TEİS: ECZANELERİN KDV UYGULAMASI HUKUKA VE MALİ MEVZUATA UYGUNDUR!

TEİS: ECZANELERİN KDV UYGULAMASI HUKUKA VE MALİ MEVZUATA UYGUNDUR!

Son günlerde sosyal medya ve basında eczanelerimiz hakkında KDV oranlarını yazarkasa fişlerine eksik yansıttığımız yönünde dolaşan asılsız iddialar üzerine, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası olarak açıklama yapma gereği duyulmuştur.

 

Eczanelerimizde satışı yapılan ürün ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranları değişiklik gösterir. Eczanelerimizde %0, %1, %10 ve %20 olmak üzere 4 farklı KDV oranı uygulanmaktadır. %1, %10 ve %20 KDV’li ürünler eczanelerimizde satışı yapılan ürünlerde geçerliyken; %0 KDV ise; Sosyal Güvenlik Kurumu adına eczanelerimizce vatandaşlarımızdan tahsil edilen muayene katılım payı (muayene ücretleri) bedeli için uygulanmaktadır.

Gıda takviyeleri, vitaminler, mamalar %1 KDV’li ürünlerdir.

Tüm ilaçlarımız ve medikal ürünler (hasta altı bezleri, gazlı bez, pamuk vb. gibi) ile hasta katılım payları %10 KDV’lidir.

Kozmetik ve şampuanlar, anne bebek ürünleri %20 KDV’lidir.

Kamuoyunda “Yüzde sıfırlı” olarak kesildiği için KDV kaybına neden olunduğu iddia edilen kısım SGK’nın eczanelerimiz üzerinden tahsil ettiği Muayene Katılım Ücreti olup, bu ücretin tahsilinde eczanelerimiz aracıdır, yani bu bedel SGK’ya ait olup KDV’si bulunmamaktadır.

Eczacılık mesleği, bu ülkede en düzenli vergi ödeyen ve toplayan meslek gruplarından biridir dolayısıyla da yapılan asılsız iddiaların hiçbir temeli yoktur.

Gündeme gelen örnekte bahsedilen, bir basın mensubunun köşe yazısında ve sosyal medya hesaplarında görülen fişteki KDV oranları, iddia edilenin aksine mali ve hukuki açıdan “doğru” bir fiştir.

Kamuoyuna yansıyan fiş üzerinden izah etmek gerekirse, hastanın muayene ücreti KDV'sizdir, ilaç katılım payları ise hali hazırda çalışanlar tarafından eczanelerimize %10 KDV ile ödenmektedir. Fişte görülen ürün bir gıda takviyesi olduğundan, uygulanan KDV oranı da buna uygun olarak %1'dir. Fişin üzerindeki bilgilerden de görüleceği üzere gece saat 01.49’da 26 adet fiş kesilmiş olup, tüm eczanelerimiz haftanın her günü, günün her saati titizlikle hizmet vermekte ve devlete ait KDV aksatılmadan ve düzenli olarak her ay ödenmektedir.

Ülkemizin en uzak noktalarında dahi kesintisiz sağlık hizmeti veren eczanelerimize yönelik bu asılsız suçlama öncesinde KDV oranları hakkında sağlıklı bilgi alınmış olmasını isterdik.

Bilgi sahibi olmadan bir meslek grubunu töhmet altında bırakılması kabul edilebilir bir tutum olmadığı gibi haberciliğin temel ilkesi “doğru haberin” yapılması ve eczacılık

camiamıza yönelik yanlış anlaşılmaların giderilmesi için her zaman bilgilendirici olmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.