“Onkolojide tedavi” değil “Onkolojide yönetim”

Sağlık sadece fiziksel değil psikolojik, sosyal ve manevi de iyilik halidir. Bu nedenle günümüzde de sadece “Onkolojide tedavi” değil “Onkolojide yönetim” yaklaşımı geliştirilmelidir. Yönetim yaklaşımlarından biri de “Onkoloji he

DİĞER 25.10.2021 16:33:52 0
“Onkolojide tedavi” değil “Onkolojide yönetim”

Sağlık sadece fiziksel değil psikolojik, sosyal ve manevi de iyilik halidir. Bu nedenle günümüzde de sadece “Onkolojide tedavi” değil “Onkolojide yönetim” yaklaşımı geliştirilmelidir. Yönetim yaklaşımlarından biri de “Onkoloji hemşireliği”dir.

Hemşirelik kaynağını insan gereksinimlerinden alır; bireyin tüm sorunlarına bütüncül bir bakım vermeyi gerektirir. Hemşirelikte uzmanlaşma, güncel ve kanıta dayalı uygulama, bildiğini yapan yaptığını bilen hemşire son derece önemli olup sunulan hizmetin kalitesi ve verimliğini artırmaktadır. Bunlar da ancak “Nitelikli bilgi” ve “Nitelikli insangücü” ile mümkündür. Bu bağlamda mezuniyet sonrası eğitim ve işbirliklerinin rolü yadsınamaz.

 

 

20-22 Ekim 2021 tarihleri arasında “III. Uluslararası IV. Ulusal Onkoloji Hemşireliği Kongresi” başarıyla gerçekleştirildi. Bu yıl tema; “Onkoloji Hemşireliğinin Güçlü Yönü: Yaşama Dokunmak” idi. Bu amaçla 3 gün boyunca Türkiye’nin her bir yanından Üniversite, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Devlet Hastanesi, Özel Hastane; Öğretim üyesi, Araştırma görevlisi, Hemşire, Sağlık bakım profesyonelleri kongreye yoğun bir ilgi gösterdi. Her aşamada bilgi ve deneyim paylaşımı, iyi bir güncelleme oldu.

Amerika, Avrupa ve Asya’dan uluslararası seçkin bilim insanları kongre bilimsel içeriğine büyük güç kattı. 15 panel 36 ayrı konu başlığı; 7 ayrı konferans; 2 ayrı salonda 2 gün boyunca 68 sözel bildiri; 3 ayrı kurs ile sona erdi. Kongreye katılım 1000 civarında idi. Kurslara ilgi ise çok üst düzeyde idi.

 

 

 

Bilimsel, sosyal, kültürel etkileşim ve iş birliğini arttırma için iyi bir fırsat oldu. Daha iyisi için soran, paylaşan, anlatan sağlık bakım profesyonellerini gördükçe yaşama dokunmak adına umutlanmamak mümkün değil. Katkı veren Üniversiteler, Hastaneler, Öğretim üyeleri, Sağlık profesyonellerine ve Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş