Tarih: 25.06.2024 10:35

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE SAĞLIKSIZ GEÇEN YILLAR

Facebook Twitter Linked-in

 

Siirt Sağlık Müdürü Hakkında İlginç Köşe Yazısı

Medya Siirt Genel Yayın Yönetmeni Ömer ÖZER tarafından Siirt İl Sağlık Müdürü Hakkında ilginç bir köşe yazısı yayınlandı. Bu köşe yazısını olduğu gibi yayınlıyoruz:

 

İktidarının 22 yılında sağlık alanında çok önemli iyileştirmeler hatta devrimler yapan Ak Parti hükümeti yerelde böyle giderlerse en büyük darbeyi sağlık alanında yiyecek gibi görünüyor. 

22 yıl boyunca hangi İl Başkanı, hangi milletvekili seçildiyse onlara yakınlaşan onlara yalakalık yapan bir sağlık müdüründen söz edeceğim yazımda. 

Siirt İl Sağlık Müdürünün nevi şahsına münhasır (!) üstün idarecilik anlayışıyla 22 yıl boyunca ilimizin sağlık alanında ne kadar geriye gittiği herkes tarafından biliniyor. 2018 yılında alınan kararla tıp fakültesi kurulan ilimizde öğretim üyesi (profesör, doçent) hekimleri pratisyen hekimin yönetmesi sizce düşündürücü değil midir? Burada tüm pratisyen hekimlere (biri hariç) saygımızı sunalım. Onlara en ufak bir sözümüz yoktur. Sözümüz yönetmekten başka her işe kafası çalışan malum şahsa. 

İlginç bir bilgiyi sizinle paylaşayım: 81 il arasında Sağlık Müdürlüğünü pratisyen hekimin temsil ettiği tek ilin ilimiz olduğunu biliyor muydunuz? Başka illerde profesör, doçent ve uzman hekimler yönetirken bizim Sağlık Müdürlüğünü 22 yıldır bir pratisyen hekimin yönetmesi başlıca sorunları beraberinde getiriyor. 

22 yıl boyunca AK Parti Hükümetleri döneminde gelen siyasilere yalakalık yaparak koltuğunu koruyan zat bizlere büyüklerimizin güzel bir sözünü hatırlattı; “Yalaka koyun kasabın keskin bıçağını övermiş” Boşuna büyük denmiyormuş onlara. 

Düşünün bir ilin Eğitim ve Araştırma Hastanesini başhekim olarak profesör, doçent veya uzman hekim düzeyinde kişiler yönetirken, maalesef 22 yıl boyunca o ilin sağlık müdürü pratisyen hekim olunca sorunlar başlı başına daha da artmış oluyor. Sorun burada malum şahsın vizyon eksikliğinde tabi. Fokuslandığı konular genel olarak duygusal (!) olduğu için hastanenin sıkıntılarına sıra gelmiyor demek ki. 

Düşünün Başhekim talimatları bir pratisyen hekimden alması başlı başına bir sorun olmuştur yıllarca. 

Her gün binlerce ziyaretçisi olan hastanemizde ne tür sıkıntılar mı var?

*Mesela çevre illerimizden Şırnak ve Muş Devlet Hastanelerinde Nükleer Tıp Görüntüleme Merkezleri varken, Siirt Eğitim ve Araştırma hastanesinde neden yok? 

*Mesela Siirt Eğitim ve Araştırma hastanesinde her dönem dillendirilen ama nedense bir türlü başlanamayan açık kalp ameliyatı (bypass) için alınan ekipmanların akıbeti nedir? 

*Mesela Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan personellerin çocuklarının bakımı için açılan kreş neden kapatıldı? 

*Mesela kreşin yerine açılan yemekhane neden kapatıldı? 

*Mesela hemen her ay bir sağlık müdürünün kaprisleri yüzünden uzman doktorlar neden istifa ederler? 

*Mesela mal alımlarında kayırma var mıdır? Mesela Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan Onkoloji Hastanesi benzeri bir birim Siirt’te neden oluşturulamadı? 

*Çayhane köşelerinde herkesin konuştuğu, burada bahsedemeyeceğim iğrençlikler gerçekte yaşanmış mıdır? 

*Yaşanmışsa bir yaptırım olmuş mudur, olacak mıdır? Yoksa “Allah kahretsin bu kadar çabuk nasıl yayıldı bu olay böyle. Ne güzel milleti uyuttuğumuzu zannediyorduk” mu diyorsunuz? 

