Tiroid nedir?

Tiroid nedir?

Defa Life Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm.Dr.Hakan Düğer; Sinsice ilerleyen Tiroid bezi sorunlarında tedavi, hastalığın türüne göre değişmekte olduğunu söyledi


Vücuttaki bu önemli görevleri nedeniyle Tiroid bozukluklarının önemli sağlık sorunlarına yol açtığını  ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtti .
Metabolizmanın hızını kontrol etmek gibi vücuttaki birçok fonksiyonun düzenlenmesini sağlayan,  hayati önem taşıdığını , Tiroid’de oluşabilecek sorunların vücudun birçok bölgesini etkileyebileceği gibi tedavi edilmediği takdirde de ciddi sorunlara sebebiyet verdiğini iletti
 

Tiroid nedir?
Halk arasında adem elması olarak adlandırılan bölgede yer alan tiroid (tiroid bezi), boynun ön tarafında ve cildin altında yer alan, vücudun enerjiyi kullanma şeklini kontrol eden hormonları üreten ve salan, küçük ve kelebek şeklinde bir endokrin bezidir. Tiroid bezi, endokrin sisteminin bir parçasıdır ve metabolik hız, büyüme ve gelişimi düzenleyen hormonları üreterek vücudun birçok önemli işlevini ve hareketini yerine getirmekle görevlidir.
Ana rolü vücudun tükettiği gıdaları enerjiye dönüştürme süresi olan metabolizma hızını kontrol etmek olan tiroid bezi, ürettiği T3 ve T4 hormonlarıyla birlikte metabolizmanızın düzenlenmesine yardım eder. Bu hormonlarla birlikte ayrıca hipofiz bezi de, tiroide vücudun bu hormonlardan ne kadarına ihtiyaç duyduğunu söylemekle görevlidir.
Metabolizmanın yanı sıra kalbin nasıl attığından kilo alımına, kolesterol seviyesinden adet döngüsüne kadar birçok fonksiyonun düzgün çalışmasına katkı sağlayan tiroid, bozulduğunda ve sorun yaşadığında çeşitli tiroid hastalıklarına neden olur.
 

Tiroid hastalığı belirtileri nelerdir?
İç salgı bezlerinden biri olan tiroid, metabolizma ile ilgili tüm süreçlerin yürütülmesini sağlar. Tiroid bezinin fonksiyonlarını gerçekleştirememesi durumunda birçok farklı sağlık sorunu ve buna bağlı belirtiler meydana gelir. 
Tiroid bezinin az veya çok çalışmasına bağlı olarak karşılaşılan belirtiler:
Halsizlik ve yorgunluk
Kilo almak veya kilo vermek
Sürekli uyuma isteği, uykuya dalamamak gibi uyku sorunları
Konsantrasyon eksikliği
Kol ve bacaklarda ani uyuşma veya karıncalanma hissi
Kas ve eklem ağrıları
Regl döneminde oluşan ağrıların şiddetinin artması, adet kanamasının normalden daha uzun veya daha kısa sürmesi gibi menstrüasyon problemleri
Kabızlık ve ishal gibi bağırsak problemleri
Kolesterol seviyesinin düşük veya yüksek seyretmesi
Hipertansiyon gibi kan basıncı değişimleri
El ve ayakların soğuk veya sıcak hissedilmesi, aşırı terleme gibi vücut sıcaklığı sorunları
 

Tiroid bezi hastalıkları kimlerde görülür?
Ailesinde tiroid hastalıkları öyküsü bulunan kişilerde tiroid hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. İyot bakımından yetersizlik bulunan bölgelerde yaşayan kişiler de risk grubundadır. İyotsuz tuz tüketen ve genetik yatkınlığı bulunanlarda tiroid hastalıklarının oluşumu daha kolay tetiklenir. Radyasyona maruz kalanlar, lityum, interferon ve amiodaron gibi ilaç içeriklerini tüketenlerde de tiroid hastalıklarına yatkınlık görülebilir.


Tiroid hastalıkları tanısı nasıl konulur? 
Tiroid hastalıkları tanısında; kan testleri, idrar testleri (iyot atılımının değerlendirilmesi), ultrason, biyopsi ve sintigrafi gibi çeşitli yöntemlere başvurulur.
Risk grubunda olan kişiler tiroid hastalıklarının erken teşhisi için mutlaka hormon testlerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Nodüller ultrasonografik görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilir ve kanser riski taşıyıp taşımadıkları incelenir. Tiroid sintigrafisi ile tiroid bezinin ve varsa nodüllerin aktivite tutulumu değerlendirilir.
Riski düşük olan küçük nodüllerde düzenli takibe başvurulur. Tiroid bezlerinde kanser şüphesi varsa kesin tanı için ince iğne biyopsisi yöntemi tercih edilir. 
Bu testler ve yöntemler tiroid hastalığının çeşidini, hastalığın hangi aşamada olduğunu ve tanıya yönelik doğru tedavinin planlanmasını sağlar.

 



Anahtar Kelimeler: Tiroid nedir?