Sağlık İdarecileri Dernekler Federasyonu Başkanı Ramazan Ata; ‘’SİDEF olarak her yıl bu ziyareti paydaşlarımız ile yapmayı gelenek haline getirdik. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve demokrasi yolunda önemli adımlar atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Sağlık İdarecileri olarak her zaman içimizde hissettik ve hissetmeye devam edeceğiz.'' dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Genç Sağlık Yöneticileri Kulübü tarafından düzenlenen “18 Aralık Sağlık Yöneticileri Günü” etkinliği, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Büyükçekmece Yerleşkesi Farabi Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Etkinliğe Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sait Mesut Doğan ve Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Program, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül’ün açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında sağlık yöneticiliği mesleğinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Akgül, “Bu özel günde, sağlık yöneticilerinin üstlendiği kritik rolü ve gelecekteki potansiyellerini konuşmak üzere bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Katılım sağlayan tüm öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve Sayın Bakan Yardımcımıza teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Mesut Doğan ise etkinliğin açılış konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada, geleceğin sağlık yöneticilerini yetiştiren önemli bir etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan gurur duyuyorum. Etkinliği organize eden ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Bu etkinlik, mesleki dayanışmayı ve geleceğe dair umutlarımızı güçlendiren çok özel bir buluşma oldu.”
Etkinlik kapsamında “Sağlığın Geleceği” temasıyla düzenlenen interaktif oturum büyük ilgi gördü. Prof. Dr. Haluk Özsarı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, sağlık yöneticiliği alanındaki tecrübelerini paylaştı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Oturumun ardından Doç. Dr. Şuayip Birinci’ye teşekkür belgesi ve hediyeleri, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, Prof. Dr. Mehmet Bilgin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül tarafından takdim edildi.
Kamu, akademi ve özel sektör temsilcileri İstanbul’da bir araya geldi
Dijital sağlık ekosisteminin geleceği için büyük buluşma
Dijital Sağlık Derneği (DİSADER), dijital dönüşümün sağlık sektörüne etkilerini, ulusal ve küresel gündemdeki yerini ve sağlık sektöründe dijital dönüşümün geleceğini ele almak amacıyla 18 Aralık 2024 Çarşamba günü İstanbul Modern Müzesi’nde Dijital Sağlık Buluşmasını düzenledi. Etkinlikte, Türkiye’nin dijital sağlık alanındaki mevcut potansiyeli ve global arenada rekabetçi düzeye gelebilmesi için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.
Dijital Sağlık Derneği (DİSADER), Türkiye’de dijital sağlık ekosisteminin gelişimini desteklemek amacıyla 18 Aralık 2024 tarihinde önemli bir etkinliğe imza attı. İstanbul Modern Müzesi’nde düzenlenen ve kamu, akademi ve özel sektörden temsilcilerin yer aldığı buluşmanın ana başlıkları, dijital dönüşümün sağlık sektörüne olan etkileri ve geleceğin sağlık teknolojileri oldu.
Buluşmaya katılan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yaptığı konuşmada dijitalleşmenin, sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve sürdürülebilir olmasının anahtarı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme yolculuğu, vatandaşlarımızın dijital platformlara olan güveni sayesinde hızla ilerliyor. Dijital çözümlerle hem sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşıyor hem de kaynaklarımız daha etkin kullanılıyor” dedi.
Büyük fırsatlar var Türkiye’nin dijital sağlık ekosistemini global ölçekte rekabetçi bir konuma taşıma vizyonuyla kurulan DİSADER’i, dijital sağlık alanındaki paydaşları ile ilk kez bir araya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten DİSADER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emin Fadıllıoğlu da, “Türkiye, dijital sağlık altyapısı ile OECD ülkeleri arasında öncü bir konumda yer alıyor. Bununla birlikte, bu güçlü altyapıyı tam anlamıyla değerlendirebilmek için stratejik planlama ve ekosistem altyapısını geliştirme alanında büyük fırsatlarımız var. Türkiye’de e-Nabız gibi başarılı projelerimizle attığımız önemli adımların yanında, dijital sağlık yatırımlarında daha fazla ilerleme kaydetmek için kamu ve özel sektör arasındaki iş birliklerinin güçlendirilmesi çok önemli olacak. Dijital sağlık ekosistemi, bu iş birlikleri sayesinde global düzeyde rekabetçi bir noktaya taşınabilir” diye Konuştu.
Konunun bilimsel önemine dikkat çeken İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç ise, “Enformasyon bilimi, insanlığın sağlık alanındaki en büyük devrimlerinden birini gerçekleştiriyor ve teknolojiyi insan hayatının kalitesini artırmak için kullanmamızı sağlıyor. Bu dönüşüm, sadece tedavi süreçlerini değil, sağlıkta koruyucu ve önleyici hizmetlerin de önemini artırıyor” ifadelerini kullandı.
Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) Hakkında: Merkezi İstanbul’da bulunan Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) 2023 yılında kuruldu. Üyeleri ile birlikte kaliteli, güvenilir ve global seviyede Türkiye’de geleceğin dijital ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan DİSADER’in; enformasyon teknolojileri, mobil uygulamalar ve giyilebilir sağlık teknolojileri aracılığıyla ölçülebilir ve erişilebilir, kişiye özel , akut ya da kronik sağlık sorunlarında koruyucu/tedavi edici/rehabilite edici bir fonksiyona sahip olan ve sürdürülebilir iyilik halini destekleyen uzaktan sağlık hizmeti sunumu için toplumu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak hedefleri arasında bulunuyor.
Özlem Akarken, Sağlık Yönetimi Mezunlarının Sesi Duyulsun!
SAĞLIK YÖNETİMİ MEZUNLARI HAK ETTİKLERİ KONTENJANI İSTİYOR!
18 Aralık Sağlık Yöneticileri Günü, Sağlık Yönetimi Lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans bölümlerinden mezun olanların yaşadığı büyük adaletsizliği bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle kamu kurumları ve üniversite hastaneleri tarafından yapılan büro personeli alımlarında, Sağlık Yönetimi Lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans bölümlerinden mezun olanlara hak ettikleri kontenjanın verilmemesine dikkat çeken Sahim-Sen Genel Başkanı Özlem Akarken, "Sağlık yönetimi mezunlarını göz ardı etmeyin!" diyerek önemli bir çağrıda bulundu.
1963 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ve 2023 YÖK verilerine göre 146 üniversitede mezun vermeye devam eden Sağlık Yönetimi Lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans bölümleri, genelden muhasebeye, finans yönetiminden insan kaynaklarına kadar geniş bir yelpazede eğitim alıyor. Ancak büro personeli alımlarında bu mezunların göz ardı edilmesi büyük bir adaletsizliğe yol açıyor. Sağlık sektörünün iş yükünü hafifletmek ve hizmet kalitesini artırmak adına bu mezunlara duyulan ihtiyacın elzem olduğuna dikkat çeken Özlem Akarken, üniversite hastanelerinin personeli alımlarında bu mezunların göz ardı edilmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı.
Üniversite Hastanelerinde Profesyonel Kadrolar Şart
Sağlık Yönetimi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarının hastane yönetimi, tıbbi dökümasyon, finansal planlama ve yönetsel iş akışlarını düzenleme gibi kritik alanlarda önemli katkılar sunduğuna vurgu yapan Akarken, "Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Sağlık Yönetimi mezunları, aldıkları nitelikli eğitim sayesinde hastane yönetimi, tıbbi dokümantasyon ve finansal planlama gibi alanlarda önemli katkılar sunmaktadır. Mezunlarımız sahada etkin olarak yer aldığında, kurumların iş yükü hafifliyor, hizmet kalitesi artıyor. Ancak üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı büro personeli ilanlarında bu bölüm mezunlarının az kontenjan verilmesi kabul edilemez." dedi.
Sağlık Yönetimi Mezunlarına Adil İstihdam Fırsatı Verilsin!
Sağlık Yönetimi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarının karşılaştığı adaletsizliklere dikkat çeken Akarken, kamu hizmetlerinde liyakat ilkesinin temel alınmasının önemini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı;
"Sağlık sektöründe etkin bir hizmet sunabilmek için, her alanda yetkin ve nitelikli profesyonellere ihtiyaç vardır. Devlet memurlarının göreve alımında liyakat ilkesi esastır. Kamu hizmetlerinde ilerleme ve atamalarda adil bir uygulama bekliyoruz. Sağlık Yönetimi mezunları, çalışma hayatında hak ettikleri konumda yer almayı ve hizmetlerini kurumsal yapılarda profesyonelce sunmayı beklemektedir. Bu, sadece mezunlarımızın hakkı değil, aynı zamanda sağlık kurumlarında hizmet kalitesinin artırılması için de bir gerekliliktir.’’
Kamu Kurumlarına Çağrımızı Yineliyoruz!
Sağlık sektöründeki nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak ve hizmet kalitesini artırmak adına önemli bir adım atılması gerektiği bir dönemde, 18 Aralık Sağlık Yöneticileri Günü, Sağlık Yönetimi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarının seslerini duyurması için bir fırsat sunuyor. Sağlık sektöründe büyük bir rol oynayan bu profesyonellerin yaşadığı mağduriyetleri gündeme getiren Özlem Akarken, bu önemli günde kamu kurumlarına önemli bir çağrıda bulundu;
‘‘Sağlık Yönetimi Lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans mezunlarına, büro personeli ilanlarında ve açılacak aile sağlığı merkezlerinde hak ettikleri kontenjanları ayırın! Bu, sadece eğitim almış profesyonellerin hakkıdır, aynı zamanda sağlık sistemimizin gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır.’’
Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ağırbaş, TÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, sağlık sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. Sağlık sektörünün tüm dünyada en çok ekonomik kaynak ayrılan alanların başında geldiğini anlatan Ağırbaş, "Amerika Birleşik Devletleri, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 16.7'sini sağlığa ayırıyor." dedi. Sağlık sektörünün iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Ağırbaş, şunları kaydetti: "Sağlık sektörünü hem makro hem de mikro düzeyde çok iyi yönetmemiz lazım. Eğer bir toplum sağlıksızsa, eğitimi de içine katarak söylüyorum ki o toplumun gelişmesi mümkün değildir. Sağlık sektörünü iyi yönetmemiz lazım. Böylece vatandaşlara iyi sağlık hizmeti verebiliriz. Sağlık yönetimi, hastane yönetimini de kapsayan üst bir kavram. Ancak hastaneler sağlık sisteminin dominant kurumları. Sağlık sektörüne ayrılan paranın yarısı hastanelere gider, kalan yüzde 50'si diğer bileşenlerine gider. O yüzden hastanelerimizi iyi yönetmemiz gerek."
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Edirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, TÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastane Müdürü Nevzat Üstün ve Özel Ekol Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Yeşim İnci de panelde konuşma yaptı.(A A)