Sınav için taktikler

Sınav için taktikler

Bu yazı tüm sınava girecek öğrencilere başarı dileklerimizle, atfedilmiştir, adanmıştır

 

Malum 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılacak. Sınava girecek tüm YKS öğrencimize şimdiden başarılar diliyorum. 

Bu sınavlar hem öğrenciler, hem ebeveynler hem de öğretmenler için kolay olmayacak.

Sınav için benim tavsiyelerim standart dışı olacak. Klasik tavsiyeleri sizler biliyorsunuz veya isterseniz değişik kaynaklardan okuyabilirsiniz. Sınav için orijinal, standart dışı her yerde bulamayacağınız tavsiyelere başlıyorum:

-Her türlü hadisede -iyi veya kötü geçse de- “Bu da geçer ya hu” diyebilmeliyiz.

-Sınav korkusu, endişe, stres için “Hasbünallahu venimel vekil” ayetini okumalıyız.

-Bunun da altı –üstü deneme sınavları, okul sınavları gibi bir sınav olduğunu, hayatın sonu olmadığını unutmamalıyız

-Koyunu yüzüp, kuyruğuna getirdiğinizi yani bu kadar emekleri sonucunda güzel bir sınav sonucu ile çalışmalarınızın taçlandırmış olacağınızı unutmamalısınız.

-Her zaman insandaki şevk, gayret, tutku, sınava hazır olması sınavları olumlu etkiler. Bu kadar (maddi-manevi) ciddi çalıştınız. Şimdi sınav vesilesi ile yaptığınız çalışmaların meyvesini yiyeceksiniz.

-Sınavlar sadece bir “sınav”dır. Bu sınav hayatın sonu, var oluş-yok oluş sınavı değildir. Yani hiçbir sınav “dünyanın sonu” değildir. Sınavda –farz edelim- başarısız olmak da hayatın sonu değildir. Ne yapalım, bir sonrakinde başarılı olursunuz.

-Bu sınav vesilesi ile söyleyelim; doğru olan -her şeye kıymeti nispetinde, oranında - değer vermek gerektiğidir. Yani hiçbir şeyi abartmayalım, neyse o.

-Başarılı olan kişiler (kim olursa olsun) başarı zirvesine hiç problemsiz, hiç başarısızlık görmeden, hiç sıkıntı çekmeden, elleri ceplerinde veya sınavlarla ilgili yorum olarak sınavlarda kötü not almadan ulaşmamışlardır.

-İnsan sebat ettiği (kararından ve sözünden dönmediği), ciddi çalıştığı konuda, işte başarılı inşallah olur.

-Sabreden derviş, muradına ermiş. "Sabır, ferahlık ve genişliğin anahtarıdır."

Gelelim ebeveynlere: Unutmamalıyız ki çocuğumuzla ilgili her şeyi kontrol altına alabilme şansımız yok, biz kuluz ve sadece elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz.

Gelelim gençlere: Ebeveynler üzüntüde de, mutlulukta da, başarıda da, başarısızlıkta da (kız erkek) tüm çocuklarının yanındadırlar. Sizleri her halinizle, karşılıksız en iyi anne-babalarınız sever. Bunu da sınava giren öğrenciler bilsin ve unutmasın. Vesselam.



Anahtar Kelimeler: Sınav taktikler