11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin değiştiği bu dönemde, daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor.
İşte sizlere Ramazanda sağlıklı beslenmek için birkaç ipucu:
1. Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, İftar ve iftar sonrası Ara Öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz.
2. Sahur, Ramazanda en önemli öğündür. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
3. Sahurda yemek olarak yumurta, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklardan yana tercihimizi yapmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.
4. İftar öğünü de en az sahur kadar önemlidir, orucu bir çorba ile açıp bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçmek doğru bir davranış olacaktır. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilir.
5. Eğer tatlı tüketecekseniz seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde yapıp, ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Şeker ihtiyacınızı tatlı yerine meyveden karşılamak çok daha doğru bir tercihtir.
6. Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir.İftardan sonra yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
7. Gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanacağı için, bu durumu telafi edebilmek adına iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermelisiniz.
8. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.
Hepimize sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmeyi diliyorum…