Sağlıklı Gelecek İçin Çocukluk Çağı Kanserlerine Karşı Bilinçlenelim
15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü
Her yıl 15 Şubat'ta dünya genelinde çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla "Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü" anılmaktadır. Dünya genelinde her yıl 0-19 yaş arasında yaklaşık 300 bin çocuğa, Türkiye’de ise yaklaşık 4.700 çocuğa kanser teşhisi konulmaktadır.
Ulusal kanser kayıt verilerine göre, en sık görülen çocukluk çağı kanserleri arasında lösemiler (%35), lenfomalar (%15) ve merkezi sinir sistemi tümörleri (%14,4) yer almaktadır. Son yıllarda gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, özellikle akut lösemi gibi hastalıklarda beş yıllık sağkalım oranı %70’in üzerine çıkmıştır. Ancak, erken teşhis tedavi sücesini artıran en kritik faktörlerden biri olmaya devam etmektedir.
Dr. Beytullah Şahin: "Çocukluk Çağı Kanseriyle Savaşta En Büyük Güç: Erken Teşhis"
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ebeveynlerin çocuklarında fark edebilecekleri belirtilere dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Şahin, "Halsizlik, solukluk, açıklanamayan ateş, kemik ve eklem ağrıları, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis, tedaviye daha hızlı başlanmasını ve çocuklarımızın hayata tutunma şansını artırabilir," dedi.
Ayrıca, Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinin Genel Sağlık Sigortası kapsamında üretsiz sağlandığını belirten Dr. Şahin, bu durumun aileler için büyük bir güvence sağladığını dile getirdi.
"Sağlıklı çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Toplumun her kesimi bu farkındalığı yaygınlaştırmak için katkı sağlamalıdır. Çocukluk çağı kanserleri her zaman önlenemese de, farkındalık ve erken teşhis, çocukların yaşamında büyük bir fark yaratabilir. Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır!" ifadelerini kullandı.
-
1
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’DEN DOĞUM SÜRECİNE EBE EŞLİĞİ MODELİ!
-
2
26 yaşındaki hemşire pencereden düştü
-
3
Uluşan Profesör oldu
-
4
İl Sağlık Müdür Yardımcısının eşi işe gitmeden bir yıl maaş aldı iddiası
-
5
Medikal firmalar iflasın eşiğinde!
-
6
Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimi Ilgın Türkçüoğlu istifa etti
-
7
Silifke Devlet Hastanesi’nde Acil Tıp Teknisyenleri Günü Kutlandı
-
8
MAHKEME, İŞİTME CİHAZI FARKININ ÖDENMESİNE HÜKMETTİ
-
9
KAMUOYUNDA FİKSATÖR ÇETESİ OLARAK BİLİNEN ORTOPEDİ DOKTORLARI HAKKINDA YENİ GELİŞME!
-
10
Biyopside 36 Yaşındaki Eczane teknisyeni Hayatını Kaybetti

