Defa Life Hastanesi Diyetisyeni Esra Akkuş, zayıflama süresinde de sorun oluşturan en önemli hastalıklardan biri olan Tiroit hastalıkları beslenmeyle birebir ilişkili olduğunu ve bu nedenle tiroit hastaları ilaç tedavisinin yanında beslenmelerine dikkat etmek zorundadırlar dedi.
Tiroid bezi, boynun alt yarısında, nefes borusunun önünde bulunan, kelebek şekilli bir iç salgı bezidir.
Tiroid bezi metabolizma hızımızın temeli olan tiroid hormonlarını üretir, depolar, salgılar. Bu hormonlar ise vücut dokularımızın ve organlarımızın doğru çalışması için gereklidir.
Toplumumuzda en yaygını olarak görülen Guatr, tiroid bezi iyot yetersizliğini ve buna bağlı düşük veya başarısız tiroid hormonu üretimini telafi etmeye çalıştığında oluşur.
Bu süreçte tiroid bezinin normal boyutu artarak yavaş yavaş büyür, zamanla içinde nodüller (bezeler) oluşur .
Tiroid bezi aşırı büyüyen bir kişi yutma ve solunum sorunları yaşayabilir.
Tiroit hastaları ve beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler;
Tüketilmemesi gereken besinler;
• Soya fasulyesi ve soya ürünlerinin tüketilmesi önerilmez.
• İyot tüketimi hipotiroidizm hastaları için önemlidir. Bu hastaların iyot kaynaklarını daha fazla tercih edebilirler.
• Sarımsak,su teresi ve yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.
• Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
• Guatrojenik besinler olarak adlandırılan bazı besinler vardır. Bu besinler iyot emilimini engelleyebilir ve tiroid bezlerinin büyümesine neden olabilir.
• Brokoli, brüksel lahanası, turp, lahana, şalgam, turp, karnabahar, ıspanak, yer fıstığı, armut, şeftali, çilek gibi besinler örnek verilebilir.
• Bu besinler özellikle ilaçlar alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.
Tüketilmesi gereken besinler;
• Yaban mersini, domates, biber, maydanoz, greyfurt, portakal, semizotu gibi antioksidandan zengin sebze ve meyveler tiroid bezi ve bağışıklık sistemi sağlığına yararlı olur.
• Selenyum mineralinin tiroid hormonlarının düzgün çalışmasında görevli olan enzimlere olumlu etkileri vardır. Ay çekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğüsü selenyum kaynağı besinler arasında sıralanabilir.
• Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde görevli olan bir amino asid çeşididir. Et, süt ve baklagiller tirozinden zengin olan besinlerdir.
• Çinko bakımından zengin badem,tofu,istiridye,yengeç,tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkınlıklarınızın arasında olmalıdır.
Normal ve sağlıklı bir insanın günde 8 bardak su içmesi önerilirken bu sayı tiroid hastalarında en az 10-12 bardak olmalıdır.
• Metabolizmanın düzgün çalışması, besin ve kalori kontrolünün yapılabilmesi için günde 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır, 2-3 ara öğün tüketimine de özen gösterilmelidir.
Özellikle hipotiroid hastaları kendilerini yorgun ve halsiz hissedebilirler. Antioksidan kaynağı olan ve metabolizmayı hızlandıran yeşil çay tüketimi bu kişiler için daha fazla önem taşır.
Tiroid hastalarının diyette tokluk hissini hissetmeleri önemlidir. Bu yüzden lif içeriği yüksek besinler tercih edilebilir.
Taze sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler diyet listelerinde yer almalıdır.
• Kafein kaynaklarının tüketimi de tiroid hastalarının dikkat etmesi gerektiği bir diğer önemli konudur. Günde en fazla 300 mg kafein; yani 2-3 kahve fincanı kadar kahve içilebilir.