TRAVMA MÜCADELESİ

TRAVMA MÜCADELESİ

Deprem bölgesinde deprem yaşayan kişilerle birlikte yerelde çalışan kıymetli psikologlara ileri travma eğitimi yapıldı

 

Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE) kuruluşundan bu yana insan eliyle veyahut doğa olayları yoluyla yaşanan afetlerin ruhsal sağaltımını sağlamak amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

 

TARDE 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen yıkıcı depremin ardından 9 ilde 70 ruh sağlığı çalışanı ile ivedilikle depremden etkilenen bireylere yönelik ücretsiz psikososyal destek hizmeti sunmaya başladı.

 

Haziran 2023’ten bu yana Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile “Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Programları Aracılığı ile Çocuk, Ergen ve Aileleri Desteklemek için Deprem Müdahalesi Programı” projesi kapsamında Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde aktif olarak çocuk, ergen ve ailelere yönelik kapsamlı psikososyal destek hizmeti sunmaya devam etmektedir.

 

Afet sonrasında iyileşmenin ancak ruh sağlığı hizmetlerinin sürekli olarak sunulması ile gerçekleşeceğine inanan TARDE belediye çalışanları başta olmak üzere yerelde görev alan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli eğitimler, mesleki süpervizyonlar ve çalışana destek çalışmaları sürdürmektedir.

 

20-21 Mayıs 2024 tarihlerinde ise Prof. Dr. Önder Kavakçı ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar Gaziantep ilinde “Travma Terapisinde Alet Çantasını Genişletmek” başlıklı eğitimi deprem bölgesinde aktif ruh sağlığı hizmeti veren 38 ruh sağlığı uzmanının katılımı ile gerçekleşmiştir. Eğitimin koordinatörlüğünü Uzman Psikolog Neslişah Boro üstlenmiştir. Ruhsal travma ve etkilerine müdahale için gerekli olan becerileri genişletmeyi hedefleyen eğitime TARDE proje çalışanlarının yanı sıra Türkiye Kalkınma Vakfı, Hayata Destek, SENED, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden psikolog ve psikolojik danışmanlar katılım göstermiştir. 

 

Eğitime katılan ruh sağlığı uzmanları depremden etkilenen bölgelerde konteyner ve merkezlerde hizmet sunmanın yanı sıra mobil olarak kırsal bölgelere de ruh sağlığı hizmetini götürmektedir. Kısa süreli ve uzun süreli müdahale yöntemlerine ek olarak eğitimde farklı gruplar ile çalışırken kullanılabilecek protokollere yer verilmiştir. İki günlük uygulamalı eğitimin ardından uzmanlar travmatik yaşantıları sağaltmak üzere Adıyaman, Gaziantep, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa’daki çalışma alanlarına uğurlandı.

 

“Yaralara derman olmaya devam edeceğiz.” 

Prof. Dr. Önder Kavakçı

Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar

 

 

“Ateşi hiç söndürmedik, hikayemiz devam ediyor.”

TARDE Yönetim Kurulu Üyeleri



Anahtar Kelimeler: TRAVMA MÜCADELESİ