Sağlık Emekçileri, İktidarın Şamaroğlanı Değildir, Olmayacaktır

Sağlık Emekçileri, İktidarın Şamaroğlanı Değildir, Olmayacaktır

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, ''Sağlık çalışanları; emeğini, çocuklarının geleceğini siyasi partilerin arka bahçesi haline gelmiş sözde sendikaların insafına bırakmayacaktır.''

 

Kaşıkla verip kepçeyle almayı ekonomi politikası olarak kabul ettirmeye çalışan siyasi iktidar, ekonomideki beceriksizliğinin, başarısızlığının ve liyakatsizliğinin bedelini yine halkın her kesimiyle beraber sağlık emekçilerine ödetmeye çalışmaktadır. 

Artık takke düşmüş, kel görünmüş; bütçenin açığı da aynı vatandaşın yırtığı, söküğü gibi yama tutmamaktadır. Yandaşlara aktarılan kaynaklar, koskoca bir ülkenin geleceğine ipotek koyacak hale gelmiş ve fakruzaruret koşulları oluşmuştur.

Yüksek enflasyon karşısında alım gücü her geçen gün eriyen kamu çalışanları, umutla girmeyi beklediği yeni bir yılın ilk günlerinde yine hüsrana uğramıştır.   20 yıllık siyasi iktidar, yanlış ekonomik politikalarının sebep olduğu krizin faturasını yine kamu emekçilerine kesmiştir.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “sendikamız” diyerek yandaş konfederasyon olduğunu itiraf ettiği Memur-Sen’in organizasyonunda memur ve emekliye yüzde 25 zam oranını “müjde” diye duyurmuştur. Protokol sıralarında oturan Memur-Sen Başkanı yüzde 25 zammı alkışlayarak iktidara karşı görevini yerine getirmiştir. Önce yüzde 25 zam diyerek ölümü gösteren siyasi iktidar, ardından yüzde 30 zam yaptık diyerek sıtmaya razı etmiştir. Hem siyasi iktidar hem yandaşı sendika yüzde 5’i ikinci müjde olarak duyurmuştur. 

Bu nasıl müjdedir ki bedeli, milyonların açlığıdır?

Bu nasıl müjdedir ki bedeli, akşam çocuklarına ekmek götüremeyen emekçilerin göz yaşlarıdır?

Bu nasıl müjdedir ki bedeli bir ülkenin geleceği, yarınları, umutlarıdır?

Bu nasıl bir müjdedir ki bedeli, yandaşlık kavramını bile hafif bırakacak kadar vıcık vıcık ilişkilerin, emekçi onurunu ve haysiyetini boğup yok etmesidir?

Yaşanan bu trajik olay, ülkemiz sendikacılığının geldiği içler acısı durumu bir kez daha gözler önüne sermiştir.  Temsil ettiği milyonları, açlığa sefalete mahkûm eden bu zihniyet tarihin çöplüğünde yerini elbette ve kesinlikle alacaktır. Emekçinin alın terini hiçe sayarak tutulan her alkış, bu gidişi hızlandıracaktır. 

Artık deniz bitmiştir… Artık yolun sonu görünmektedir. İktidar sahipleri kadar yandaş sendikacılar da bunu çok iyi görmekte ve bilmekte, ancak şahsi menfaatlerini, kimilerinin siyasi emelleriyle tevhid etmektedirler. 

Bir yılda kuru soğanın bile yüzde 315 kıymetlendiği ülkemizde, görünen o ki iktidarın sağlık çalışanlarının emeğine verdiği değer soğan kadar bile etmemektedir. Asgari ücrete eşitlenmiş maaşlarla, yoğun çalışma koşullarında insanüstü gayretle sağlık hizmeti sunan sağlık emekçileri, derin yoksulluğa mahkûm edilmiştir. Bu oran, sağlık çalışanlarının emeğine yönelik büyük bir saygısızlık, aşağılama, hor görme ve yok saymaktır

Kira + yiyecek + faturalar üçgeninde evini geçindirmeye çalışan,

Yoğun mesai, şiddet, mobbing üçgeninde nefes almaya çalışan,

Ancak her nasılsa büyüdüğü söylenen ekonominin altında kalan sağlık emekçisidir. 

Evet, büyüyen bir şeyler vardır ancak o belli ki ekonomi değildir… Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da artarak karşı karşıya kaldığı zorluklar, stres, hayat mücadelesinin ağırlığıdır.

Sağlık emekçisi “sadaka” değil, mesleğinin onuru ile insanca yaşamak istemektedir. 

Tükenen sağlık çalışanları, sadece alın terinin karşılığını istemektedir. 

Sadaka niyetine verdiğiniz zammı kabul etmiyoruz.

Beceriksizliğinizin, sorumsuzluğunuzun ve liyakatsizliğinizin bedelini bu kez biz ödeyemeyeceğiz.

İhalelerin zengin ettiği 3-5 müteahhidi sırtımızdaki vergi küfesinde taşımayacağız

Süfli heveslerinize ulaşmak için üstüne basıp geçtiğiniz bu kez biz olmayacağız.

Siyasi iktidarı buradan uyarıyoruz, 

Ek zammı yeniden gözden geçirin. Sadaka değil, sağlık emekçisine hakkı olanı verin; en düşük sağlık çalışanı maaşını, yoksulluk sınırı baz alınarak belirleyin. Tüm sağlık emekçilerini, insan onuruna yaraşır yaşam koşullarına kavuşturun.

Şimdi sağlık emekçisi için hesap sorma zamanıdır. 

Yoksulluk içinde geçen son on yılda alım gücü 3 kat azalan sağlık emekçisi, yaklaşan sandıkta hesabı elbet soracaktır.

Toplu sözleşme tazminatı adı altında verilen aylık 150 TL rüşvet karşılığı sağlık emekçilerini derin yoksulluğa mahkûm eden Memur-Sen’den de elbet hesabını soracaktır.

Sağlık çalışanları; emeğini, çocuklarının geleceğini siyasi partilerin arka bahçesi haline gelmiş sözde sendikaların insafına bırakmayacaktır. İnsanca çalışmak, insanca yaşamak için tüm sağlık emekçilerini Genel Sağlık-İş çatısı altında örgütlü mücadeleye davet ediyoruz. Kazananlar daima mücadele edenlerdir.