Sağlık Bakanlığı’ndan 'sosyal medya doktorları' düzenlemesi! Suç duyurusunda bulunulacak…

Sağlık Bakanlığı’ndan

Sağlık Bakanlığı, doktorların sosyal medyadan yaptıkları reklam içerikli paylaşımlara kısıtlama getirdi. Aykırı davrananlar için suç duyurusu yapılacak.

 

Sağlık Bakanlığı, hasta güvenliğini, hasta haklarını ve kamu sağlığını en üst düzeyde koruma hedefi doğrultusunda, sağlık hizmetleri alanındaki tanıtım ve bilgilendirme standartlarını yeniden belirledi. Özel sağlık kuruluşlarını, sağlık meslek mensuplarını ve uluslararası sağlık turizmi ile uluslararası sağlık turizmi aracı kuruluşlarını kapsayan yönetmelikle; sektörde şeffaf güvenli ve denetlenebilir bir tanıtım ve bilgilendirme ortamının tesis edilmesi hedeflendiği bildirildi.

TANITIMLARA YENİ STANDARTLAR GELDİ
Yönetmelik, Türkiye’nin sağlık turizmindeki küresel konumunu güçlendirmek amacıyla, uluslararası tanıtımlar için özel hükümler getirdi. Yurt dışına yönelik ayrı bir platform üzerinden yürütülmek kaydıyla, Türkçe hariç diğer resmî dillerde sponsorlu tanıtım ve bilgilendirme faaliyeti yapılabilecek.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI PAZARDAKİ REKABET GÜCÜ ARTIRILACAK
Düzenlemeyle sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelenlerin doğru ve güvenilir bilgiyle en uygun sağlık hizmetine erişimi sağlanacak. Türkiye’de uygulama izni bulunmayan tıbbi işlem ve tedavi yöntemlerine uluslararası sağlık turizmi tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde yer verilemeyecek. Türkiye’nin uluslararası pazardaki rekabet gücü artırılırken hasta güvenliği de korunacak.

“SOSYAL MEDYA DOKTORLARINA” ÖNLEM GELİYOR
Türkiye’deki sağlık tesisleri ve hekimler, sosyal medya ve dijital platformlarda yalnızca “bilgilendirme” amacıyla paylaşım yapabilecek. Ücretli veya sponsorlu içerik paylaşımlarına ise sayfalarında yer veremeyecek. Yanıltıcı görseller, makyajlı fotoğraflar tanıtımlarda kullanılamayacak. Bir işlemin öncesi ve sonrasını gösteren görsellerin aynı teknik şartlarda ve ortamda görüntülenmesi, fotoğraflarda tarihilerin belirtilmesi zorunlu olacak.

Öte yandan yönetmelikte, aykırı davrananlar için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı da belirtildi.

TANITIMLARDA HASTANIN RIZASI ESAS ALINARAK ETİK SINIRLAR KORUNACAK
Düzenlemeye göre, hasta görselleri ancak yazılı veya elektronik onay ile Hasta Hakları Yönetmeliği’ne uygun biçimde kullanılabilecek. Hasta yorumları, memnuniyet ifadeleri veya teşekkür mesajları üzerinden tanıtım yapılamayacak. Sağlık hizmetlerinin tanıtımında etik sınırlar korunacak, hastanın rızası esas alınacak.

 

 

Sağlık sektöründe reklam kuralları baştan yazıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Yönetmeliği, hem sağlık turizmini hem de sosyal medyadaki tanıtım faaliyetlerini kökten değiştiriyor. Yeni düzenlemeye göre hekimler ve sağlık kuruluşları artık sosyal medyada yalnızca bilgilendirme amaçlı paylaşım yapabilecek; sponsorlu içerik, hasta yorumu ve yanıltıcı görsellerle reklam yapmak yasaklandı.

 

YENİ YÖNETMELİK İLE BİRLİKTE DOKTORLARIN YAPAMAYACAĞI UYGULAMALAR ŞU ŞEKİLDE:

  • Öncesi ve sonrası fotoğrafları paylaşılamayacak.
  • Hasta memnuniyeti ifadeleri ve teşekkür mesajları paylaşılamayacak.
  • Ameliyat anlarına dair görüntüler yayınlanamayacak.
  • Kendi hizmetini öne çıkaran paylaşımlar yapılmayacak.
  • Tıbben kabul görmemiş tedavi yöntemleri tanıtılamayacak.
  • Hiçbir tanıtım içeriği, hastaları doğrudan ya da dolaylı biçimde belirli bir sağlık kuruluşuna veya uzmana yönlendiremeyecek.
  • Check-up, sağlık taraması, danışmanlık gibi hizmetlerle belirli bir doktora veya kuruma yönlendirme yapılamayacak.
  • Sağlık hizmetine konu ürün ya da cihazların diğerlerinden üstün olduğu algısı oluşturulamayacak; marka, firma veya ürün tanıtımı yapılamayacak, bağlantı linkleri paylaşılamayacak.
  • Paylaşımlarda hasta kimliği ve bilgileri kesinlikle yer almayacak.
  • Hastadan açık izin alınmadan görüntüleri kullanılmayacak.
  • Paylaşımda yer alan kişilerin gerçek hasta olduklarına dair bilgi açıkça belirtilecek.
  • Sponsorluk anlaşmalarıyla tanıtım yapılamayacak.
  • Kurallara uymayan doktorlar hakkında adli işlem başlatılacak.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÖZEL PLATFORM KURULACAK

Yönetmelikle birlikte, yurt dışına yönelik tanıtımların yalnızca Türkçe dışındaki dillerde ve ayrı bir platform üzerinden yapılması kararlaştırıldı.

Bu platformda sponsorlu içeriklere izin verilecek ancak Türkiye’de uygulama izni olmayan tıbbi işlemlerin tanıtımı kesinlikle yasak olacak.

Amaç, Türkiye’nin sağlık turizmindeki güvenilirliğini ve uluslararası itibarını korumak.

SOSYAL MEDYADA ‘BİLGİLENDİRME’ DÖNEMİ BAŞLADI

Yeni düzenlemeyle birlikte sağlık tesisleri ve hekimler artık sosyal medya ve dijital platformlarda yalnızca bilgilendirme amaçlı içerik paylaşabilecek.

Reklam, ücretli iş birliği veya sponsorlu içerikler yasaklanırken, öncesi-sonrası fotoğraflar ancak aynı teknik şartlarda, tarihleri belirtilerek paylaşılabilecek.

Ayrıca “makyajlı” ya da manipüle edilmiş görsellerin kullanımı da tamamen yasaklandı.

HASTA GÖRSELİ İÇİN AÇIK ONAY ŞARTI GETİRİLDİ

Düzenlemeye göre, hasta fotoğraflarının kullanılabilmesi için yazılı veya elektronik onay alınması zorunlu hale geldi.

Hasta Hakları Yönetmeliği’ne uygun hareket edilecek ve tanıtımlarda hastanın açık rızası esas olacak.

ETİK SINIRLAR KORUNACAK

Yönetmeliğin amacı, sağlık alanında etik sınırları koruyarak hasta güvenini ve toplumsal bilgilendirmeyi güçlendirmek.

Bu düzenlemeyle birlikte sağlık alanındaki reklam kirliliğinin sona ereceği ve “bilgilendirme” odaklı daha güvenilir bir iletişim döneminin başlayacağı bildiriliyor.