Tarih: 09.08.2024 09:30

Migren Botoksu Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Botoks yani botulinum toksin A, clostridium botulinums isimli bakteriler tarafından üretilen bir nörotoksindir. Enjekte edildiği bölgede kas kasılmalarının geçici olarak azalmasını sağlar. Botoks, estetik uygulamaların yanı sıra bazı hastalıkların tedavisinde de tercih edilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de migrendir.

Aslında botoksun migren tedavisinde kullanılmaya başlanmasının tesadüfe dayalı olduğunu söylemek mümkün. Estetik amaçla botoks yaptıran bazı kişilerin migrene bağlı ağrılarında iyileşme fark etmeleriyle uzmanlar migren tedavisi için botoks uygulamasını araştırmaya başladı. Yapılan çalışmalar düzenli botoks uygulamalarının migren tedavisinde kullanılabileceğini gösterdi. Peki, migren botoksu nedir ve nasıl yapılır?

Migren tedavisinde kullanılan migren botoksu, 15-20 dakika süren botoks enjeksiyonları uygulamasıdır. Botulinum toksin, hekiminiz tarafından ağrı liflerinin çevresine enjekte edilir. Böylece bölgedeki sinir uçlarına ulaşarak ağrının iletilmesinde görevli olan kimyasalların salınımını engeller. Bu da beyinde ağrı ağlarının aktive olmasının önüne geçerek migren ataklarını henüz oluşmadan yok eder.

 

Migren Botoksu İşe Yarıyor mu?
Migren botoksu FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan ilk migren önleyici tedavi yöntemidir. Diğer yöntemlerin aksine botoks uygulaması, migren atakları için önleyicidir. Bu sayede hayattan izole olmanızı engelleyerek konforunuzu büyük ölçüde artırır. Ayrıca uzun vadede diğer tedavi yöntemlerinin yol açabileceği halsizlik, kilo alımı ve mide bulantısı gibi yan etkilere de sebep olmaz. 

Migren botoksu çoğu hastada etkili olur. Genellikle tam olarak etkisi 10 ila 14 gün sonrasında gözlenir. Botoksun sizin için faydalı olup olmadığının anlaşılması içinse iki seans uygulama yapılması gerekir.

 

Migren Botoksu Nasıl Yapılır ve Hangi Bölgelere Uygulanır?
Migren botoksu hakkında yaptığımız açıklamadan sonra "Migren botoksu nasıl yapılır?" ve "Migren botoksu nerelere yapılır?" sorularına da cevap verebiliriz. Migren botoksu genellikle hasta oturur vaziyetteyken uygulanır. Uzman hekim küçük bir iğne aracılığıyla botulinum toksini derinin altına enjekte eder.

Genel bir tedavide alın, şakaklar, başın arkası, boynun üst kısmı ve omuzlara enjeksiyon uygulanır. Botoks uygulamasından önce enjeksiyon yapılacak noktalar lokal anestezi merhemi ile uyuşturulur. Böylelikle uygulama esnasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmesinin önüne geçilir.

 

Migren Botoksu Sonrası Görülebilecek Semptomlar
Migren botoksu yaptırmayı düşünen bireylerin en çok sorduğu sorular arasında "Migren botoksu zararlı mı?" ya da "Migren botoksunun yan etkileri neler?" gibi sorular yer alıyor. Botoks işlemi birçok insan için rahatlıkla tolere edilebilir bir işlemdir. Özellikle deneyimli ve uzman bir hekim tarafından uygulandığında botoksun son derece güvenli bir uygulama olduğu söylenebilir. Ancak buna rağmen bazı kişilerde yan etkiler oluşmasına neden olabilir. Bunlardan bazıları:

 

● Boyun ağrısı,

● Baş ağrısı,

● Kızarıklık,

● Morluk,

● Enjeksiyon bölgesinde şişlik,

● Ağız kuruluğu,

● Göz kuruluğu,

● Göz kapağının şişmesi,

● Göz kapağı ya da kaşın sarkması,

● Yorgunluk,

● Mide bulantısı,

● Grip semptomları,

● Üst solunum yolu enfeksiyonu,

● İdrar sorunları,

● Alerjik reaksiyonlar.

 

Son derece nadir görülen bu yan etkiler arasında en sık rastlananlar boyun ve baş ağrılarıdır. Yan etkiler genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bu etkilerin daha uzun sürmesi durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

Migren Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Migren botoksu sonrasında herhangi bir refakatçiye ihtiyaç duymadan evinize dönebilirsiniz. Dilerseniz işlemin uygulandığı günü dinlenerek geçirebilirsiniz. Ayrıca enjeksiyonun uygulanan bölgelerde tam olarak emilmesini sağlamak için 24 saat boyunca birtakım durumlardan kaçınmanızda fayda var. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

 

● Uygulama sonrası iki gün kan sulandırıcı ilaç kullanmamaya,

● Alkol, kafein ve tütün içeren maddeler tüketmemeye,

● Vitamin takviyelerini doktor kontrolünde almaya,

● Bitki çayları ve aşırı sıcak içecekler içmemeye,

● Spor salonunda ya da evde zorlayıcı düzeyde egzersiz yapmamaya,

● Ağır cisimler kaldırmamaya,

● Saçınızı yıkamamaya ve duş almamaya,

● Enjeksiyon yapılan bölümlere cilt temizliği uygulamamaya,

● Uzun süre güneşte kalmamaya,

● Masaj salonu, sauna, hamam, solaryum ve spa gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durmaya özen gösterebilirsiniz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —