Özel Eğitim Çocukları Avrupa Projesine Dahil Edildi

Özel Eğitim Çocukları Avrupa Projesine Dahil Edildi

Şehitkamil ilçesinde bulunan Hacı Lütfiye Şireci Özel Eğitim Uygulama Okulu, e-Twinning projesini kurucu olarak yürütmektedir.

 

Şehitkamil ilçesinde bulunan Hacı Lütfiye Şireci Özel Eğitim Uygulama Okulu, e-Twinning projesini kurucu olarak yürütmektedir. Proje kurucusu okul psikolojik danışmanı Okan TAYŞİ ve proje üyeleri okul görsel sanatlar öğretmeni Serhat ÖZAYDIN ile okul müdürü Ahmet YAŞAMALI. 

Psikolojik Danışman Okan TAYŞİ, özel çocuklarda görsel sanatlarla rehabilitasyon isimli e-Twinning projesini yürütüyor. Proje ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların sanat ile rehabilite edilmesi amaçlanıyor. Proje ortaklarımız Gaziantep’te bulunan Abdulkadir Konukoğlu özel eğitim uygulama okulu ile Denizli, Çanakkale, İstanbul ve Avrupa’dan Romanya ile Litvanyadan özel eğitim ve görsel sanatlar öğretmenlerimizdir.
Projenin amacı hakkında bilgi veren Okan TAYŞİ, “7-18 yaş arası özel gereksinimli bireylerin (otizm spektrum bozukluğu, zeka geriliği, down sendromu, sarebralpalsi vb.) görsel sanatlar (resim, seramik, özgün baskı, ebru sanatı) ile rehabilite edilerek ani kriz durumunun sağlıklı şekilde yönetebilmesine yardımcı olunması amaçlanmıştır. Görsel sanatlar çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimini destekleyen önemli araçlardan bir tanesidir. Bu nedenle tüm bireylerin bu alandan faydalanması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar incelendiğinde görsel sanatlar eğitiminin eğitilebilir zihinsel engelli çocukların gelişiminde etkili olduğunu ve bu dersin öğrencilerin kişisel gelişimlerini desteklediğini aynı zamanda el-göz koordinasyonunu geliştirdiği görülmektedir. Sanat eğitimi genel eğitim sistemi içerisinde yer alan okul içinde ve dışında tüm yaratıcı faaliyetleri kapsayan etkinliklerdir. Görsel sanat eğitimi, zihinsel-bedensel engelli çocuklarda veya normal gelişim gösteren çocuklarda kendi iç dünyalarını dışa vurmalarına katkı sağlamaktadır. Ayrıca yapılan grup çalışmalarıyla sosyalleşmelerine ve motor becerilenin gelişmesine yardımcı olacak bir süreçtir” ifadelerini kullandı.

Proje sonunda, öğrencilerin yapacak oldukları görsel sanatlar etkinliklerini (resim, seramik, özgün baskı, ebru sanatı) okul dışı bir mekanda sergilemek ve Avrupa ülkelerinde aynı durumda olan okul öğrencilerinin de aynı etkinlikleri yapmalarını sağlayarak, yapılan etkinliklerin paylaşılması amaçlanıyor.