Öncelikli olarak ulaşım ve zarar gören su hatlarının tamiri için büyük bir özveri ile çalışma yürütüldüğünü aktaran Başkan Fatma Şahin, depremin yaralarının sarılması ve zarar gören yaşam şartlarının iyileştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmalarını ilk günden itibaren aralıksız sürdürdüğünü kaydetti.
ŞAHİN: 24 SAATTE SU VERMEYE BAŞLADIK 48 SAATTE HASAR GÖRN YOLLARI DÜZELTTİK
Masal Parkı’nda kurulan çadır yaşam alanında Başkan Fatma Şahin, yaptığı açıklamada depremin şehre büyük bir zarar verdiğini aktararak şunları söyledi:
“Bütün teknik ekibimizle 48 saat yolları açmaya çalıştık. Bütün kayalar yolları kapatmış, yollar ayrılmıştı. Erişilebilirliği, ulaşılabilirliği sağlamamız gerekiyordu. İkincisi suyu akıtmamız gerekiyordu. Su pompajlarının olduğu yerler bizim ana pompaların olduğu yerde birinci derece deprem alanında kalmıştı. Hele de Pazarcık tarafı ana merkez suyumuzu aldığımız yer. Bütün teknik arkadaşlar hızlı bir şekilde oraya gitti ve 24 saat içinde şehrin su akışını sağladı. Şimdi bütün ilçelerimiz ve beldelerimiz başta olmak üzere şehre su akışı temin edildi.”
ŞEHİRDE BULUNAN EVLERİN YÜZDE 70’İ TARANDI
Açıklamasının devamında Başkan Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet bakanlarının gelerek ihtiyaçları dinleyerek giderilmesi için büyük bir irade gösterildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu büyük felakette herkesin birlikte birilerine yardımcı olması gerekiyordu. ‘Birlikte rahmet var’ dönemi. Öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ekibinin hepsinin burada olması elimizi çok kuvvetlendiriyor. Şu anda şehrin yüzde 70’nde taramalar yapılıyor. Bu taramalara göre hasarsız evler var, az hasarlı evler var, orta hasarlı evler var, çok hasarlı evler var. Şimdi çok hasarlı evleri konteynırlara alacak düzenleme yapılıyor. Orta hasarlı evleri güçlendirmemiz gerekiyor. Herkesin evine bir an önce yerleşmesi lazım. Biz bir taraftan onların psikososyal desteğini veriyoruz. Özellikle çocuklarımızın büyük depremde psikososyal desteğe ihtiyacı var. Gençlerimizin yaşlılarımızın her yaş grubu için şu anda üniversitede ki hocalarımızla ve arkadaşlarımızla çocuklarımız için bir ortam hazırlıyoruz.”
DOĞALGAZLARIN DAİRELERE GÜVENLE VERİLMESİ İÇİN 900 KİŞİ DENETLEME YAPIYOR
Doğalgaz hakkında da bilgi veren Şahin, “Doğalgaz şehre geldi ama önce hastanelere verildi. Şu anda şehirde her dairede doğal gaz denemesi yapılıyor. Şu anda 900 kişi bu denemeyi yapıyor. Tramvaylar çalışmaya başladı. Arkasından otobüslerimizi hızlı bir şekilde çalıştırmaya başlayacağız” dedi.
NURDAĞI VE İSLAHİYE İÇİN SAĞLIK SETLERİ HAZIRLIYORUZ
Açıklamalarının son bölümünde depremden yoğun etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de yürütülen çalışmalara değinen Şahin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Nurdağı ve İslahiye’de en büyük temel sorun temizlik. Bir taraftan hijyenik temizlik yapıyoruz bir taraftan dezenfekte yapıyoruz bir taraftan da bireysel temizlik malzemeleri dağıtıyoruz. Dolayısıyla hepimiz birbirimize yardımcı olup el birliğiyle felaketten en az zararla çıkmamız gerek. 2 milyon bize emanet, canı bize emanet, malı bize emanet ailesi bize emanet. Ben ve arkadaşlarım bir haftadan beri gece gündüz sahadalar. Her biri kendi görevini yapmaya ve devletle entegre olarak hızlı bir şekilde sorun çözme kapasitesini artırmaya çalışıyor. Eksikler olabilir çünkü hakikaten çok büyük bir alan. Burada bireysel hatalar olabilir. Eğer böyle şeylerde varsa bize 153 den bildirin hızlı bir şekilde bu eksikleri tamamlayalım.”
YEMEK YAPIMI VE DAĞITIMI YAPILAN YERLER
Büyükşehir 10 tesisinde depremzedelerin günlük yemek ihtiyacını karşılayabilmek için sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ediyor. Merkez MSM, Hacıbaba Mutfak, Gazikent Kurs Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim Akademisi, Şih Mehmet Sidika Kökoğlu Egitim ve Sanat Merkezi, Selahaddini Eyyubi Eğitim Merkezi, Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim ve Sanat Merkezi, Güvenevler Halil Karaduman Sanat ve Eğitim Merkezi, İslahiye Mobil Mutfak ve Nurdağı Sahra Mutfağı noktalarından vatandaşlar yemeklerini kişi sayısı belirterek temin edebiliyor. Ayrıca farklı noktalarda bulunup 100 kişi ve üzeri olan toplu yerlere de talepler halinde sıcak yemek gönderimi sağlanıyor. Vatandaşların talepleri için Gaziantep Çözüm Merkezi’ne ulaşmaları gerekiyor. 12.00-18.00 saatleri arasında Demokrasi Meydanı’nda aralıksız sıcak yemek ikramları sürerken çadırlarda da ikramlar sürdürülüyor.
Depremzedeler için AFAD tarafından şehrin birçok noktasına kurulan çadır kentlerden olan Festival Park, Demokrasi Meydanı, M. Hayri Özkeçeci Spor Kopmpleksi ve Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’ndeki çadır kentlerde de sıcak yemek ikramları devam ediyor.
HAYDI ekmek satış büfelerindeyse farklı mahallelerdeki vatandaşlara ücretsiz olarak ekmek, makarna, su ve gofret dağıtımı yapılıyor.
SOSYAL YARDIMLAR DA DEVAM EDİYOR
Deprem yaraları sadece teknik hizmetler şeklinde planlanmadı. Kurulan çadırlar, yapılan yemek dağıtımları, kullanıma sunulan tesislerin yanı sıra büyükşehir depremin etkilerini en aza indirebilmek için sosyal çalışmalara da ağırlık veriyor. Depremzede çocuklar için Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde ve Engelsiz Yaşam Merkezi’nde moral ve motivasyon etkinlikleri düzenleniyor.
Buradaki etkinliklerde minikler oyunlar oynayıp resimler çiziyor. Etkinliklerle çocukların günlük aktivitelere adaptesi kolaylaşıyor.
DEPREMİN İZLERİ HIZLA SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR
Günlük yaşamı kolaylaştıran diğer detaylar arasında ise otobüs seferlerinin yeniden başlatılması, çölyak hastaları için glütensiz ekmek üretimi, e-devlete giriş ve sorgulama hizmeti, ısınma varilleri hazırlama, kamu binalarında hasar tespitleri, dezenfekte ve temizlik çalışmaları, Mobil Bilim Tırı,’nın eczaneye dönüştürülmesi, kıyafet dağıtımları gibi hizmetler yer alıyor. Büyükşehir daha bir çok hizmetle depremin izlerini hızla silmeye devam ediyor.