Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde, Gaziantep’te kamu kurumlarına yemek hizmeti sağlayan Aydiz Gıda adlı firmaya ait yemek numunelerinde at, eşek ve kanatlı hayvan eti tespit edilmiştir. Bu firma, aralarında 25 Aralık Devlet Hastanesi’nin de bulunduğu birçok sağlık kurumuna yemek tedarik etmektedir.
Bu tespit, halk sağlığının ve sağlık çalışanlarının hayatının nasıl sistemli bir şekilde rant uğruna tehlikeye atıldığını gözler önüne sermektedir. Bu durum ne ilktir ne de münferittir.
Türkiye genelinde sağlık kurumlarında dağıtılan yemeklerde sık sık böcek, kıl, yabancı madde gibi sağlıksız unsurlar çıkmaktadır. Bu vakalar birçok şubemiz tarafından defalarca basın açıklamalarıyla kamuoyuna duyurulmuş; çeşitli hastanelerde tutanaklar tutulmuştur. Ancak yaşananlara rağmen, aynı firmalar hiçbir ciddi yaptırımla karşılaşmadan faaliyetlerine devam etmektedir.
Peki soruyoruz:
- Sağlık çalışanlarının ve hastaların yaşamı, bu firmaların patronlarının kazancından daha mı değersizdir?
- Bu ihmalleri yapan şirketlerin korunmasının ardında kimler vardır?
- Neden her olayın ardından üstü örtülüyor ve aynı firmalar ya da isim değişikliğiyle aynı yapılar ihalelere yeniden dahil ediliyor?
Bu sorular cevapsız kaldıkça halk sağlığı tehdit altında olmaya devam edecektir.
Bu yaşananlar sadece bireysel ihmal değil, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının doğrudan sonucudur. Kamu hizmetlerinin özel şirketlere devri; denetim eksikliğini, kalite düşüklüğünü ve sorumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu sistem iflas etmiştir.
SES Gaziantep Şubesi olarak taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz:
1. Aydiz Gıda’nın tüm faaliyetlerinin derhal durdurulması ve kamu ihalelerinden süresiz men edilmesi,
2. Daha önce benzer ihlaller gerçekleştiren tüm firmalar hakkında soruşturma başlatılması,
3. Sağlık kurumlarına yemek hizmeti veren firmaların geçmiş kayıtlarının ve denetim raporlarının kamuoyuna açıklanması,
4. Başta sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin taşeron firmalardan arındırılarak kamu eliyle yürütülmesi,
5. Sağlık emekçileri ve hastalar için güvenli, sağlıklı ve insani koşullarda yemek hizmeti sağlanması.
Sağlık bir haktır, sağlıklı beslenme vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu haklar şirketlerin kâr hırsına teslim edilemez.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SES Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu
Gaziantep’te yemekte tağşiş suçlaması yapılan firma Tarım ve Orman Müdürlü ekiplerini suçlayarak, başka firmadan alınan numunelerin kendileriyle ilişkilendirilip haklarında yanlış işlem yapıldığını savundu.
Firmanın avukatı Mehmet Barış Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, firmalarının bugüne kadar yapılan tüm denetimlerde güvenli olarak bulunduğuna dikkat çekildi.
Avukat Mehmet Barış Erdoğan yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hukuka aykırı işlemleri nedeniyle firmamız Aydız Catering Hizmetleri (Hazır Yemek) hakkında kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan asılsız ve yanıltıcı iddialar karşısında, doğru bilgilendirme amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.
Firmamız, kurulduğu günden bu yana gıda güvenliği ve halk sağlığını en ön planda tutmakta; üretim süreçlerini ilgili mevzuat ve resmi denetimlere tam uyumlu şekilde yürütmektedir. Gaziantep’teki üretim tesisimizde Türk yemek kültürüne uygun biçimde hazırlanan ürünler, bugüne kadar gerçekleştirilen tüm denetimlerden tam not almış ve insan sağlığına uygunluğu defalarca kanıtlanmıştır.
Ancak, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Platin Catering firmasına ait adreste yaptığı bir denetim sonucunda elde edilen olumsuz verilerin, hiçbir somut gerekçe olmaksızın firmamızla ilişkilendirilmesi, tarafımızca kabul edilemez bir durumdur. Söz konusu denetimde, numune alma tutanağında Platin Catering çalışanının imzası bulunmakta; ayrıca aynı adreste anılan firmaya ait aktif bir gıda üretim belgesi ve ilgili diğer belgeler mevcuttur. Tüm bu açık gerçeklere rağmen, denetim bulgularının firmamıza aitmiş gibi yansıtılmaya çalışılması açıkça art niyetli ve hukuka aykırıdır.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konuya ilişkin açıklama talep edilmesine rağmen, tarafımıza yalnızca işlemin hatalı tesis edildiği ve ancak mahkeme kararıyla düzeltilebileceği belirtilmiştir. Bu sebeple, gerekli hukuki başvuru yapılmış olup, mahkeme kararı kamuoyuyla ayrıca paylaşılacaktır.