Tugay Arazisi Büyük Bir Kent Ormanı Olsun!

Tugay Arazisi Büyük Bir Kent Ormanı Olsun!

Gaziantep—Kilis Tabip Odası, Gaziantep Eczacı ODASI , Mimarlar Odası, TMMOB Gaziantep İKK ve GAMOB tüm Gazianteplileri Tugay arazisinin Dülükbaba Ormanıyla bütünleştirilerek büyük bir kent ormanı elde edilmesi için desteğe davet ediyor.

Gaziantep—Kilis Tabip Odası, Gaziantep Eczacı ODASI , Mimarlar Odası, TMMOB Gaziantep İKK ve GAMOB tüm Gazianteplileri Tugay arazisinin Dülükbaba Ormanıyla bütünleştirilerek büyük bir kent ormanı elde edilmesi için desteğe davet ediyor.


https://www.gaziantepmimod.org.tr/wp-content/uploads/2021/04/5-zirhli-tugay-itiraz-dilekcesi.pdf adresinde yer alan örnek dilekçeyle birlikte yarın (29.04 Perşembe) 16:00'ya kadar Büyükşehir Belediyesi Evrak Kayıt birimine başvurmanız kentimizin bir orman kazanması adına büyük önem arz ediyor.


Belediyeye gitmeniz mümkün değilse,

https://gikom.gaziantep.bel.tr/WebBasvuru#/ adresinden 3 Mayıs Pazartesi gününe kadar adınız-soyadınız-TC Kimlik numaranızı girerek itiraz metnini oraya yazabilirsiniz. E-posta adresini girerek takip numarası almanızı da öneririz.

 

 İTİRAZ METNİ

Konu: Şehitkamil İlçesi Özgürlük, Göktürk, Beylerbeyi, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalle sınırları içerisinde nazım ve uygulama imar planı revizyonuna itirazımız hakkında 
 
Şehitkamil İlçesi Özgürlük, Göktürk, Beylerbeyi, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalle sınırları içerisinde revizyon nazım ve uygulama imar planı, Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.03.2021 tarih ve 116  sayılı kararı ile onaylanmış, 02.04.2021 tarihinde askıya çıkarılmıştır. 


Söz konusu planlama alanını ve yakın çevresini ele alan plan düzenlemesi ilk kez 2019 yerel seçimlerinin öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Sayın Fatma ŞAHİN’in seçim programında yer almış, Dülükbaba Ormanıyla komşu olan ve yüzölçümü 1.000 hektara yaklaşan bölgede Medeniyetler Şehri adıyla yeni bir proje duyurulmuştu.
Akademik Meslek Odaları olarak seçim öncesi ortaya çıkan ve oldukça soyut duran bu projeye o dönemde mesafeli yaklaşmış ve yorumlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.

​Geçtiğimiz aylarda şehrin kuzeyinde batıda Akçagöze, doğuda Yavuzeli ilçe sınırına uzanan hat üzerinde oldukça büyük boyutlu yeni bir askeri alan sınırı belirlenmesiyle Medeniyetler Şehri Projesi’nin ilk somut adımı atılmış oldu. Stratejik olarak büyük öneme sahip olan Gaziantep’te bu tür bir taşınma kararının muhakkak önemli bir stratejik karar doğrultusunda alındığını öngörmekteyiz.
 
Bu kararla ilgili kamuoyunu ilgilendiren önemli tartışma konusu, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın mevcut arazisinin nasıl değerlendirileceğidir.  
 
​Kentimiz coğrafi ve iklimsel özellikleri bakımından orman alanlarının çok kısıtlı olduğu bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulunduğumuz ve etkileri her geçen gün daha da derinleşen iklim krizi orman alanlarının her m2’sinin önemli olduğunu bize anımsatırken, yaşadığımız Covid-19 salgını toplumların kente ve kent mekanına bakışını topyekûn etkilemiş, daha fazla ve daha nitelikli yeşil alan talebini artırmıştır.
 
​Bu şartlar değerlendirildiğinde, Medeniyetler Şehri Proje alanı olarak duyurulan ve Türkiye’nin insan eliyle oluşturulan en büyük ormanlarından birisi olan Dülükbaba Ormanlarıyla komşu olan bu alan için önerilebilecek en doğru proje, mevcut ormanla bütünleştirilmiş geniş bir orman alanı olacaktır. Toplumun tüm kesimlerinden destek bulacak ve hatta Türkiye’ye örnek olacak bu öneri, şehrin yalnızca bugününü değil, yarınını da kurtaracaktır.
Son aylarda Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaşanan depremler bizlere gösterdi ki Doğu Anadolu fay hattının geçtiği Kahramanmaraş Narlı bölgesine kuşbakışı 50-60 km mesafede olduğumuzve fay hattından yaşanacak bir kırılma Gaziantep ilimizde çok büyük sıkıntılar yaşatacağı öngörülmektedir. Olası deprem sonrasında Şehrimizde Deprem toplanma alanların yeterli olmadığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu alanda yeni oluşturulacak kent ormanları deprem toplanma alanları olarak kullanılabilir.
 
Tecrübelerimiz bize göstermiştir ki; ortasında veya çeperlerinde insan yapılaşması bulunan ormanlar yaşayamıyor. Bu sebeple Medeniyetler Şehri Projesi’nde önerildiği gibi ortasında ve çeperlerinde orta veya yüksek yoğunluklu yapı bulunan bir proje değil, tek görevi yaşamak ve bu şehri yaşatmak olan bir ormana kavuşmak istiyoruz.
 
​İtirazımıza konu olan ve geniş ölçekli projenin ilk adımı olarak imara açılması önerilen yaklaşık 1.000.000 m2’lik kısmın çorak bir özellik göstermesi, imar alanı ilan edilmesi ve orman alanına dahil edilmemesi için gerekçe olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, Dülükbaba Ormanı’nın arazisi de yalnızca yarım asır önce bu özellikleri göstermekteydi. Bu sebeple mevcut arazi koşulları, ormanlaştırmaya engel unsurlar olarak görülmemelidir.
 
Öte yandan stadyuma yakın kısımları sayılmazsa tamamına yakını kamu mülkiyetinde bulunan bu alanın imara açılması ve özel mülke devredilmesi için yeterli sebep bulunmamaktadır:


• Öncelikle revizyon kararı, iptal edilen 1/100.000 ölçekli yeni çevre düzeni planındaki, ve hukuken şu an yürürlükte olan 2011 tarihli çevre düzeni planındaki kullanım kararlarına aykırıdır.
• Çevrede ciddi bir yapılaşma baskısı vardır, batı ve kuzeybatı rüzgarlarının şehir merkezine ulaşabilmesi için önemli bir tampon görevi gören bu bölgenin uzun vadede yapılaşma baskısına karşı korunabilmesi için tümünü ormanlaştırmak tek ve en doğru çözüm olacaktır.
• Fıstıklık, Beylerbeyi, Beykent bölgesi son yıllarda büyük oranda ve yoğun şekilde yapılaşmıştır. Organize Sanayi Bölgesi ve şehrin batısındaki yeni mahallelerin seyahat talepleriyle birlikte, İpekyolu üzerinde çok yoğun bir araç trafiği oluşmaya başlamıştır. Bu tür müdahaleler çevredeki araç yoğunluğunu daha da artıracaktır.
 
Örnekler, gerekçeler, hukuki bağlam genişletilebilir. Bu planda asılolan günümüzde orman alanı yaratmanın medeniyet göstergesi olarak kabul görmesi gerçeğinden hareketle bir Kent Ormanı projesi geliştirmek olmalıdır. Şehir nüfusu ve çeperi düşünülemeyecek ölçüde genişlerken, Dülükbaba Ormanı 30 yıldan uzun süredir hiç genişlememiştir. Tamamına yakını kamu arazisi olan bu alanda kentimize büyük bir orman alanı kazandırmak adına tarihi bir fırsat doğmuştur ve bu fırsat günü kurtaracak ama yarınımızı tehlikeye atacak projeler uğruna heba edilmemelidir.
 
 
Söz konusu plan tadilatı planlama ve şehircilik ilkelerine ve üst ölçek kararlarına aykırı olduğundan, kamu yararı ve üstün kamu yararı taşımadığından ve özellikle’de Gaziantep’in ihtiyaç duyduğu yeni orman alanlarını ve bu yönde oluşan kamuoyunu beklentisini karşılayamadığı için İTİRAZ EDİYORUZ. Gereğini arz ederiz.
 
Saygılarımızla,

ADI SOYADI:     ....................

İMZA:     ..............................