SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ENDOSKOPLAR VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDA YENİLİKLER EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı etkinlik yaptığı konuşmada, dezenfeksiyon uygulamalarının eski çağlara dayandığını belirtti.

SAĞLIK 8.05.2025 10:28:00 0
SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ENDOSKOPLAR VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDA YENİLİKLER EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

 

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD)-Sterilizasyon Dezenfeksiyon Antisepsi Çalışma Grubu iş birliğinde endoskoplar ve dezenfeksiyon uygulamaları konusundaki ortak sorunları tartışmak ve bu alandaki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla “Endoskoplar ve Dezenfeksiyon Uygulamalarında Yenilikler Eğitimi” düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı etkinlik yaptığı konuşmada, dezenfeksiyon uygulamalarının eski çağlara dayandığını belirtti.

Bu alanda edindiği mesleki tecrübelerine dayanarak bilgiler paylaşan Prof. Dr. Dağlı, “Çağımızda hasta güvenliğinin önceliği ve hastane enfeksiyonlarının artışı steril koşullarda çalışmayı ve steriliteyi öne çıkarmıştır. Günümüzde hastalıkların tanı ve tedavisinde dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamaları büyük önem arz etmekte, bu noktada da klinik mikrobiyologlara büyük bir sorumluluk düşmektedir” diye konuştu.

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramları hakkında açıklama yapan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram ise sağlık kurumlarının tercih edilirliğini ve itibarını belirleyen kriterler arasında sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarının yer aldığına değindi.

Prof. Dr. Bayram, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD)-Sterilizasyon Dezenfeksiyon Antisepsi Çalışma Grubu iş birliği ile düzenlenen eğitime katkı sunanlara teşekkür etti.

 

TANI VE TEDAVİ SÜREÇLERİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği Sterilizasyon Dezenfeksiyon Antisepsi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Süreyya Gül Yurtsever ise toplantının, sağlık hizmeti ile ilişkili oluşabilecek risklerin farkında olmak, bilimsel temelde güncel yaklaşımlarla bu konuyu tartışmak ve sahadaki uygulamalara rehberlik edecek bilgi birikimi paylaşmak ve ortak standartlar oluşturma yönünde bir adım atmak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Günümüzde tanı ve tedavi süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen endoskopik işlemler sayesinde gerek gastroenterolojide gerek göğüs hastalıklarında gerekse cerrahinin birçok alanında minimal invaziv, hızlı ve etkili müdahaleler yapabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yurtsever, şunları kaydetti:

“Teknolojik avantajın sürdürülebilir olması; beraberinde getirdiği enfeksiyon riski ile ne kadar başarılı şekilde başa çıkabildiğimize doğrudan bağlıdır. Bu noktada bir klinik mikrobiyologlara büyük bir sorumluluk düşmektedir.  Endoskoplar gibi karmaşık yapıya sahip çok sayıda yüzeyle temas eden ve yeniden kullanılan cihazların doğru şekilde temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve gerekirse sterilize edilmesi sadece teknik değil; etik, yasal ve halk sağlığı açısından da son derece önemli bir süreçtir.

Dezenfeksiyon sadece teknik bir işlem değil bir kültür meselesidir. Bu kültürü oluşturmak ve sürdürmek; eğitimi, denetimi, iletişimi ve sorumluluk bilincini kapsayan bütüncül bir yaklaşımı gerektirir. Hekimlerden hemşirelere, teknisyenlerden yöneticilere kadar herkesin bu zincirin bir halkası olduğunu unutmamalıyız.”

İki oturumdan oluşan eğitimin birinci oturum başkanlıklarını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Cumhur Özkuyumcu, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği Sterilizasyon Dezenfeksiyon Antisepsi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Süreyya Gül Yurtsever, ikinci oturum başkanlıklarını ise Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nizami Duran ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Filiz Orak üstlenirken, Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Zer “Hasta Odalarının Dezenfeksiyonu İçin Temassız Önlemler”, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hadiye Demirbakan “Endoskoplar, Brankoskoplar, Laringoskop Bladeleri: Sterilizasyon Mu? Dezenfeksiyon Mu?”, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İpek Koçer “Tıbbi Cihazla İlişkili Enfeksiyonlara Karşı Mikrobiyal Ürünler: Biyofilmleri Önlemede Yeni Stratejiler”, Gaziantep Üniversitesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Sorumlu Hem. Birgül Bağcı “Endoskoplar, Yıkama Üniteleri, Endoskopların Dekontaminasyonunda Temel Prensipler”, SANKO Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hem. Esat Öğretici ise “Dekontaminasyon Süreçlerinin Kontrolü” konulu sunum yaptı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Gaziantep ve çevre illerde görev yapan ilgili çalışanlar ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.