- Okullar açıldı, çocuklar uzun bir pandemi tatilinden çıktı ve tekrar okullarına kavuştu. Elbette içlerinde geri dönmenin heyecanı ve özlemi var. Ancak bu heyecan ve günler sonra erkenden uyanıp okula hazırlanma koşturması beraberinde ağız ve diş sağlığı problemlerini de getiriyor..
Kahvaltıdan sonra okula yetişme telaşı , akşamları ödevleri yetiştirme telaşı, okulda öğünlerini yaptıktan sonra derse yetişme telaşı derken çocuklar iyice ağız ve diş sağlığıyla ilgilenmekten uzaklaşıyorlar. Okuldayken lavaboların temiz olmaması , dışarıya farklı ve küçük düşürücü izlenim verdiğini düşünmesi sebebiyle de dişlerini fırçalamaktan kaçınıyorlar. Çocuklar her ne kadar evde diş fırçalama alışkanlığına sahip olsa da okul döneminde bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor çünkü özellikle beslenme konusunda ebeveyn kontrolünden çıkan çocuk hem zararlı gıdalara yöneliyor hem de bakımına özen göstermediği için dişleri de savunmasız kalmış oluyor.
- Okula adapte olma sürecinde ihmal artıyor ve alışkanlığa dönüşüyor!
Çocuklar akşamları ödev yetiştirme telaşıyla ve günün de vermiş olduğu yorgunlukla gece uyumadan önce dişlerini fırçalamayı unutuyorlar. Bütün gece boyunca dişler üzerinde plak oluşuyor ve bu plağın sabah saatlerinde dişlerden temizlenmesi büyük önem taşıyor. Erkenden uyanıp okul telaşı ile kahvaltıdan hemen sonra servise veya ders başlama ziline yetişmeye çalışan çocuklar diş fırçalamayı unutuyor veya “Bu seferlik birşey olmaz.” düşüncesiyle ihmal ediyorlar. Bu da gece boyunca dişler üzerinde oluşan plağın günün kalan saatlerinde de diş üzerinde kalıp dişlere kalıcı zarar vermesinin yolunu açmış oluyor.
- Okul döneminde ağız ve diş sağlığı için neler yapılabilir?
• Çocuklar üzerindeki okul sorumluluklarının, çocukların ağız ve diş sağlığına yönelik alışkanlıkları ihmal etmesini engellemek gerekiyor. Bu nedenle hem uyumadan önce hem de kahvaltıdan hemen sonra çocuklara diş fırçalamayı hatırlatmak gerekiyor.
• Çocukların okul çantalarına mutlaka diş fırçası , diş macunu ve gargara koyulması gerekiyor.
• Okul lavaboları hijyen olarak iyi durumda değilse , konu hakkında okul yönetiminin bilgilendirilmesi gerekiyor. Herşeye rağmen hijyen koşullarına yönelik bir güvensizlik varsa çocukların okulda gargara kullanmalarının sağlanması büyük önem taşıyor.
• Gargara diş fırçalamanın yerini tutmasa da ağız florasının bir süre korunmasını sağlar. Bunlara ek olarak okul çantalarına dişleri temizleme özelliği olan lifli yiyecekler , kuruyemiş ve beyaz peynir gibi besinler koymak gerekiyor.
• Çocukları kantinde satılan zararlı ve ambalajlı gıdalar konusunda bilinçlendirmek gerekiyor.
- Okullarda gıda satışı konusunda yapılan yasal düzenlemeyle artık kantinlerde gazlı içecek, cips ve kızartma satışları yasaklandı. Bunların yerine öğrenciler süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve sularına ve sağlıklı gıdalara yönlendiriliyor.
Diş gelişiminin doğru ilerlemesi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı var. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk , çürük oluşumu riski açısından protein ağırlıklı beslenen bir çocuğa göre daha fazla risk altındadır. Özellikle nişasta , şeker içeren ve yapışkan içerikli gıdalar dişler için büyük tehlike oluşturmaktadır. Bunlar diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna daha hızlı ortam sağlarlar.
Diş sağlığı için beslenme konusunda ebeveynlere büyük sorumluluk ve özveri düşüyor. Çocukların beslenmesinde tüm vitamin çeşitleri yer almalı ve çocuğun aldığı gıdalar mutlaka kalsiyum , fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Bu nedenle beslenme çantasında sıkça bulunması gereken
gıdaların başında süt ve süt ürünleri gelmelidir. Ayrıca beslenme çantasında mevsimine uygun birer de meyve bulunmalıdır. Ancak vitaminini kaybetmemesi için doğranmamış olması daha verimli olacaktır. Böylece yemekten sonra açlık hisseden çocuk teneffüste abur cubura yönelmek yerine meyve ile şeker ihtiyacını karşılamış olur.
- Elbette tüm bu önlemlerle birlikte 6 ayda bir Diş Hekimi kontrolüne gidilmelidir.
—Dt. Büşra POLAT
1996 yılında 4 kardeşin 2.si olarak Gaziantep’te doğdum. İlkokul ve ortaokulumu 100. Yıl İlköğretim okulunda başarıyla tamamlayıp lise öğrenimimi Yasemin Erman Balsu Anadolu lisesinde bitirdim. Lisans eğitimimi Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinde aldım.