“ÖZELLİKLİ HİZMETLER VERMEKTEYİZ”

“ÖZELLİKLİ HİZMETLER VERMEKTEYİZ”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi ailesine yeni katılan, Genel Cerrahi Anabilim Dalı hekimleri Dr. Öğr. Üyesi Nurullah Aksoy ve Dr. Öğr. Üyesi Nurullah Bilen alanlarında adlarını başarıyla söz ettiyorlar.

 

Genibir hastalık yelpazesine tedavi hizmeti sunduklarını vurgulayan Aksoy ve Bilen, “Alanında uzman bir ekiple bölgede ihtiyaç duyulan ve genel cerrahiyi ilgilendiren tüm hastalıkların tedavisi en güncel teknolojiler kullanılarak bilimsel tedavi yöntemleri ile yapılmaktadır. Hastanemizde uzun zamandır karacier ve böbrek nakli yapılmaktadır. Gaziantep Üniversitesi; bölgenin artan nakil ihtiyacına cevap vermek için son teknolojiler ile donatılmı, öretim üyesinden doktorlarına, hemiresinden personeline kadar ciddi bir uzman kadrosunu bünyesinde barındıran güzel bir nakil binasını ilimize ve bölgemize kazandırdı. Bu nakil hastanesi halkımızın yanında salık turizmine de hizmet etmektedir. Bizler de üniversitemizin destei ile hastalarımızın artan taleple- rine yetimeye çalııyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Nurullah Aksoy: 1986 yılında Gaziantep’te doğdum. İlk, orta ve lise eğitimi ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakülte- si’ni bitirdim. Ardından bir süre aile hekimliği yaptım ve Gazian- tep Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğiti- mine başladım. Şanlıurfa ve Nizip te uzman olarak çalıştıktan sonra uzmanlık eğitimi aldığım bölüme doktor öğretim üyesi olarak geri döndüm.

Nurullah Bilen: 1985 doğumluyum. Ortaöğretimimi İstan- bul’da tamamladıktan sonra 2011 yılında tıp fakültesini bitirdim.

Daha sonra bir süreliğine pratisyen hekim olarak doğu hizmetinde bulundum. 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisasa başladım. İhtisas sonrası Mardin ve Gaziantep’te genel cerrahi uzmanı olarak hizmette bulundum. 2024 itibari ile Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladım. Gaziantep ve çevresindeki illere hizmet anlamında halen bu görevi sürdürmekteyim.

 

 

Genel cerrahi nedir? Genel cerrahlar hangi tür rahatsızlıklarla ilgilenir? Sizin genel cerrahideki ilgi alanlarınız nelerdir?

Nurullah Aksoy: Daha çok karın içerisindeki organların ameliyat gerektiren rahatsızlıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Bu nedenle işimiz çoğunlukla hastalarımızın problemlerini ameliyat yolu ile çözmekten geçiyor. Kişisel olarak kanser cerrahisi ile ilgilendiğimi söyleyebilirim.

Nurullah Bilen: Genel cerrahi, gerçekten çok geniş bir hastalık yelpazesine tedavi hizmeti vermektedir. Vücudumuzdaki çoğu organı ilgilendiren kanser hastalıkları, bu organların iyi huylu hastalıkları ve bu organlar- daki travmaların tedavisi ile ilgilenen bir tıp bölümüdür. Hepato-pankreato-biliyer sistem dediğimiz karaciğer, safra yolları ve pankreası ilgilendiren sistemin ameliyat gerektiren hastalıkları, meme hastalıkları, tiroid bezinin bozuklukları, mide, ince barsak ve kalın barsak ile ilgili birçok hastalığın tedavisini genel cerrahi üstlendiği gibi karın içi organların nakillerinde de rolü büyüktür. Tedavi ettiği organ sayısı ve hastalık çeşidine bakıldığında gerçekten emek gerektiren bir bölümdür. Travmalar da buna eklenince bu emek sadece gündüz hizmet etmeyi değil, 24 saat çalışabilmeyi gerektirmektedir.

GAÜN Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Bu ekibi farklı kılan nedir? Yenilikleriniz, özellikli hizmetleriniz var mı?

Nurullah Aksoy: Bölümümüzde 8 öğretim üyesi ve 11 asistan doktor görev yapmakta. Ekibimiz genç ve dinamik bu nedenle tıp camiasındaki yenilikleri takip etme ve uygulama konusunda çok istekli. Ayrıca bölümümüz bünyesinde bulunan organ nakli hastanesi eşine az rastlanır özelliklere sahip tam donanımlı bir nakil hastanesi.

Nurullah Bilen: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda şu an ikisi profesör, biri doçent, beşi doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 8 öğretim üyesi hocamız beraberindeki asistan hekimlerle hizmet vermektedir. Bu hocalarımızın bulunduğu ekiple bölgede ihtiyaç duyulan ve genel cerrahiyi ilgilendiren tüm hastalıkların tedavisi en güncel teknolojiler kullanılarak bilimsel tedavi yöntemleri ile yapılmaktadır. Bazı hocaları- mız genel cerrahinin belli alanlarında özellikli hizmetler vermektedir. Bu da hastalarımız için daha iyi bir hizmet fırsatı sunmaktadır. Hastanemizde uzun zamandan beri karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır. Ancak Gaziantep Üniversitesi; bölgenin artan nakil ihtiyacına cevap vermek için son teknolojiler ile donatılmış, öğretim üyesinden doktorlarına, hemşiresinden personeline kadar ciddi bir uzman kadrosunu bünyesinde barındıran güzel bir nakil binasını ilimize ve bölgemize kazandırdı. Bu nakil hastanesi halkımızın yanında sağlık turizmine de hizmet etmekte- dir. Üniversitenin desteği ile hastalarımızın artan taleplerine yetişmeye çalışıyoruz.

Şehrimizde ve bölgemizde en sık görülen vakalar nelerdir?

Nurullah Aksoy: Bölgemizin Türkiye’nin diğer bölgelerinden ayrıştığı en önemli hastalık karaciğer kistik hastalı- ğıdır. Bu hastalığın tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Bölümümüz bu vakaların yönetimi ve cerrahisi konusunda oldukça deneyim sahibidir.

Nurullah Bilen: Gaziantep ve komşu illerde maalesef ameliyat bekleyen yüzlerce kanser hastası var. Bunun yanı sıra gece gündüz hastanemize başvuran travma hastaları var. İlk hedefimiz acil sağlık hizmeti gerektiren bu hastala- rın tedavisini üstlenmektir. Bunların dışında safra kesesi hastalıklarını, mide barsak hastalıklarını, meme hastalıkları- nı ve guatrı bölgemizde sık görmekteyiz. Belli bir plan çerçevesinde ekip olarak hocalarımızla ve asistan hekimleri- mizle bu tedavileri yürütmekteyiz.

Genel cerrahi alanındaki tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Nurullah Aksoy: Tıbbın her bölümünde olduğu gibi cerrahide de tanı; hastanın öyküsü ve muayenesi ile başlar. Genel cerrahide farklı olarak ultrason, tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerini sıkça kullanırız. Tedavi yöntemi ise çoğu zaman hastanın ameliyatı ile sağlanır.

Nurullah Bilen: Hastalarımızı tedavi edebilmemiz için tedavi öncesinde iyi bir tanı yöntemini izlemek gerekir. Hastalarımız ayrıntılı muayenesinden sonra tanıya yönelik görmemiz gereken her türlü laboratuvar tetkikini hastane- mizde çalıştırabiliyoruz. Bunun yanı sıra genel cerrahi için bu hastaların radyolojik görüntülemeleri çok önemlidir. Son teknoloji kaliteli cihazlarla yapılan çekimler, radyoloji hekimi hocalarımız tarafından yorumlanmakta ve bu tetkikler tanı koymamıza yardımcı olmaktadır. Tanısı zor hastalıklar için de her hafta birçok bölümden (radyoloji, onkoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji vb.) konsey toplantılarımız yapılmaktadır. Bu toplantılar sayesinde daha sağlıklı daha doğru tanılara ulaşıyoruz. Tanıdan sonra ameliyat planlanan hastalarımız için güncel tedaviler doğrultu- sunda kapalı (laparoskopik) ve açık ameliyatlar yapmaktayız.

GAÜN Hastanesi bünyesinde göreve yeni başla- dınız. Burada görev yapmak sizde neler hissettiriyor?

Nurullah Aksoy: Burası benim uzmanlık eğitimimi aldığım yer. Bu nedenle kendimi evimde gibi hissediyorum.

