Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde vatandaşların en iyi sağlık hizmetini alabilmesi için yeni bölümler ve tedavi merkezleri açılıyor. Hastanede erken doğan bebeklerin gözlerindeki sağlık sorunlarından olan Prematüre Retinopatisi tedavisi için ‘Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi’ hizmete başladı.
Açılan tanı ve tedavi merkeziyle ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek, Prematüre Retinopatisi’nin erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olarak tanımlandığını, bunun tedavisinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Ali Şimşek, “Bebeklerin gözlerindeki damarlar, doğuncaya kadar gelişir. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ‘ROP’ olarak tabir edilen Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe neden olur. Bu nedenle erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Prematüre Retinopatisi en çok hangi bebeklerde görülür?
Doç. Dr. Ali Şimşek, 37 hafta tamamlanmadan önce doğumun gerçekleşmesi durumunda bebeğin prematüre kabul edileceğini belirterek, 2.500 gramdan az doğan bebeklere de düşük doğum ağırlıklı bebek dendiğini ve bu bebeklerin üçte ikisinin prematüre olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Ali Şimşek şunları söyledi:
“Prematüre Retinopatisi en sık 1500 gramın altında ve 32. haftadan önce doğmuş bebeklerde görülür. Prematüre doğan tüm bebeklerin mutlaka ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir. Erken doğan çocuklar erken teşhiste tedavi yapılmazsa, her iki gözde körlüğe yol açar.
Unutulmamalıdır ki; Yeni doğan tüm bebeklerin ilk bir ay içinde göz muayenesinin yapılması sadece ROP değil, birçok göz hastalığı, göz tansiyonu, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve şaşılık gibi zamanında tanısının konması ve başarılı tedavi olanağını sağlaması açısından da önemlidir.”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise bu tedavi merkezinin prematüre doğan bebekler için öneminden bahsederek, “Her duyarlı aileye şunu söylemeyi kendime bir borç biliyorum. Tedavi edilmeyen her prematüre retinopatili çocuk kalıcı körlükle yüz yüze kalabilir. Aynı zamanda tedavi edilen her prematüre retinopatili çocuk kabullenilebilir bir görmeye kavuşur” dedi.