TÜİK’in enflasyon hesaplamalarıyla memur, emekli, işçi fakirleşmeye devam ediyor.

TÜİK’in enflasyon hesaplamalarıyla memur, emekli, işçi fakirleşmeye devam ediyor.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran ayı enflasyon hesaplaması aylık bazda yüzde 1.37 yıllık bazda yüzde 35.05 olarak açıklamasını değerlendirdi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon hesaplaması aylık bazda yüzde 1.37 yıllık bazda yüzde 35.05 olarak açıklanmıştır.
Açıklanan enflasyona göre yapılacak olan maaş artışları zam değil, enflasyon kayıplarının telafisidir. Maalesef verilen artışlarla enflasyon kayıpları da telafi edilememiş, alım gücü her geçen gün düşmüştür.

Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) Nisan'daki aylık enflasyon hesaplaması aylık bazda yüzde 3.05, yıllık bazda ise 68.68 dir. ENAG ın enflasyon oranı, TÜİK’in rakamının tam iki katıdır. Böyle bir durum akla mantığa reel gerçeklere bilimsel verilere aykırıdır.

TÜRK İŞ’ in açıklamalarına göre açlık sınırı 26.115 yoksulluk sınırı 85.066 TL dir. Rakamlara göre memurlar yoksul, asgari ücretli ve emekliler ise açtır.

Memur maaşlarının belirlendiği aralık ayında %1.03 olarak açıklanan enflasyon, ocak ayında %5.30, olarak açıklanarak memurun emeklinin  cebinden edeta para çalınmıştı.
Bu kez 2 temmuzda açıklanan doğal zammının haziran enflasyonuna girmemesi ve haziran ayında düşürülen akaryakıt fiyatları ve temmuz ayında akaryakıta yapılan zam ile yine memur emekli mağdur edilmiştir. 
ve şubat ayında, %2.27, mart ayında %2.46 olarak açıklanmış olan ve ocak ayında yapılan artış şubat ayında yok olmuş, enflasyona göre zam alan işçi, memur, emekli mart ve nisan ayında alacaklı duruma gelmişti.

Öngörülen, enflasyon oranlarına göre imzalanan toplu sözleşmeler ve inandırıcılığını yitirmiş olan TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre verilen zamlarla işçinin, memurun, asgari ücretlinin cebinden para çalınmaya devam edilmektedir.

Sabit ücretliler dediğimiz işçi, memur, emekliye acilen ek artışlar yapılmalı, ücret artışları, gerçek enflasyon oranlarında her ay yapılmalıdır.

Memurların vergi dilimleri %10 olarak sabitlenmelidir.

Enflasyonun artışının sebebi sadece ekonomik sebepler değildir.

Bazı siyasi gelişmelerle piyasalarda oluşan güvensizlikte enflasyonu tetikleyen en önemli sebeplerdir.

Reel enflasyon, yani düşük gelirli vatandaşların yaşadığı enflasyon rakamları, TÜİK verilerine dayanan hesaplamalara göre kat be kat yüksektir.