Sağlıklı Nesiller ve Sağlıklı bir Gelecek için Anne Sütü

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası nedeniyle Defa Life Hospital diyetisyeni Dyt. Esra Akkuş; Emziren annelerin beslenmesi konulu bir bilgilendirme yazısı yazdı

SAĞLIK 6.08.2024 09:49:00 0
Sağlıklı Nesiller ve Sağlıklı bir Gelecek için Anne Sütü

 

DEFA LİFE HASTANESİ EMZİREN ANNELERE BESLENME ÖNERİLERİ 

Mucizevî bir besin olan anne sütünün, annenin süt vermeye engel bir sağlık sorunu yoksa bebeğin gelişimi takip edilerek en az 6 ay tek başına; 2 yaşına kadar da ek besinlerle birlikte mutlaka verilmesi önerilmektedir.

 

BAŞARILI EMZİRMENİN 4 KURALI 

  • Emzirme sırasında meme başı doğru şekilde bebeğin ağzına verilmeli, bebeğin gerçekten emdiğinden emin olunmalıdır.
  • Bebeğin her iki memeden eşit miktarda emzirmesi sağlanmalıdır. Çünkü emzirilmeyen memedeki süt miktarı azalacaktır.
  • Emzirme sırasında annenin ve bebeğin rahat bir pozisyonda olması gerekir. Uygun olmayan pozisyon bebeği ve anneyi strese sokacağından süt miktarını azaltabilir.
  • Memelerin tamamen boşaldığından emin olunmalıdır. Tamamen boşalan memelerdeki süt üretimi daha fazla olacaktır.

 

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN EMZİREN ANNE NASIL BESLENMELİ ?

  1. Anne sütünün% 87’si sudan oluşmaktadır. Her gün en az 10-12 bardak su tüketimi anne sütünün artmasını sağlayacaktır.
  2. Lohusa şerbeti ile şekerli içeceklerin ve bazı bitki çaylarının süt miktarını artırmadığı belirlenmiştir. Bunun yerine rezene, ısırgan otu, fesleğen ve biberiye çayı tercih edilebilir.
  3. Vücudun ihtiyacı olan hem      bitkisel hem hayvansal protein kaynakları süt üretiminde etkilidir. Yeşil mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyatlar ile ıspanak ve brokoli gibi mevsim sebzeleri tercih edilebilir. Semizotu, roka, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkileri de tüketmek dengeli beslenmek açısından yararlı olacaktır,
  4. İçeriğinde bol miktarda vitamin bulunan mevsim meyvelerini tüketmek sütün kalitesini artıracaktır.
  5. Sigara ve alkol tüketmek süt miktarını azaltmaktadır. Ayrıca emzirme döneminde günlük 3 kupaya kadar kahve tüketilebilir. Anne sütünden bebeğe geçecek az miktardaki kafeinin bebeğe zararı olmamaktadır. Ancak kafeine karşı daha duyarlı olan bazı bebeklerde uykusuzluk ortaya çıkabilir. Bunun için kafeine duyarlı bebekleri olan annelerin kahve tüketimini sınırlamaları gerekir.
  6. Omega 3 den zengin beslenme bebeğin zihinsel gelişimine katkıda bulunacaktır. Omega 3 balıklarda yüksek oranda bulunduğu için haftada 2 defa balık tüketimi gerekir. Balık tüketirken dikkat edilmesi gereken cıva içeriği yüksek olan derin su balıklarından kaçınmak gerekir. Somon, levrek, hamsi, karides gibi su ürünlerinde cıva oranları düşük olduğu için güvenli bir şekilde tüketilebilir. Omega 3 bazı bitkisel ürünlerde de bulunur. Ceviz ve semizotu omega3 içeriği bakımından zengin bitkisel ürünlerdir
  7. Yulaf, arpa, tahin, dereotu, havuç, rezene, fındık, ceviz anne sütü yapımını artırdığı için özellikle tüketmenizi öneriyoruz 
  8. Günlük yumurta tüketimi bebeğinizin beyin gelişimi için önemlidir. Et, tavuk, yumurta protein yönünden zengin olup haftada 3-4 kez tüketilmeli.  
  9. Emzirme döneminde demir ihtiyacı artar, bunun için kırmızı et, yumurta, kurutulmuş meyveler tüketilebilir. 
  10. Kalsiyum ihtiyacı için süt, peynir, kaşar, yoğurt günlük tüketilmelidir.
  11. Mutlaka iyotlu tuz kullanmalı. İyot doğal besinlerle alınamaz. Ve iyot bebeğin zeka gelişiminde etkilidir. 

 

Doğum sonrası kilo vermek için acele etmeyin!

  • Doğum kilolarından kurtulmak için acele edilmemelidir. Özellikle ilk 6 ay zayıflama amacıyla diyet uygulanmamalıdır.
  • Hamilelik döneminde alınan kilolardan kurtulmanın en kolay yolu bebeği sık sık emzirmektir. Bunun yanında, unlu, şekerli ve yağlı gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı ve bir diyetisyen takibinde beslenme düzeni oluşturulmalıdır. 

 

Dyt.Esra Akkuş