Nurullah Bilen: Hastanemizde öğretim üyesi olarak görev yapmaya yeni başladım. Profesyonel bir ekiple çalışı- yorum. Mutlu ve huzurlu bir ortam içindeyim. Tedavi verirken kıdemli hocalarımızdan çok şey öğreniyoruz. Tabii bu tedaviler ve ameliyatlar dışında bilimsel faaliyet- lerin içinde olmak heyecan verici bir duygu. Şanslı olduğu- mu düşünüyorum. Bu güzel duygu yorgunluk hissini de örtüyor.

Genel cerrahide teknoloji önemli bir yerde. Bu konuda teknolojinin gelişimini yeterli buluyor musunuz? Özellikli hizmetleriniz var mı?

Nurullah Aksoy: Teknolojik gelişimler bütün tıp dallarını etkilemektedir. Bugün ameliyathanemizde kullandığımız birçok cihaz 20 yıl önce yoktu. Bu arka planın varlığı bize başka hastanelerde yapılması çok güç olan birçok ameliyatı başarı ile yapma imkanı tanımaktadır.

Nurullah Bilen: Genel cerrahi gibi ameliyat yapan bölümler için iyi bir ekibin yanında kaliteli malze- me kullanımı da önemlidir. Son teknoloji tedavi hizmetleri sunmak için teknolojinin her türlü desteğin- den yararlanmak gerekmektedir. İhtiyaçlar doğrultusunda gerekli cerrahi ekipmanlara ulaşabiliyoruz. Kapalı ve açık ameliyatlar için gerekli her türlü cihazı ve son teknoloji el aletlerini ameliyatlarda kullanabiliyoruz. Organ nakli gibi özellikli hizmet veren bölümümüzde hastalarımıza kaliteli hizmet sunmak için eksiksiz her türlü ekipmanı, cihazı barındıran ameliyathaneleri kullanıyoruz.

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

Nurullah Aksoy: Beni meslek hayatımda en çok etkile- yen ve bu branşı seçmemi sağlayan şey; neredeyse hayatını kaybetmek üzere olan hastaların birkaç saat süren bir ame- liyat sonrasında hayata yeniden tutunması ve onların mutlu bir şekilde taburcu olduğunu görmektir.

Nurullah Bilen: Çalışma hayatımız çok yoğun da geçse yorgun da olsak hastalarımız şifa bulduğunu görmek bizi çok mutlu ediyor. Çok zor bir iş yapıyoruz. Hastalar açısından da bakıldığında bir insanın ameliyat olmak zorunda kalması ve bunu kabul etmesi zor bir karardır. Ama onların mutluluğu bize de yansıyor. Her ameliyat ayrı bir hikâye ayrı bir hayat. O kadar çok hikâye gördük, tanık olduk ki tüm bun- ları burada tek tek anlatma imkânımız ne yazık ki yok. Hastalarımızın şifa bulmasına katkı sağlayabildiy- sek ne mutlu bizlere. Biz bu hikâyelere bakıp üzülsek de işlerimizi aksatmadan yapıyoruz, yapmak zorun- dayız. Bunları sadece kendi ekibimizle değil diğer bölüm hekim hocalarımızın katkısı ve desteği ile yapı- yoruz. Hepsine buradan şükranlarımı arz ediyorum.

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

Nurullah Aksoy: Gerçekleştirmeyi istediğim projelerden biri, en son gelişmelerin ortaya çıktığı yurt- dışındaki hastanelerde çalışarak oradaki yenilikleri hastanemize kazandırmak ve hastalarımızın bundan faydalanmasını sağlamaktır.

Nurullah Bilen: 2024 yılı içerisinde Gaziantep ilimizin ev sahipliğinde bir transplantasyon kongremiz olacak. Bunun heyecanını yaşıyoruz. Bu ve benzer bilimsel faaliyetleri hocalarımızla beraber üniversite- miz bünyesinde artırma çabamız söz konusu. Tabii diğer yandan da tedavi hizmetlerini genişletmek ve daha fazla hastaya ulaşmak için çalışıyoruz. Hastanemizin bu bölgede sunduğu hizmet, hastalarımız için büyük şans. Umarım herkes erişmesi gereken sağlık hizmetine ulaşır. Kimse hasta olmasın. Tek temenni- miz budur.

Emek veren üniversite yönetimine, hastanemize, idarecilerimize, hocalarımıza ve tüm ekibimize saygılar sunuyoruz.

GAÜN Hastanesi Sağlık Bülteni

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