Tarih: 24.01.2024 11:02

Okumuş ebe metodu nedir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Filiz Okumuş kimdir, kısaca hayatınızdan bahsedebilir misiniz? 

Bu soruya C.G. Jung’un ifade ettiği gibi “Yaralı Şifacı” diye yanıt verebilirim. Bence bir çoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde geçirdiğimiz zorluklar ve acı deneyimler nedeniyle travmalara maruz kalıyoruz. Çok azımız bu travmalarımızın farkındayız ve yine daha azımız yaralarımızı dönüştürüp benzer yaraları olan insanlara nasıl yardımcı olabilirim diye kafa yoruyoruz. Ben mesleki hayatıma henüz lise seçimi yaparken ebe olmayı tercih ederek başladım. Bu alanda 30 yılı aşkın süredir kadınlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Bunun ilk yarısı kadınlara birebir yardım ederek geçti. Şimdi ikinci yarısında ise onlara yardımcı olacak meslek profesyonellerini yetiştirmekle meşgulüm. Yaklaşık 12 yıldır Medipol Üniversitesi'nde öğretim üyesiyim. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk Holistik Ebelik Okulu kurucusuyum. Okumuş Ebe markasının sahibiyim.

 

Holistik Ebelik nedir? Neden bütüncül ebelik değil de holistik ebelik olarak ifade ediliyor? 

Holistik Ebelik, aslında ebeliğin özü. Günümüzde insanın tinsel boyutunu göz ardı eden konvansiyonel ebelik yaklaşımına bir tepki olarak ortaya attığımız bir kavram. İlk insanlar, insanın tinsel boyutunun farkındaydı, ancak zamanla bundan uzaklaşıldı. Gebeleri doğum için hastaneye alıyoruz, hasta dosyası çıkarıyoruz ve hasta yatağına yatırıyoruz. Ancak ebelik felsefesine göre “gebelik ve doğum fizyolojik bir olaydır” diyoruz. Sözlerimizle yaptıklarımız tamamen çelişiyor. Gebe, bazen sadece bir dosya numarasından, yatak ya da oda numarasından ibaret olabiliyor. Oysa gebe de bir birey, hayalleri, umutları olan, belki de travmaları olan bir birey ve bir ebe olarak bunun farkında olmalıyız ve bireysel yaklaşıma sahip olmalıyız. Bireysel yaklaşım insanı bir bütün olarak görmekten geçiyor. Holistik kelimesinin Türkçe karşılığı günümüzde “bütüncül” ya da “bütünsel” olarak biliniyor. Ancak bu terimlerin bizim anlatmak istediğimiz holistik ebelik kavramını tam olarak karşılamadığını düşündüğümüz için biz holistik terimini kullanıyoruz. Holistik terimi, günümüzde bütüncül ya da bütünsel kavramının anlaşıldığından daha ileri bir anlam içeriyor.

 

Okumuş ebe metodu nedir, holistik ebelik ile ilişkisinden biraz bahsedebilir misiniz? 

Okumuş ebe, yaklaşık 10 yıl önce Türk Patent Kurumu’na tescil ettirdiğim benim kişisel markam. Holistik ebelik, evrensel bir kavram ve bir ülkenin holistik ebeliği başka bir ülkeye ve kültüre uymayabilir. Literatüre de baktığımızda birçok yazarın bulunduğu kültüre ve kişisel bakış açısına göre holistik kavramına bakış açısının farklılık arz ettiğini görüyoruz. Okumuş Ebe Metodu dememizin temel sebebi, Anadolu kültürüne özgü bir holistik ebelik yaklaşımı inşa etme çabamızdan kaynaklanıyor. Ebelik hayatımın önemli bir bölümü Güneydoğu Anadolu bölgemizde doğum yapan kadınlara yardım ederek ve gözlem yaparak geçti. Özellikle bu yaklaşımın kendi kişisel yaşam deneyimlerimden oluşmuş olması Okumuş Ebe Metodu dememizin bir başka sebebini oluşturuyor. Kişisel deneyimlerimi bilimsel literatür ışığından harmanlayarak talep eden tüm ebelere eğitimler şeklinde aktarmaya gayret ediyorum. 

 

DEVAM EDECEK…

 

 

EBE BÜLTEN OCAK 2024




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —