geri dönüşler alıyoruz. Tümörlü hastaların bize ve tedaviye ulaşma sürecini oldukça hızlandırdık.
Hastalarınızda en sık karşılaştığınız tümör nedir?
Polikliniğimize başvuran iyi huylu kemik tümörlü hastalar en sık karşılaştığımız hasta grubunu oluşturuyor. Bu kitleler genellikle tesadüfen fark ediliyor ya da kırık nedeniyle acil servise başvurunca fark ediliyor arkasından bize başvuruyorlar.
Tümörlü hastaların tedavi sürecinden de bahsedebilir misiniz?
Tedavi sürecini doçent ve profesörlerden oluşan bir ekiple yönetiyoruz. Bizim çok uzun süredir haftalık yaptığımız ortopedik onkoloji konseyimiz oluyor. Bu konseyde ortopedik onkolog, radyolog, patolog medikal onkolog. radyasyon onkoloğu ve nükleer tıp uzmanı hocalarımız yer alıyor. Haftada bir toplanıp hastaların kan ve radyo-loji tetkiklerini, patoloji sonuçlarını değerlendiriyor, tedavilerini planlıyoruz. Konseyde hastaya kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi) veya cerrahi tedaviden hangilerinin hangi sıra ile uygulanacağına tümörün cinsine göre karar veriyoruz. Bu konsey sayesinde hastalarımızın tedavi sürecini hızlandırdık ve tedavi başarısını arttırdık.
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Yıllardır üniversitemiz çatısı altında diğer bölüm-lerdeki hocalarımla bir ekip ruhu içerisinde çok geniş bir coğrafyaya hizmet veriyoruz. Bölgenin en iyi ekibine ve donanımına sahip bir hastane-yiz. Bizim işimiz ekip işi. Güçlü bir ekip oluştur-duk. Tümör tedavisi "Ben yaptım" kelimesinin yetersiz kalacağı bir alan. "Biz" ortopedik onkolo-ji tedavisini heyecanla, sabırla ve doğru adımlarla yürütmeye gayret ediyoruz.
Sözlerimi Henry Ford'un "Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır" cümlesiyle bitirmek istiyorum.
·