Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde “3. Harran Aile Hekimliği Günleri” kongresi, GAPTEAM Konferans Salonunda bugün yapılan açılış oturumuyla başladı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Bölümünün ev sahipliğinde Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Çadırcı’nın başkanlığında, yapılacak olan ve 3 gün sürecek olan “3. Harran Aile Hekimliği Günleri” kongresi, GAPTEAM Konferans Salonunda bugün yapılan açılış oturumuyla başladı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Çadırcı, yapmış olduğu açıklamada, kongrenin bu yılki ana temasının “Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi” olarak belirlediklerini ifade etti.
Kongre Başkanı Doç. Dr. Dursun Çadırcı, “Ülkemizin dört bir yanından Aile Hekimliği camiasının kıymetli akademisyenlerinin desteği ile gerçekleştirdiğimiz kongremizde “Geçmişten Geleceğe Aile Hekimliğinin Gelişimi”, “Dijital Çağda Aile Hekimliği”, “Büyüyen Tehlike Bağımlılıklar”, tüm yaş gruplarında sağlığa dair güncel konularının yanı sıra “Aile Hekimliği Tıp Disiplini Eğitiminde Akreditasyon” konuları ele aldık” dedi.
Doç. Dr. Çadırcı konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bireyin ve toplumun sağlığının korunması ve geliştirilmesi için hem bireylerin hem de sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte çaba sarf ederek toplumsal farkındalık oluşturması gerekmektedir. Bu amaçla tüm birinci basamak paydaşları ile bir arada olmanın bizleri daha güçlü kılacağı inancındayız. Aile hekimliği camiasının kıymetli hocalarına kongremize katılımları ve katkıları için yürekten teşekkür ediyorum”
Doç. Dr. Çadırcı, zengin bilimsel içerikler çerçevesinde bilgi ve deneyim paylaşımı için Tarihin Sıfır Noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe’nin de yer aldığı dünyaca ünlü kültürel mirasları barındıran Şanlıurfa’da bu önemli kongrenin yapılmasından dolayı mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Ebru Saatçi, ise yapmış olduğu konuşmada “Şanlıurfa benim de memleketim, annem ve babam Urfalı. Davetlerinden dolayı onur ve gurur duydum, 3 gün sürecek olan kongrenin çok başarılı olacağından eminim ve ayrıca gelecek ay Ankara’da ulusal aile hekimleri kongresini de gerçekleştireceğimizi buradan ilan ediyorum”, dedi.
Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Denek, ise yaptığı açıklamada “Harran Üniversitesi ev sahipliğinde ve Tıp Fakültesi Dekanlığına, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığındaki Doç. Dr. Dursun Çadırcı hocaya teşekkür ederken kongrenin çok verimli geçeceğini ve bilimsel çalışmaların ve verilerin tartışıldığı bu kongrede tarihin sıfır noktasında bilimi birleştirerek hem Üniversitemiz adına hem de Tıp fakültemiz adına önemli bir faaliyet olacaktır bu minvalde katılan ve emeği geçenlere teşekkür ederim.”, dedi.
Önceki dönem kısa adı WONCA olan Dünya Aile Hekimliği Birliği Avrupa Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan ise konuşmasında şunları ifade etti. “Yaklaşık 35 yıl sonra Urfa’dayım, Aile hekimliğinin Avrupa’ya has bir meslek olmadığını ve ayrıca Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Göbeklitepe’de bugün bu konferansın yapılması ise daha da önemli, bu vesile olan Dursun hocamla birlikte bu bayrağı taşıyarak daha genç nesillere bırakacağız. Ben inanıyorum ki burada yetişen genç ve parlak aile hekimlerimiz daha güzel ve daha iyi işler çıkaracaktır. Bizleri bu konferansa davet eden başta Dursun Çadırcı hocamız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”, dedi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm ise buradaki konuşmasında
“1. basamak aile hekimleri her zaman öneme sahip bir hizmet basamağı olmuştur. Urfa’da her 3 hekimimizden birisi 1. basamak aile hekimi olarak hizmet vermektedir. 700’e yakın birim ve 188 aile sağlık merkezinde bu hizmetleri devam ettirmekteyiz. Bende bu meslekte 5 yıl kadar aile hekimi olarak hizmet etme şansım oldu ve hakikaten bu meslekte unutulmaz olarak unutmadığımız ve meslek anıları olarak aile hekimi iken yaşadıklarımız olmuş ve unutamadığımız yıllardı. Dün olduğu gibi bugün de aile hekimlerinin sorunları olduğu aşikârdır. Bu kongrede aile hekimlerinin sorunlarının ele alındığı bu kongrede hele ki bizim şehrimiz Urfa’da olması ise daha da önemli kılmaktadır.”, dedi.
Prof. Dr. Gülüm, konuşmasının devamında “Burada bu kongreye katılan kişilerin uzman olması ve alanlarında etkin ve yetkin olması bu kongreyi daha da önemli kılmaktadır. Ayrıca bu kongrenin ilk anından şimdiki ana kadar emeği geçen başta Dursun Hocam olmak üzere herkese teşekkür ederim dedi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise Aile Hekimliği kongresinin Şanlıurfa’da yapılıyor olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.
Kongre Başkanı Doç. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Başkanı Dr. Dursun Çadırcı, kongrenin hazırlık sürecinde desteklerini esirgemeyen, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Denek, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çiftçi, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçı, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı H. Yusuf Eryazgan, GAP TAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner başta olmak üzere emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığının düzenlemiş olduğu kongreye katkı sunanlara plaket takdim edildi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığının düzenlemiş olduğu kongreye Türkiye’nin birçok ilinde aile hekimi olarak görev yapan çok sayıda akademisyen katılım sağlarken, kongre Cumartesi gününe kadar devam edecektir.