Evinde bir anda kalbi duran 26 yaşındaki Ali Gülşen, babasının ilk müdahalesiyle hayata döndü.
Rahatsızlığı nedeniyle kalbi duran ve babasının uzun süreli ve doğru bir şekilde kalp masajı yapması sebebiyle tekrar hayata tutunan Gülşen, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Yoğun Bakım Ekibinin de uygun ve doğru tedavisiyle sağlığına yeniden kavuşarak taburcu edildi.
İlk müdahalenin doğru ve etkin olması sebebiyle olumlu sonuç aldıklarına dikkat çeken GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, “Ali Gülşen adlı 26 yaşındaki hastamızın 4 yıl önce üniversitede eğitim gördüğü sırada evde aniden kalbi durmuş ve tıp fakültesinde okuyan arkadaşı kendisine kalp masajı yapmış. Hastamıza o dönem yoğun bakım ünitesinde takip edilirken bir tür kalp ritim bozukluğu olan ‘WolfParkinson White’ sendromu tanısı konmuştur. Dört yıl sonra hastamızın tekrar kalbi durmuş. Kardiyopulmonerresüsitasyon (kalp masajı) eğitimi almış olan babası, şuuru kaybolan hastanın nabzının olmadığını tespit etmiş ve oğluna komşusunun da yardımını alarak hastaneye götürene kadar yaklaşık 30 dakika kalp masajı yapmış. Sonrasında ilk götürüldüğü hastanede hasta ventilatör cihazına bağlanmış” ifadelerine yer verdi.
Elay sözlerine, “Hipotermi tedavisi uygulananan hasta daha sonra bizim hastanemize sevk edildi. Hastamız, Gaziantep Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde 4 gün şuuru kapalı ventilatör cihazına bağlı bir şekilde çok yakın takip edildi. Hastamıza beyin fonksiyonlarını koruyucu tedavi dışında diğer sistemleri de koruyan ek tedaviler uygulandı. Bizler babanın müdahalesinin doğru ve etkin olması sebebiyle olumlu sonucu aldık. Babayı yaptığı müdahale nedeniyle tebrik ediyorum. Hastane dışında bu derece uzun süre kalbi duran hastaların birçoğu maalesef bitkisel hayata giriyor. Ancak babanın yaptığı müdahale sayesinde hastamızı tamamen sağlıklı bir şekilde yoğun bakım ünitesinden çıkardık. Vatandaşlarımızın kalp masajı konusunda eğitim alması, hastane dışında kalbi duran hastaların tamamen normal bir şekilde hayata tutunması açısından son derece önemlidir. Tüm vatandaşlarımıza bu konuda eğitim almalarını önermekteyim” şeklinde devam etti.
GAÜN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şevki Hakan Eren ise konu ile ilgili, “İlk yardım, kalp masajı ve solunum desteği gibi hayat kurtarıcı girişimler, tüm halkımız tarafından bilinmeli ve gerektiğinde uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Haber: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