Tarih: 28.12.2020 09:24

Osteoporoz’da Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon

Facebook Twitter Linked-in

Osteoporoz, önemli bir halk sağlığı problemidir. Osteoporoz; düşük kemik ağırlığı sonucu kırık olasılığının artmasıdır. Tip I (postmenopozal osteoporoz) ve Tip II (senil osteoporoz) olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Tip I osteoporoz (postmenopozal): 50-75 yaş arasındaki kadınlarda sık görülür. En sık vertebra ile el bileği kırıkları görülür. Kalsiyumun bağırsaktan emilimi ve östrojen düzeyleri azalmıştır. Postmenopozal osteoporozda suçlu östrojen azalmasıdır.

Tip II osteoporoz (senil): 70 yaş ve üzerinde sık olarak görülür. En sık vertebra ve kalça kırıklarında meydana gelir. Kadın ve erkekteki sıklığı birbirine yakındır. Diyetle alınan kalsiyum miktarı ve bağırsaktan emilimi azalmıştır.

 

Osteoporozun Risk Faktörleri

 

Osteoporoz Bulguları

       Genellikle kırık oluşuncaya kadar bulgu göstermez.

 

 

       Osteoporozda fizyoterapinin amacı, fonksiyonel kayıpların azaltılması ve ağrıların hafifletilmesidir. Hastalar, ciddi fonksiyon kayıplarına uğrarlar ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmekte zorlanırlar. Osteoporozlu hastaların yaşam kalitesi ciddi bir şekilde azalır.

              Osteoporozlu hastalarda en sık görülen semptom ağrıdır ve bu nedenle fizyoterapinin temel amaçlarından biri de ağrının azaltılmasıdır. Genellikle ağrı, hastadaki postür değişikliğinden dolayı meydana gelmektedir. Bu yüzden bu hastaların ağrı durumları ciddi bir şekilde takip edilmelidir. Ağrıyı azaltmak için pozisyonlama, egzersiz programları, yüzeyel ısı ajanları, elektroterapi modaliteleri kullanılabilir. Ağrı azaldıktan sonra kas kuvvetini artırmaya yönelik egzersizler yapılmalıdır. Sırt kaslarının özellikle alt torasik ve lomber kasların stabilizasyonu ve kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Öne doğru olan fleksiyon egzersizleri gibi vertebraya olan yüklenmeyi artıracak egzersizlerden kaçınılmalıdır. Egzersiz olgularında çok dikkatli olunmalıdır. Osteoporozlu hastalarda egzersiz uygulamaları çok önemlidir. Kemik kaybını azaltmak ve kemik kütlesini artırmak osteoporozda egzersizin en temel amacıdır. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, kemik kütlesinde meydana gelen kaybı azaltır ve kemik kütlesini artırır. Sedanter yaşam ise osteoporoz için risk faktörüdür. Egzersizlerin haftada 3 gün olması idealdir. Egzersizlere germe egzersizleri ile başlanmalı, kuvvetlendirme veya dirence karşı yapılan egzersizlerle devam etmeli, germe ve gevşeme egzersizleri ile bitirilmelidir.

 

Osteoporoz Tedavisi

·      Hasta eğitimi

·      Fonksiyonel değerlendirme ve pratik öğütler

·      Kemik kaybını önlemek veya geriye döndürmeye çalışmak

·      Düşmelerin önlenmesi

·      Yeterli ağrı kontrolü

·      Deformiteleri önlemeye çalışma

·      Fizyoterapi ve egzersiz programları

 

Egzersiz Tedavisi

 

Fonksiyonel ve Pratik Öğütler

 

Düşme Riskini Azaltmak İçin Alınması Gereken Önlemler

 

Uzman Fizyoterapist Esra Nur TÜRKMEN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —