Konferansa konuşmacı olarak katılan Avukat Nazan Sağlamer, hak ve sağlık çalışanı kavramı, sağlık çalışanlarının haklarına ilişkin yapılan hukuki düzenlemeler ve sağlık şiddetinde güncel verilerle ilgili konulara değindi.
Her meslek grubunda olduğu gibi sağlık alanında çalışanların da hak ve yükümlülüklerinin olduğunu anımsatan Sağlamer, sağlık çalışanının hak ve yükümlülüklerine şu bilgileri paylaştı:
“Hekim ve diğer sağlık çalışanlarının sağlık hizmetleri sunulması dolayısıyla kişi ve topluma karşı hakları olduğu gibi sağlık hizmetini sunan ve finanse eden kurumlara karşı da hakları söz konusudur.
Çalışanların kendi haklarının ne olduğunu bilmesi, farkında olması ve uygulaması mesleki süreç açısından önem arz etmektedir.”
Sağlamer bu hakları, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma, mesleğini serbestçe icra etme ve tedaviyi belirleme, modern teknoloji ve bilimi kullanma, hastayı tedavi etmeyi reddetme ve bırakma, konsültasyon isteme, iyileşme garantisi vermeme, etik ilkelere bağlı olma, sağlığını koruma ve mesleki risklerden korunma, hastasına yeterli zaman ayırma, mesleki bilgi ve becerisini geliştirme, yeterli ücret alma ve tanıklıktan kaçınma şeklinde sıralayarak aslında sağlık çalışanlarının en önemli hakkının, güvenli bir ortamda çalışma hakkı olduğuna atıfta bulundu.
Diğer iş kollarına göre sağlık alanında ortaya çıkan şiddet olaylarının daha fazla olduğuna dikkat çeken Av. Sağlamer, konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her tür sağlık savaşımını, olanaklı olan derecede hızlı ve geniş bir biçimde izlemek, başlıca hedeflerden olmağa yaraşır” sözüyle tamamladı.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen konferansa, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.