ÖNCE ZARAR VERME

ÖNCE ZARAR VERME

SİDEF Genel Başkanı Ramazan ATA;Sağlık İdarecileri Dernekler Federasyonu olarak, bu tür uygulamaları şiddetle kınıyor ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz.

 

Son günlerde kamuoyunu derinden sarsan ve "Yenidoğan Çetesi" olarak anılan skandalı derin bir mesleki kaygı ile takip etmekteyiz. Bu skandal sağlık sektörümüzdeki denetim ve etik standartların önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu elim olayda, bazı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan haksız kazanç elde etmek amacıyla bebeklerin hayatlarını tehlikeye attıkları ve ihmaller sonucu ölümlerine neden oldukları iddia edilmektedir. 

 

Sağlık İdarecileri Dernekler Federasyonu olarak, bu tür uygulamaları şiddetle kınıyor ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu tür olayların tekrarının önlenmesi için aşağıdaki hususların acilen ele alınması gerektiğine inanıyoruz:

 

1. Denetim Mekanizmalarının Güçlendirilmesi: Özel sağlık kuruluşlarının denetim süreçleri daha sıklıkla ve titizlikle yürütülmelidir. "Özel Sağlık Tesislerinin Denetimi Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından denetimlerin etkinliği artırılmalı ve denetim sonuçları şeffaf bir şekilde sağlık kuruluşu bazında güncel olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Belirli standartları sağlayamayan özel hastanelerin yoğun bakım üniteleri kapatılmalıdır. Bu durum işini layıkıyla yapan özel hastanelerin toplum nazarındaki itibarını düzeltecektir.

 

2. Etik Standartların Yükseltilmesi: Sağlık hizmeti sunan tüm kuruluşlar ve çalışanları, kendi alanlarındaki meslek etiği kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmalıdır. Bu bağlamda özel ve kamu sağlık kuruluşlarının yönetim kademelerinde sağlık yönetimi öğrenimi almış, meslek etiği ilkelerine bağlı liyakatli meslek mensuplarının istihdam edilmesi büyük önem arz etmektedir. Doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli dışındaki tüm idari personelin de, mesleki formasyona sahip olması sağlanmalıdır. Bu durum benzer olaylardaki etik ihlallerin önlenmesi için bir iç denetim mekanizması sağlayabilir. Sağlık çalışanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili konularda sürekli eğitim programları düzenlenmeli, ayrıca meslek örgütleri ile işbirliği yapılmalı ve meslek örgütlerinin sistem içerisindeki etkinlikleri artırılmalıdır. 

 

3. Hasta Haklarının Korunması: Hastaların ve ailelerinin hakları korunmalı, sağlık hizmeti sunumunda şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlanmalıdır. Hastaların bilgilendirilmiş onam süreçleri titizlikle yürütülmeli ve hasta güvenliği en üst düzeyde tutulmalıdır. Hastaların hakları mevzuatta kalmamalıdır.

 

4. Yasal Düzenlemelerin Gözden Geçirilmesi: Mevcut yasal düzenlemelerin bu tür ihlallerin önlenmesi için yeterli caydırıcılığı sağlamadığı görülmüştür. İlgili yasalar yeniden değerlendirilerek düzenlenmeli ve cezai yaptırımlar caydırıcı şekle getirilmelidir.

 

5. Toplum Bilincinin Artırılması: Toplumun sağlık hizmetleri konusunda bilinçlendirilmesi, ayrıca sağlık okuryazarlığının arttırılması, bu tür olayların erken tespiti ve önlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Sağlık hizmetleri sunumu ve hasta hakları ile ilgili kamuoyuna yönelik geleneksel ve sosyal medyada bilgilendirme kampanyaları düzenlenmelidir.

 

Sağlık İdarecileri Dernekler Federasyonu olarak, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve benzer üzücü olayların bir daha yaşanmaması için yukarıda paylaştığımız tüm süreçlerde Bakanlık başta olmak üzere tüm paydaşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz. Sağlık hizmeti sunumunda en temel ilkenin "önce zarar verme" ilkesi olduğu unutulmamalıdır. 

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 



Anahtar Kelimeler: ZARAR VERME