Tarih: 13.02.2023 10:33

TEİS: ECZANELERİMİZ YIKILDI, HALKIMIZA YAPTIĞIMIZ İLAÇ HİZMETİNİ AYAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ!

Facebook Twitter Linked-in

 

İl merkezleri, ilçeler, köyler, evler ve eczanelerin birçoğu enkaz altında. Ev ev değil, bina bina değil, komple birçok yerleşim yeri yıkıldı. Yaşanan büyük felaket sonrası depremden etkilenen iller afet bölgesi ilan edildi. Deprem bölgesinde 4.290 eczanemiz bulunmaktadır. Nerede ise ülkemizdeki eczanelerin yedide biri bu on şehirde bulunmaktadır.

Afet bölgesinde öncelikli hizmetin, yaralı ve mağdurların sağlık hizmetinin kesintisiz ve aksaksız sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunu belirten TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Sağlık hizmetinin olmazsa olmazlarından biri ilaç ve eczacılık hizmetidir. Bölgede eczacı meslek örgütlerimizce sahra eczaneleri kurulmuş olup yurdun dört bir yanından oraya giden meslektaşlarımızın büyük bir özverisiyle deprem mağdurlarına ilaç ve eczacılık hizmeti sunulmaktadır. Ancak depremden etkilenen, bölgenin çok büyük bir felaket yaşamasından kaynaklı olarak depremden etkilenen, yıkılan, yok olan, hatta yağmalanan birçok eczane bulunmaktadır. Bunların bir an evvel normal faaliyete geçmesi bölgedeki vatandaşlarımızın sağlığı açısından çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu yüzden de meslektaşlarımıza acilen ekonomik destek sağlanmalıdır.” dedi. Saydan’ın açıklaması şöyle;

“Bizler eczane eczacısıyız, kendi sermayemizle ve diplomalarımızla eczanelerimizi açar, ilaç denilen en kıymetli ürünü vatandaşlarımıza hizmet olarak veririz. İlaç çok kıymetlidir, zira nerede, ne zaman kime lazım olacağı belli olmayan bir üründür. İlaç; olmazsa olmaz bir ihtiyaç malzemesidir. Ama bu büyük deprem sonrası eczanelerimiz yıkıldı, talan edildi, o ilaçlar bizim olduğu kadar hem devletin hem vatandaşın lüzumlu ilaçlarıydı. Maalesef eczanelerimiz kötülüklerden ve hırsızlıklardan korunamadı, ölülerden dahi hırsızlık yapan gözü dönmüş kişiler ilaçlarımızı, eczanelerimizi talan etti. Her ilacın kendine özgü bir karekodu yani kimlik numarası var ve bizlerin üzerine kayıtlı. Tek bir ilacı bile ne yaptın kime verdin, reçetesi nerede diyen bir yasal mevzuatımız var. Bunların aidiyeti bize ait olamaz. Bu talan edilen çalınan, nereye gittiği, ne olduğu belli olmayan milyonlarca liralık ilacın hesabını bize sorulmaması gerektiği gibi, bizlerin bu zararı nasıl karşılanacağının da bir an önce belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü kaybettiğimiz meslektaşlarımız, çalışanlarımız ,onların yakınları, yaralı ya da mağdur meslektaşlarımız ve onların borçlu olduğu depolara olan borçları bulunmaktadır. Bu zararın altından kalkmak için desteğe ihtiyacımız var.

AFET BÖLGESİNDE 4.290 ECZANEMİZ BULUNMAKTADIR

Hayat her şeye rağmen devam ediyor, meslektaşlarımızın doğum yapan eşleri, küçük bebekleri var. Yaşamak ve yaşatmak istiyorlar. Bizler hakkımız olmayanı istemiyoruz, devletten alacaklarımızı istiyoruz. Afet bölgesindeki meslektaşlarımıza öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmiş 2022 yılı Kasım-Aralık ve de 2023 yılı Ocak ayı  reçetelerine ait fatura bedelleri avans olarak ödensin ki eczanelerini toparlayarak vatandaşımıza ilaç hizmetine devam edebilsinler.

Adana’da 851, Adıyaman’da 187, Diyarbakır’da 478, Gaziantep’te 657, Hatay’da 611, Kahramanmaraş’ta 348, Kilis’te 51, Malatya’da 264, Osmaniye’de 207, Şanlıurfa’da 636 eczane avans ödeme bekliyor. Bu yapılacak ödeme hibe değil, eczanelerimizin kuruma kesip gönderdikleri fatura bedelleridir. Şu anda halen bölge eczanelerimiz  kalan  ilaçlarını yıkılan eczanelerden taşıyarak ücretsiz olarak vatandaşa dağıtmaktadır.

SON GÜNLERDE YAŞANANLAR GÖSTERMİŞTİR Kİ; İLAÇSIZ, ECZACISIZ VE ECZANESİZ YAŞAMAK ÇOK ZOR!

Bütün eczacılar Anadolu’nun dört bir yanından eczanelerindeki ilaçları yanlarına alarak deprem bölgesine koştular. Lakin bu günler geçecek, fedakârlıklar unutulacaktır. Ancak biz TEİS olarak unutturmayacağız! Depremden etkilenen eczanelerin ilaç depolarına verilmiş çekleri senetleri mevcut. Bölgedeki eczacıların hiçbir şeyi kalmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun; deprem bölgesi eczacılarının alacaklı oldukları, kesilmiş faturalarını avans olarak bir an önce ödemesini talep ediyoruz.

SGK’ya ait kâğıt reçeteler eczanelerimizle birlikte yerin altında… 37 günlük reçetemiz enkaz altında kaldı ya da eczaneleri yağmalayanlar tarafından ısınmak için yakıldı, kül oldu. Ancak bunların kayıtları Medula provizyon sisteminde mevcut. Kayıtlar üzerinden fatura kestirilerek bu eczacıların zararının karşılanmasını istiyoruz. 

Aynı şekilde deprem bölgesi göçlerin olduğu bölgedir. Göç İdaresi Başkanlığından ödenmesi gereken 2022 Ekim, Kasım, Aralık ve 2023 Ocak ayı fatura bedellerinin avans olarak hemen ödenmesini istiyoruz. Yetkililerden deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünerek bir de mali bir enkaz altında bırakılmasını değil, gerekli ekonomik destek sağlanarak afet bölgesinde halkımıza sunduğumuz ilaç ve eczacılık hizmetinin bir an önce ayağa kaldırılmasını istiyoruz.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —