Türkiye’de “yerli kit” olarak tanıtılan ve her yerde kullanılan koronavirüs testinin doğruluğunun yüzde 40 olduğu iddia edilmiş, bunun üzerine koronavirüsle mücadelenin başındaki isimlerden Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç görevden alınmıştı.
Geçen sene TÜSEB Başkanı olarak görevlendirilen Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ve Genel Sekreter Prof. Dr. Hasan Türkez bugün sosyal medyada yayınladıkları mesajlarla istifa ettiklerini duyurdu. Mardinoğlu, “14 aydır görevde olduğumuz TÜSEB yönetiminden istifa etmiş bulunmaktayız. Görevimiz süresince bizlere destek veren herkese şükranlarımızı sunarız. Ülkemize ve milletimize farklı kulvarlarda hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyla ilgili 10 Haziran’da Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesini örnek göstererek şu açıklamayı yaptı: “USHAŞ’ın (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) yerli PCR testlerini neden sadece Bioeksen firmasından satın aldığını, bu testlerden kaç adet satın alındığını sormuştum. Ancak, Bakan Fahrettin Koca bunların hiçbirini yanıtlamadı. Bugüne kadar kamuoyuna da bu konuyla ilgili şeffaf bir şekilde bilgi verilmedi. Şimdi bu kitlerin yalnızca yüzde 40 doğruluk oranına sahip olduğu ortaya çıktı. Bakanlık bu iddiaları yalanlıyor ancak, kitlere onay veren Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkan Vekili Prof. Dr. Selçuk Kılıç’ı görevden alıyor. Test kitlerini bakanlığa satan USHAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Şengül de bir ay önce istifa ettirilmişti. Geçen hafta da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz’ü görevden aldılar. Şimdi de, bu test kitlerini Bioeksen firması ile birlikte geliştiren Sağlık Bakanlığı’na bağlı TÜSEB Başkanı Adil Mardinoğlu istifa etti.”
Sağlık bilimi ve teknolojisi alanında araştırma yapmak ve bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla 2015’te kurulan TÜSEB, Bioeksen firmasıyla birlikte test kitini geliştiren kurum. TÜSEB’in yönetim kurulu başkanı ise, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca. TÜSEB ayrıca, koronavirüs için aşı çalışmaları, ilaç tedavi yöntemleri, test tanı kiti geliştirme projeleriyle de ilgilenen kurum.
TÜSEB, salgın döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde tanı merkezlerinin kurulmasını sağlamış, sanayi bölgelerinde işçilerin koronavirüs taramaları için Gebze’de pilot çalışma yapmıştı. Projeler bu dönemde hızlanmış ve ilaç, aşı, tanı kiti ve tıbbi cihaz konularında yerlileşmeye yönelik Ar-Ge çalışmaları fonlanmaya başlanmıştı.
TÜSEB Başkanı olarak geçen yıl görevlendirilen elektrik ve elektronik mühendisi Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, ilaç teknolojileri konusunda uzman. Genel sekreterlik görevine aynı tarihte getirilen Prof. Dr. Hasan Türkez ise dünyanın en iyi nanoteknoloji uzmanları arasında sayılıyor.(medyascope)