*Müdürlüğünüz ve bağlı birimlerindeki rezaletler milletçe dile getirildiği için rahatsız oldunuz mu? 

*Kimin yakınlarına ötv muafiyeti ile araç alabilmesi için rapor çıkartıldı? 

*Bazı ürünlerde çevre illerdeki fiyatın 3,5 katı yüksekte alım yapıldığı iddiaları gerçek midir? 

*Geçmiş dönem mülki idari amirlerimizden birinin eşinin covid19 testi pozitif çıktığında testin kendisine aitmiş gibi gösterilmesini sağlayan müdür kimdir? 

*Kaza geçiren bir ambulans meselesi/iddiası nedir? Resmi görevlendirmesi var mıdır bu ambulansın? Aynı ambulansın kaza tarihi itibariyle sigorta ve kasko poliçeleri var mıdır? Sebebiyet verdiği kazanın masrafları kimler tarafından ne karşılığında karşılanmıştır? 

*“Bu makamı kaybedersem ölürüm” demiş midir birisi? Makam için niye ölsün ki??? 

Liste uzar da gider. 

Sağlık müdürlüğünde kan değişikliğine ihtiyaç olduğu aşikâr. Yapılacak olan bu değişiklik il sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve sağlık politikalarının uygulanması açısından kritik öneme sahip. Bu tür yönetici değişiklikleri, yerel sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve halk sağlığının iyileştirilmesi açısından büyük önem arz ediyor. 

O yüzden tıp fakültesi bulunan ilimizin sağlık müdürlüğünü, pratisyen hekimin değil uzman hekimin temsil etmesine, mutlaka kan değişikliğine gidilmesinin gerektiğine inanıyoruz. 

Açıkçası müdür koltuğunda oturan kişinin konuşmalarında ve açıklamalarında bir idareciye yakışır üslup sergilemesi gerekir diye düşünüyoruz. Biz üzülüyoruz, idarecilerimiz ve siyasetçilerimiz de üzülüyor mu bilemiyoruz. Kurum sayfasında sadece kendi reklamını yapmaktan başka bir işle uğraşmayan bir sağlık müdürümüz mevcut maalesef. 

30 yıllık gazetecilik mesleğimde beraber 22 yıldır çalıştığım Sağlık Müdürünün sadece bir basın toplantısına şahit oldum. Bu da Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine atanan başhekimin düzenlemiş olduğu toplantıydı. Toplantıda basını bilgilendirme zahmetinde bulundu beyefendi. (Çok mu şey istiyorum acaba? Adam bir defa toplantı yapmış ya zaten) 

Sağlık Müdürlüğündeki bu kötü yönetimin arkasında kimler var diye sorguluyoruz. 22 yıllık döneminde sağlık camiasına herhangi bir eser kazandırmayan bir sağlık müdürüne sahibiz. Tek amacı birilerine (kim olabilir ki o) pozitif ayrımcılık yapmak olan bir sağlık müdürümüz var. 

İl Sağlık Müdürlüğünü sadece personel görevlendirme ile protokol yöneticilikten ibaret sayan bu yönetim anlayışının ilimize katma değer vermediği görülmektedir. 

Sağlık bakanlığı tarafından ilimize gönderilen Uzman Dr. atamalarına rağmen yeterli poliklinik açılmadığı ve hastaların çevre illere ve özel hastanelere gitmek zorunda bırakıldığı biliniyor. 

Nasıl gördüğünü değiştir, nasıl değiştiğini gör, demiş Buddha. Bunca dedikodu, iddia varken değişime direnmek direnenleri değiştirir. Değişim iyidir, korkmayın. 

Son kelam, 

Leonardo Da Vinci demiş ya: İnsanlar üçe ayrılır; Görenler, gösterince görenler ve asla göremeyenler. 

Ey Siirt yetkilileri siz hangi kategoridensiniz? 1, 2, 3 - a, b, c - x, y, z 

Artık birileri bu işlere el atsın. Yoksa Cenab-ı Hak ve bu halk sizi asla affetmeyecek bilesiniz. 

Dörtlükle bitirelim 

Mızrak çuvala sığmaz oldu. 

Halının altına pislik girmez oldu. 

Pinokyonun yalanlarına artık kanmayın. 

Milletin sabrı taşar oldu. 

ÖMER ÖZER / Genel Yayın Yönetmeni

Kaynak:medyasiirt.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —