Prof. Dr. Alper Mete acı haberi duyurdu:
Kıymetli babamız Prof.Dr. Ömer Mete ebediyete intikal etmiştir. Cenazesi 3 Temmuz perşembe günü Nizip Asri Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedilecektir.
Taziye evimiz Şehitkamil 191 nolu taziye evidir(Vadipark civari)
Uzun yıllar boyunca bilimsel çalışmaları ve eğitime katkılarıyla tanınan Prof. Dr. Mete’nin vefatı, akademik camiada ve sevenleri arasında büyük üzüntüye neden oldu.
Dicle Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, “Veteriner Fakültesi Kurucu Dekanımız Prof. Dr. Ömer Mete’nin vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve üniversitemiz camiasına başsağlığı diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Prof. Dr. Mete’nin cenaze töreniyle ilgili bilgilendirme daha sonra yapılacak.
1945 Gaziantep Nizip'te doğdu. 1968: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu.
1974: Dicle Üniversitesi’nde Veteriner Mikrobiyoloji alanında doktora derecesini aldı.
1974–1993: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptı.
29 Aralık 1993: Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin Kurucu Dekanı olarak atandı.
1993–2001: Veteriner Fakültesi’nin kuruluş, gelişme ve kampüsleşme süreçlerini yönetti.
2012: Dicle Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı.
Fakülte ve laboratuvarların altyapısının oluşturulmasında, akademik kadronun gelişmesinde ve pek çok öğrencinin yetişmesinde önemli rol oynadı.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prof. Dr. Ömer Mete
Dostumu yitirdim
Babam yaşlanınca sıkça (74 yaşında yitirdik, 1983) 'Oğlum benim emsaller gitmeye başladı. Konuşacak arkadaş kalmadı köyde. Bize de sıra geldi" derdi. Hazırlıklı olalım demek istiyordu. Yıllar geçti ömürler uzadı biz 80'e dayandık, emsaller birbir gitmeye başladı.
02 temmuz 2025 günü Gaziantep'te yaşayan Prof. Dr. Ömer Mete arkadaşımı yitirdim. Tek üzüntüm haberimin geç olması. Nizip'te toprağa verilmiş.
Ömer veteriner fakültesinden (1963-1968) sınıf arkadaşımdı. Numaralarımız yanyana olduğu için sınavların çoğuna birlikte girerdik. Çaliskandı. Çok iyi anlaşirdik.Onun babası benim anam yoktu. İkimiz de katıksız fakirdik. Bursla okurduk. O da ben de aklımıza geldikçe devlete ve Ataturk'e teşekkür ederdik.
Ben Diyarbakır tıp fakültesine asistan oldum(1969). Asistan olması için çok rica ettim. Neyse, fakültemizde asistan aranıyordu. Parazitoloji hocası Hasip beye rica ettim, 'gelsin alalım" dedi. Zor ikna ettim. Antep düşkünlüğü vardı.
Ve geldi. Yıllarca birlikte çalıştık. Aynı kentten evlendik. Kardeş gibiydik.
Onun kadar belleği güçlü insan az bulunur. Yeter ki duysun. Sınıf ikincisi idi...
Ben fakülteden atılınca Ankara'ya geldim. O orada kaldı, emekli oldu. Ben de Gazi Tip'tan emekli oldum. Sıcaklığımiz devam etti. Hemen her hafta görüşürdük. 1402 lik olup atıldığımda bana iş bulmak için çırpındı.
Omer esprili neşeli insandı. Çok fıkra anlatırdı. Uyumlu olduğu için dostu çöktü. Sevenden olduğu kadar sevilendendi. YÖK'un azgın döneminde uzun süre yöneticilik yaptı. Dicle üniversitesine çok emeği geçti. Diyarbakir'da cok sevildigi için cok is yaptı. Veteriner Fakültesinin kuruluşunu sağladı. Üniversitede uygun bir yere adı verilmelidir.
Çevresi genişti. Anlatır gülerdik, şimdi heygidi günler diyorum.
İki oğlu vardı. İkisi de Gaziantep tıpta profesör. Gelinleri de öyle. Ömür bitecekse çocukların da dostların da çırpinsalar da seni kurtaramıyor.
Kısacası emsalim, can arkadaşımı dönüş yolu olmayan öte dünyaya gönderdik. Işıklar içinde yatsın. Eşine, çocuklarına ve arkadaslarına nice yıllar dilerim.
Prof. Dr.M.Tahir Hatipoglu Ankara